- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vita pavor plockade från bolagshyllan
Vita pavor plockade från bolagshyllan

I samband med förra helgen startade våren, med riktiga försommarvibbar. De ljumma vindarna, den gassande solen och känslan av vår fick åtminstone mig att ta tillfället i akt att leta upp en välkyld flaska vitt vin och ett par glas och ge mig ut på en liten utflykt.
Det är sådana här dagar som får spontaniteten att sätta in och då är det bra att ha en välfylld vinkällare. Det går dock också bra att ta en tur förbi närmaste bolag eller uteservering.
Detta fick mig at fundera på vilka vårviner jag skulle kunna hitta på mitt lokala bolag. Tyvärr går det ju inte att köpa kylda viner på bolaget, men det går att lösa. Sänk helt sonika ned flaskan i en kall sjö eller köp en kasse med is att lägga flaskan i.

När det är varmt ute vill jag ha vitt friskt vin men en fin syra. Efter att ha kollat upp vad som finns på bolagshyllan hittade jag följande tre godbitar. Ett par av vinerna fanns redan nu och ett kommer upp på hyllan den 20/4, det vill säga lagom till kommande helg.
Drick, min broder,
in i bleka döden!
Druvans blod är
glädjens sakrament.
Ur Johan Anders Wadmans (1777-1837), Dryckesvisa alla fariséer tillägnad
Vita vårviner på bolagshyllan
Bonnet-Huteau Goulaine 2014 Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrike, 189:-, Nr 96135.
Muscadet sur lie är en typ av vin som passar perfekt till ostron och skaldjur. Perfekt picknickmat, om du har en ostronkniv att ta med. Vinerna görs på druvan melon de bourgogne och vinet får ligga en tid på jästfällningen, “sur lie”.

Att vinet ligger på sin jästfällning gör det lite fylligare och ger det en liten ton av jäst och bröd. I just detta vin är det dock framförallt gröna syrliga äpplen, citrustoner, stensälta och syra som ger karaktären. Här finns fräscha havstoner, en karg stenig smak med inslag av saltstänk. Många gillar inte begreppet mineralitet men detta vin får åtminstone mig att tänka på flinta och kalk. Det är ett vin som ger mig ett leende på läpparna och ger perfekt svalka i såväl vår- som sommarsolen.
Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2016, Franken, Tyskland, 179:-, Nr 95295
Franken är en lite bortglömd eller kanske för många en okänd vinregion i Tyskland. Mest kända är de för sina utmärkta viner på druvan silvaner. Vanligen är det just vin på silvaner som du verkligen ska hålla ögonen ute efter men just detta är ett riktigt trevligt riesling, i en lite gammaldags flaska.

I det här vinet finns klassiska rieslingtoner, det där lite aromatiska, fräscha med en precis lång syra. I smaken finns inslag av citrusfrukter, saftiga persikor, gula plommon och exotisk frukt samt en touch av blommiga örter. Avslutet är långt, lite kryddigt och kvar ligger en härlig stensälta.
Köp med lite sushi eller sashimi och möt våren på en varm klippa vid vattnet.
Chablis 2016 Clotilde Davenne, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 169:-, Nr 6307
För många i Chablis var 2016 ett riktigt tufft år, stora delar av skörden förstördes utav frost och hagelstormar. Därför är det riktigt kul att se att en del flaskor letat sig hit. Trots de vedermödor som vinmakarna gick igenom har en del lyckats göra riktigt fina viner, Clotilde är en av dem. När jag träffade henne för någon vecka sedan berättade hon att hela skörden (nästan 90% blev förstörd) har gått till oss i Sverige. Det är bara att tacka och ta emot!

Det här är en snygg klassisk Chablis med en fin fräschör och med en rak stringent syra. I smaken finns gröna äpplen och citron samt en hint av vit persika. Det har lite kropp, fin struktur och en lång avslutning med en lite pigg örtig ton. Elegant och friskt.
Köp med lite kallrökt sik eller lax, tunnbröd och potatissallad.
Nu är det bara att hålla tummarna för ytterligare en fin varm helg och fler picknickar.
Magnus Reuterdahl