- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vulkaniskt vitt
Vulkaniskt vitt

När vulkaniska viner omnämns är det många som tänker på Etna på Sicilien. Det är helt naturligt då Etna är en aktiv vulkan och de gör några av världens mest kända och bästa vulkaniska viner. Med vulkaniska viner menas dock inte bara viner som växer på en aktiv vulkan utan också viner gjorda på druvor från stockar som växer i vulkanisk jord. Sådan jord kan vi hitta på många ställen runt om i vinvärlden.

Några platser med vulkaniska jordar är öar som Madeira, Azorerna, Santorino och Kanarieöarna. Det finns också vulkaniska jordar i kända vinområden som Gattinara i Piemonte, Alsace, Ahr, Nahe, Mosel och Rheinhessen med fler i Tyskland. Sedan finns de mindre kända som Balaton och Somló i Ungern eller i de i Chile och USA i Nya världen. Detta är dock bara några få platser, börjar du leta kommer du hitta många fler.
Pietra Marina och Etna
Det vin som verkligen fick mig att gå i spinn och börja leta fler vulkaniska viner var Benanti’s Pietra Marina. Ett helt fantastiskt vitt vin som bara blir bättre och bättre om du lagrar det. Sedan något år finns det till och från på bolaget. Vinet görs på druvan carricante från vinstockar som är mer än 80 år gamla. De växer högt upp Etnas sluttningar, ca 950 meter över havet.

Just nu säljs årgång 2016 av Pietra Marina, 597:-, Nr 92972, Systembolaget.
På Etna är vulkanen ett faktum, det går inte förbise den, ibland kommer rökpuffar, hon hostar och till och från kastar hon ut lava. Du går på levande jord, under vilken katastrofen väntar. Efter katastrofen återkommer dock livet. Etnas speciella terrior bygger på det kretsloppet, möjligen ger det vinerna en helt egen energi. På nästan alla andra platser handlar det om sedan länge utdöda vulkaner, men även dessa bär vittnesbörd om vulkanens tid.

Earth to earth
Ashes to ashes
Dust to dust...
...I long for my time to come
Death means just life...
(Solitude. Candlemass 1986)
Jag tänkte dock inte fokusera på Etna utan har istället provat några vita viner från andra vulkaniska områden. Jag har provat ett från den spanska övärlden, ett från Tyskland och ett från Chile. Tre riktigt trevliga viner om du vill prova vulkaniskt vitt vin och tre viner som passar utmärkt så här i vår- och sommartid.
Vulkaniskt vitt Lanzerote
Låt oss börja med bubbel. Det är alltid kull att hitta mousserade viner som har en egen profil. Även om kanarieholmarna tillhör Spanien är den mer av en afrikansk terrior i dessa viner så de ligger endast ca 10 mil väster om Marocko. Ögruppen är mer än 20 miljoner år gammal, vilket är ganska ungt när det kommer till utdöda vulkaner. Det har odlats vin här länge men inte mer än något 1000-tal år eller så. Klimatet, Atlanten och den vulkaniska jorden är alla brickor i det som ger bakgrunden till detta vin. Till det har vi en riktigt bra producent Bodegas los Berjamos. Kombination är ger ett ett riktigt bra bubbel!

Bermejos Malvasía Volcánica Brut Nature, Kanarieöarna, Lanzerote, Spanien, 219:-, Nr 70605, Systembolaget, beställningssortimentet
Detta är ett härligt lite kargt vin med massor av fräschör och fina små bubblor. Under det där karga finns en fin fruktighet med toner som drar åt gula och vita stenfrukter som äpplen och plommon samt citrusfrukter kantat med smak av physalis. Vinet hänger kvar länge i gommen och den härliga sältan får igång saliveringen. I avslutet finns en liten nötighet med drag mot mandel och en härlig intensitet.
Detta är ett riktigt trevligt bubbel som är såväl elegant som lite rustikt och borde passa utmärkt med stekt eller grillad fisk.
Vulkaniskt vitt från Nahe
Från Kanarieöarna tar vi oss norrut till Nahe i Tyskland. Detta är ett av de bästa områdena när det kommer till riesling i världen. Här finns också ett par områden med vulkanisk jord, den kommer från vulkaner som spydde ut sin lava för omkring 285 miljoner år sedan. Några av de områden i Nahe som har vulkanisk jord är Bad Kreuznach och Schlossböckelheim. Det vin jag provat kommer från det senare området och är gjort av en av mina favoritproducenter i Nahe, Gut Hermannsberg.

Vom Vulkan Gut Hermannsberg Schlossböckelheimer 2018 riesling trocken, Nahe, Tyskland, 250:-, Nr 73371, Systembolaget, beställningssortimentet
Detta är en riktigt bra riesling och den har den där kraften som ofta finns i vulkaniska viner, med det sagt det har också massor med elegans. Vinet är kryddigt, har en rak fin syra och en härlig sälta som bygger på fräschören. I smaken finns citrustoner som går från citron till apelsin i kombination med vita och gula stenfrukter. Vinet har en viss kropp, en härlig längd och i eftersmaken finns en fin örtighet med inslag av fänkål och aromatiska örter samt en hint av skalbeska.
En sommar utan riesling är ingen riktigt sommar och en vår utan vit sparris riesling är också ganska kass. Detta är en riktigt bra riesling som definitivt gör en sommar och matchar sparrisen. Den är lite kraftigare och fungerar således också utmärkt till smakrikare rätter som tysk blodkorv, grillat fläskkött och kyckling.
Vulkaniskt vitt från Chile
Vulkaner finns eller har funnits på de allra flesta platser i världen, så även i Nya Världen. Detta vin kommer från en producent som jag inte visste så mycket om tidigare, De Martino. Det jag visste om vinet var att det kom från en vingård kopplad till av mina chilenska favorit producenter, Francisco Pancho Baettig från Errzuriz. Vingården har en jordmånen med en mix av vulkanisk jord och lera. Efter detta vin kommer jag att följa familjen De Martino med stort intresse.

Tres Volcanes chardonnay 2017 De Martino, Valle del Malleco, Region del Sur, Chile, 269:-, Nr 92845, Systembolaget
Det här är ett vin som har lite av en nya världen mullighet, men det har också tydlig syra och massor av fräschör. Vinet är smakrikt med toner av citrus, gula och gröna stenfrukter som kantas av snyggt integrerade ekfat. I eftersmaken finns smak av rostade nötter, en fin kryddighet kombinerat med tydlig sälta och en liten krämig ton. Det är ett vin med fin energi, mycket intensitet och bra längd.
Ett utmärkt vitt grillvin som passar fint till grillad fisk, skaldjur eller ljust kött.
Detta är tre viner som skiljer sig en hel del åt men som också har släktskap. Det finns något i sältan, intensiteten och energin som förbrödrar. Vill du lära dig mer om vulkaniska viner rekommenderas John Szabos bok Volcanic wines.
Magnus Reuterdahl