- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vardagen, välkommen tillbaka!
Vardagen, välkommen tillbaka!

Jag gillar vardagen. Vissa ser den som grå, trist och enformig, det behöver den inte vara. Ett sätt att skapa variation är att förgylla vardagen med god och varierad mat och dryck. Ibland är det kul att ta tid på sig att laga mat från grunden men efter en lång arbetsdag är det ofta skönt att kunna ta vissa genvägar, att ha något smidigt att ta till. Jag brukar därför ofta göra lite enklare mat som går snabbt att laga till, men som är god, smakrik och går att variera beroende på vad jag för tillfället är sugen på.
Hemma hos oss blir det ofta pasta av olika slag under vardagen. Många av dessa rätter utgår från en bas på en olivoljebaserad pastasås som liknar pesto, men är lite enklare och mer såslik i strukturen. Variation kan vi skapa genom att använda olika pastasorter, proteiner, rotfrukter eller grönsaker. Jag brukar variera med vegetariska inslag såsom zucchini och tomater eller med kött, fisk eller skaldjur. Du kan också tillföra lite extra smak med att tillsätta färska örter som salvia, basilika eller timjan.
Pastasås för vardagen, recept.
Detta är en enkel och snabb pastasås som bara tar några minuter att göra. Om du gör en större sats så håller den bra i kylen i flera dagar. Recept är för cirka fyra portioner.
Häll upp en deciliter bra olivolja i en tillbringare. Riv skalet på en en citron och pressa citronen, spara citronskalet till senare. Häll ned citronjuicen i oljan. Ta en kruka bladpersilja, hacka 3-4 vitlöksklyftor och en schalottenlök eller en liten lök och lägg ned dem i oljan. Tillsätt ett par stänk tabasco och lite salt. Använd en stavmixer och mixa tills du har en jämn gröngul sås. Låt stå några minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Du kan också öka på smaken i denna med att mixa ned ytterligare någon färsk ört såsom basilika eller timjan.

Därefter är det bara att koka valfri pasta och steka på det du vill ha till denna, till exempel salsiccia, kycklinglårfiléer eller tomater och zucchini. När pastan är klar häller du denna över det du stekt, rör om, häll på lagom mycket sås samt en nypa rivet citronskal och rör om igen, smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer citronskal. Vill du lyxa till det så rör du också ned en näve riven parmesan. Sedan är det färdigt att servera! Gärna med lite vitt osaltat bröd och ost!
Vardagsviner
Såsen ger rätter som får en lite syrlig och fräscht grön ton. I smaken har du örter, lök och citrus. Utifrån det vill jag gärna ha viner med en hel del fräschör. Då vi pratar vardag så dricker de flesta kanske inte vin till maten och då fungerar det till exempel utmärkt med citrondryck, en ljus fräsch lättöl eller bara kallt vatten. Men om du vill ha ett glas vin kan något av dessa passa utmärkt till. Då denna artikel handlar om pasta så har jag valt ut tre italienska viner, tre vita från norr till söder!

Il Nespolo arneis 2019, Piemonte, Italien, 149:-, Nr 2712, Systembolaget
För de flesta är Piemonte synonymt med röda viner på druvan nebbiolo, det är dock också en spännande region för vita viner. En bra grön druva är från Piemonte är arneis som bland annat odlas i vinområdena Langhe och Roero.
Il Nespolo är ett smakrikt och fräscht vin från Langhe. I smaken finns gröna och gula äpplen, persika och en hint av grapefrukt, detta kantas av färska örter och stensälta och en hint av mandel. Vinet har en en riktigt bra syra och ett långt avslut med en liten kryddighet.
Vinet är fräscht och har lite kraft vilket gör att den passar riktigt bra med denna pasta tillsammans med salsicca eller kyckling alternativt rostade rotfrukter.

Casal di Serra Classico superiore Umani Ronchi 2019, Marche, Italien, 99:-, Nr 112419, Systembolaget
Verdicchio dei Castelli di Jesi är en DOCG som sträcker ut sig kring staden Ancona, nära kusten i Marche i östra Italien. Här görs viner på den gröna druvan verdicchio. Viner med härlig fräschör och en lite aromatisk ton.
Casal di Serra Classico superiore är ett vin med en härlig kombination av solmogen frukt kombinerat med fräschör som kommer båda från syra och havstoner. I smaken finns saftiga päron, gröna äpplen och citron. Frukten backas upp upp av aromatiska örter med en lätt blomighet. Avslutet är långt och saliverande och avslutas med en lätt mandelbitterhet och havssälta.
Detta är ett härligt vin som minner om sommaren och passar utmärkt till denna pasta med musslor eller räkor eller till rökt fisk. Det fungerar också strålande till vegetarisk variant av pastan.

Benanti Etna Bianco 2018, Sicilien, Italien, 199:-, Nr 96112, Systembolaget beställningssortimentet
Detta är kanske lite dyrare än ett vardagsvin för de flesta men det är perfekt om du vill sätta guldkant på någon veckans vardagar.
Benanti Etna bianco är ett komplext vin med en härlig energi gjort på duvan carricante. Det har smak av citrusfrukter, gröna äpplen och en härlig stensälta och inslag av färska örter. Vinet har en härlig syra och en smak som går från det friska till det lite djupare. Prova till kombinationer med skaldjur, stekt fisk, kyckling eller vegetariska inslag.
Ett fantastiskt vin med vulkanisk energi, solens värme och havets fräschör. Ett vin för vardag och fest!
Vardagen blir så bra som du gör den!
Magnus Reuterdahl