Agua Fresca med vattenmelon

Pontus Berglöf tipsar om en enkel men mycket fräsch dryck med vattenmelon i sommarvärmen. Variera den med myntasockerlag och behåll den alkoholfri eller spetsa med tequila.
Agua Fresca med vattenmelon

Sommarvärmen är här!

Man tar ett steg ifrån fläkten och tror att man hamnat i tropikerna. Svalkande drycker är ett måste och Agua Fresca är en livsräddare. En mexikansk blandning av frukt, lime, socker och vatten. Alkohol är valfritt. Agua Fresca går utmärkt ihop med kryddstarka rätter men är fantastisk som vanlig törstsläckare och går snabbt att göra.

Till den här frescan använder jag vattenmelon för det var det första jag lärde mig. Det är också för gott för att chansa med något annat. Vill du känna dig extra fräsch så byt ut sockerlagen mot myntasirap*

Bild från DinVinGuide

Agua Fresca med vattenmelon

1 mogen vattenmelon

2 lime

½ dl sockerlag (2 socker:1 vatten)

3 dl krossad is

(tequila)

mynta till garnering

Skala, kärna ur och dela melonen i småbitar. Lägg i en bunke. Pressa limen över och tillsätt sockerlagen och isen. Använd en stavmixer och passera till en drickbar massa (vill du använda en matberedare går det också bra, men stavmixer är faktiskt enklast). Även utan alkohol håller den uppåt en vecka i kylskåp.

Vill du ge drickan en mer vuxen smak så tillsätt tequila. 1.5 dl tequila per liter fresca ger en svag men trevlig touch; dubbla (eller mer) för lite sting. Kom ihåg att sära på den och ungarnas.

Häll upp i isfyllda glas och garnera med mynta. Njut.

*Myntasirap

Tag bladen från 20 kvistar mynta och mixa med 3 dl sockerlag (2 socker till 1 vatten) i en matberedare i ca 1 min. Sila och häll upp på flaska. Vill du att den ska hålla sig grön och fin mer än 2 timmar så blanchera myntan först (doppa i kokande vatten ca 10-15 sek, sedan direkt i isvatten så den kallnar). Förvara i kylskåp.

Bild från DinVinGuide

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla tidigare inlägg I BAREN