Vegan, Vegetarian och vin

Det är inte helt lätt att hitta vin om du är vegan eller vegetarian men detta kan kanske vara en lite hjälp på vägen.
Vegan, Vegetarian och vin

Många viner innehåller djurprodukter! Det är dock inte helt lätt att säkerställa att de inte finns i din flaska eller box.

Jag är inte vegetarian eller vegan. Jag har dock många vänner som är det och jag får ganska ofta frågor rörande vilka viner som ”säkra” att dricka om man vill undvika djurprodukter i sitt glas.

Detta är inte en helt lätt fråga att besvara då olika individer är veganer eller vegetarianer utav olika anledningar. Några accepterar vissa animaliska produkter såsom ägg, mjölkprodukter, fisk och/eller skaldjur. Andra accepterar inga animaliska inslag alls, varken i vinet eller i vingården. Vi har alla har olika ingångar och tankar kring detta, se bara på alla de kommentarer som handlar om SVT’s nya program Vegorätt.

Utöver att vinerna inte ska innehålla några animaliska produkter vill många dessutom gärna ha biodynamiskt eller ekologiska viner där man inte använt växt- eller insektsgifter. Ytterligare några tycker inte om att djur används i produktionsledet, t ex som arbetsdjur eller betesdjur och ytterligare några vill att vinet ska vara certifierat. Då de flesta biodynamiker och många ekologiska producenter använder djurprodukter på ett eller annat sätt är det svårt att säkerställa om viner faktiskt är vegansäkra eller inte.

Detta är på intet sätt en komplett lista, det är inte heller något facit utan snarare att se som några nedslag utifrån de frågor som jag fått över åren och de svar jag hittat. I artikeln använder jag ordet veganvin, med detta menar jag viner som inte innehåller djurprodukter.

Bild från DinVinGuide

Äggvita och gelatin i vin – varför och vad mer?

Många har hört talas om att man använder äggvita eller gelatin i vin och vill undvika detta. Att man använder äggvita är förhållandevis vanligt, man gör det för att klara vinet. Proteinet i till exempel äggvitan drar till sig partiklar varefter dessa sjunker till botten och gör att man lätt kan avlägsnas dem genom t ex filtrering. Syftet är att göra vinet klart och stabilt. Utöver äggvita och gelatin kan ytterligare ett antal produkter med animalisk grund användas såsom mjölkprotein (kesin – används främst i vita viner för att korrigera färgen), fisklim, produkter framställda av snäck- och skadjurskal samt oxblod (numera förbjudet i de flesta vinproducerande länder, bland annat i EU).

I det vin du köper ska normalt sätt inget av dessa ämnen finnas kvar. Om det finns rester kvar ger dessa upphov till proteinslöjor vilket i sig får vinet att se osmakligt ut och det är se som ett felaktigt vin. Om det finns spår av äggvita eller mjölkprotein kvar i vinet ska det sättas ut på etiketten.

Det finns andra metoder att klarera vinet som inte innehåller djurprodukter, till exempel benonit (en vulkanisk lera) och ärtprotein. Ytterligare ett sätt är att använda naturlig sedimentering, där vinet klareras genom att de vilar en längre tid på tank eller fat och därefter filtreras eller hälls upp flaskor men där undviker att få med bottensatsen.  Utöver detta kan man också använda enzymer eller syntetiska preparat eller genom att bara filtrera vinet.

Bild från DinVinGuide

 Biodynamiskt vin

När man arbetar biodynamiskt så använder man djurprodukter varför det är tveksamt om det ska ses som veganvin. Det finns dock biodynamiska viner som är vegan-certifierade och som står med på de listor du kan hitta nedan. Man använder inte djurprodukter som tillsatser i vinet men i produktionen av druvorna. I sprayer och kompostmaterial. Dessa innehåller förutom diverse växter också animala produkter. På antrosofi.info kan man läsa att kompostpreparaten innehåller välkända läkeväxter som förstärks genom en unik komposteringsprocess i jorden. För att göra dem mer effektiva används i dessa vissa djurorgan såsom tunntarm av ko och horn. Man använder sig också ofta av stallgödsel vilket antingen kräver egen stallning eller att denna köps in någon annanstans ifrån.

Koshervin

Många framhåller kosherviner som synonyma till veganviner. De innehåller i princip inga animaliska substanser men det är såvitt jag fått fram inte förbjudet att använda äggvita som klareringsmedel. Många använder det dock inte.

Djur i vingården

Det är inte helt ovanligt om än inte vanligt att man på mindre vingårdar använder gårdens djur i vingården. Vissa perioder kan de t ex beta i eller kring vingårdarna. En del använder också oxar eller hästar som dragdjur i syfte att minska användandet av till exempel traktorer.

Många vingårdar har också problem med djur som skadar vingårdarna, vinstockarna eller äter upp druvorna. Det kan röra sig om vildsvin, rådjur, hjortar, kaniner, sorkar och fåglar med mera. Här finns det olika sätt att bemöta dem. Skyddsnät, stängsel, gift och jakt är vanliga, men det blir också vanligare arbeta mer i samklang med naturen, till exempel genom att försöka locka rovfåglar att etablera sig kring vingårdarna.

Bild från DinVinGuide

Vegancertifierade viner

På senare år har det börjat komma viner som är vegancertifierade, jag har dock inte hittat särskilt många som gjort det. Än så länge är det dock relativt få institutioner som certifierar vin och vingårdar. Det verkar också som att certifieringarna i första hand gäller om det finns djurprodukter i vinet eller om det använts sådana vid vinifieringen, dock verkar man inte titta på vad som händer i vingården. Jag har hittat fyra certifieringsinstitutioner: European Vegetarian Union -V (man har ett drygt 70-tal certifierade producenter), Brittiska Vegan Society och certificazione Vegan Qualità Vegetariana och ICEA i Italien. Det är sannolikt att det finns ytterligare institutioner som jag inte hittat. Systembolaget har i dagsläget ingen kategori för vegan-certifierade viner.

Hur hittar man veganviner?

På hemsidorna för certifieringsföretagen finns listor på de vin som de certifierat. Utöver detta finns det ett antal sidor på nätet som samlat information om producenter som gör “veganvin”. Störst är den kanadensiska databasen Barnivore som listar mer än 30000 drycker. Där listas såväl vin som öl och spritsorter. Det finns en svensk lista som publicerats av iFokus om veganska viner, öl och cider mm (uppdaterad 2014), här finns dock endast ett fåtal viner. Ekovin.se listar ett antal veganviner som finns på Systembolaget. I Norge har Norsk vegansamfund en mer fyllig lista över ett ganska stort antal viner (450 viner från 87 producenter). OBS att listan är några år gammal.

Vilka viner du anser vara rätt för dig, det kan bara du avgöra. Vissa kommer tycka en sak är okej och andra en annan. Detta kan gälla biodynamiska viner, naturviner eller om man använder djur i vingården med mera.

Jag har inte provat några mängder med vegancertifierade viner men några har de blivit. Detta är några som är bra:

Champagne från Duval-Leroy och ett mousserande vin från Italien: Perlage Sgajo Prosecco är riktigt bra. Bland röda och vita viner är Domaine Montirius (biodynamiska) viner från Rhone i Frankrike riktigt trevliga, det är deras Montirius domaine viner som är vegan-certifierade.

Ett annat vegan-certifierat vin är Francisco Gómes, läs mer på Dryckeslistan.

Det är ingen lång lista på viner men jag ska försöka uppdatera den efter hand när jag hittat och provat fler vegan-certiferade viner. Andra viner som är veganviner är ofiltrerade viner (detta är viner som inte klaras). Det finns ett fåtal sådana på Systembolaget och du kan hitta fler på vinbarer runt om i Sverige.

Har du tips på vegancertifierade viner som finns i Sverige får du gärna kontakta mig på magnus[snabel-a]dinvingide.se

Magnus Reuterdahl

 

Bild från DinVinGuide