Alvisa 10- Ekologisk Brandy i vårsolen

Spanska Alvisa har producerat ädla drycker sedan 1969. Tobias Pryssander har testat deras nyhet Alvisa 10 Brandy Ecológico.
Alvisa 10- Ekologisk Brandy i vårsolen
Bild från DinVinGuide

Mitt i Spanien ligger regionen la Mancha. Här finner vi inte bara flertalet omskrivna väderkvarnar, utan även sedan 1969 Alvisa Brandy. Från denna destillatör kommer nu Systembolagets första ekologiska brandy.

Alvisa 10 Brandy Ecológico, SB 481-02, 219:- för 500 ml

Basen för denna brandy är ekologiskt framodlad på druvan Airén. Den är destillerad två gånger på pot stills. I detta fall ska vi nog använda franska och kalla dem alambic charentais istället. Ty efter destilleringen lagras brandyn 10 år på franska ekfat från Limousin.

I doften känner man tydligt av Limousin-fatens sedvanliga påverkan, med toner av vanilj.

Smaken är len och behaglig med en kort initial pepprighet som balanseras fint av sötma från torkade aprikoser, fudge och kanel. Avslutningen är lång, torr och behaglig.

Resultatet av de frankofila valen är tydliga och gör att Alvisa 10 Brandy Ecológico ej doftar och smakar som en typisk brandy, utan presenterar sig med en egen, mycket trevlig och elegant karaktär. Klart prisvärd.