- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar
Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar
Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar
Vi är många som gillar kinesisk mat. Vid sidan av att stödja lokala restauranger, t ex genom att köpa med mat hem är detta också en bra tid att laga mat själv och uppdatera sin köksrepertoar. En rätt som många gillar och som ganska ofta finns på Kina-restauranger är general Tso’s kyckling, för en tid sedan fick jag en variant av denna som var riktigt god. General Tso’s köttbullar.
Vem var general Tso?
General Tso eller Zuo Zongtang (1812-1885) var en hög militär och tjänsteman från provinsen Hunan i Kina under Qing dynastin. Han har funnits men det finns ingen maträtt döpt efter honom i Hunan eller Kina. Rätten kommer sannolikt från den kinesiska befolkningen i USA. De har i sin tur döpt den efter den kinesiska generalen, där rätten snabbt blev en av de mer populära.
General Tso’s köttbullar
När en rätt blir populär kommer det ofta flera varianter på den. Generalens köttbullar är en sådan. Min sambo tyckte häromdagen att jag skulle tillaga den, så jag började leta recept. I vanliga fall vill jag göra maten så kinesisk som möjligt, denna är dock lite fejkkinesisk, men god, men rätten var lite för snäll och tillrättalagd. Utifrån detta beslöt jag mig för att höja temperaturen ett steg i rätten med lite sichuanpeppar och torkad chili. Vidare minskade jag sötman något och höjde syran, allt för att göra den lite mer kinesisk. Efter par försök har vi hittat en bra mix mellan dessa element, se receptet nedan.
Vintips till General Tso’s köttbullar
Jag har valt ut tre viner som passar utmärkt till just denna rätt men som också fungerar fint för att fira in våren med. Tre vita fräscha viner som har det gemensamt att de är fräscha, fruktiga och fyllda med energi. Med det sagt är de ganska olika i stil.
Det första vinet kommer från Rueda i det soliga Spanien och är gjort på druvan verdejo.
Dominio de la Abadesa verdejo 2018, Rueda, Spanien, 119:-, Nr 6717, Systembolaget
Här möts solmogen frukt med en fin syra och härlig stensälta. Det är ett vin med fin längd och bra häng. I smaken finner vi gula exotiska frukter kombinerat med gula saftiga äpplen och päron. Avslutet är långt och har stänk av stensälta, kryddor och en lätt skalbeska. Detta är ett vin som är lätt att förälska sig i och det fungerar riktigt bra till många maträtter och stilar. Det är också ett riktigt bra sällskapsvin, om du råkar ha sällskap i tider som denna.
Les Pierres Girard 2017, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 92930, Systembolaget
Många kopplar samman med Loire med druvan sauvignon blanc, i detta vin spelar en annan av regionens gröna druvor huvudrollen, chenin blanc.
Vinet har en fin struktur med en lätt fatighet som kombinerat med en härlig fruktighet och fräschör som ger bra balans. I smaken finns såväl aprikoser som gröna äpplen. Eftersmaken är lång och bär med sig såväl lite sötma med ton av mandelmassa med en härlig salinitet som minner om havet. Här blandas karghet med solmogen frukt i ett riktigt härligt vin.
Chablis 2018, Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, 175:-, Nr 6307, Systembolaget
Kan man få för mycket chablis? Har påven en lustig hatt? Clotilde Davenne levererar alltid superba viner och denna chablis är inget undantag.
Jämfört med de två vinerna ovan har detta mer elegans och komplexitet, men även här spelar frukten huvudrollen. I smaken finns gröna äpplen, citrusfrukter och ananas. Vinet har en härligt rak syra, fin kropp och en härlig kalkig fethet som drar ut i en snygg sälta i avslutet. Som ungt är detta ett härligt vin att kombinera med mat som denna med lite lagring kommer komplexiteten att växa. Mer chablis åt folket!
En rätt, tre viner, en bättre vardag. Vill du har riktig kinesisk mat rekommenderas ett besök på R.Asia i Solna eller Formosa i Gamla stan.
Magnus Reuterdahl – Vardagsmat i kinesisk stil. General Tso’s köttbullar