- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Sportlovskrubb och vin
Sportlovskrubb och vin
För mig var sportlovet under min uppväxt lika med Hundfjället i Sälen. Varje år hyrde morsan och farsan en stuga tillsammans med några vänner. Det hela började med en mycket lång resa från Småland till Dalarna, i en gammal Volvo 145 eller 245. På den tiden då användes inte bilbälte bak i bilen och man använde kombiutrymmet i bilen som sovplats under färden. Till sist var man framme i fjällstugan byggd av trä och inredd med gulnad furu, mitt i ett snöparadis.
Under en vecka blev vi plötsligt dubbelt så många barn som vanligt. Alla med massor med energi och med det gemensamma målet att åka så snabbt som möjligt, i så många backar som möjligt – med snabba uppehåll i en värmestuga eller två. Där klunkades varm O’boy ur termos samtidigt som man tryckte i sig en svettig ostmacka. Därefter var fullt ös i pisten igen!
Efter en lång dag i backen, då man inte känt varken kylan eller tröttheten vankades det en värmande brasa och husmanskost. Maten hade förberetts så den skulle gå snabbt att få till när vi väl var hemma. För att värma upp oss fick vi ofta varm apelsin- eller citronsaft samt husmanskost som köttfärssås och spagetti, korv stroganoff, varma mackor, kassler med ananas, Flygande Jacob med mera. Kanske inte gourmetkrubb, men just där och då var detta det bästa man kunde få!
Barndomsklassiker tillika sportlovskrubb
Numera är sportlovsveckorna ett minne blott, resor förläggs till vinproducerande länder med besök i vingårdar eller vinmässor av olika slag. Minnet finns dock kvar. För att återuppleva dessa resor bestämde jag mig för att återbesöka två rätter som åts med glupande aptit av mitt barndomsjag: Korv stroganoff och Flygande Jacob.
Korv stroganoff händer att jag gör än idag, Flygande Jacob var ett bra tag sedan sist. För några år sedan fick dock den flygande kycklingen en revival och jag vill minnas att jag gjorde den då för att det var lite kul. Nu fick jag tillfälle att plocka fram smakerna igen och fundera på viner som passar till falukorven och banankycklingrätten med jordnötter chili och grädde.
Den varma saften jag drack som barn ersätter jag idag med ett glühwine, men den tar vi efter maten.
Korv stroganoff
Korv Stroganoff är en svensk variant av klassikern Biff Stroganoff. Istället för biff så har vi här istället falukorv som rättens ryggrad. Rätten är möjligen en produkt från skolmatsbespisningen, sannolikt från 1960-talet. De flesta rätter jag kommer ihåg från skolmatsbespisningen var förenklade rätter, som denna, men i detta fall är det en rätt som jag fortfarande uppskattar. Även om jag övertygad om att min är bättre än den jag fick då.
Falukorven i sig som vi känner den idag har sina rötter i 1930-talet, men begreppet är äldre, åtminstone från 1800-talet. Det sägs att vi svenskar stoppar i oss omkring 30 000 ton med falukorv varje år. Jag vet också att många använder andra korvar, för mig är det dock falukorv som gäller!
Vintips till korv stroganoff
Till denna vardagsklassiker funkar mjuka, fruktiga rödvin med fin fräschör eller vita viner med lite kropp bäst. Om du har mer hetta i den bör du undvika viner med för mycket ekfat. Under sportlovet, när det är kallt ute vill jag dock inte ha ett för lätt vin utan gärna ett smakrikt vin med lite kraft och gärna lite axlar.
El Rey Garnacha 2022, Monsant, Katalonien, Spanien, 99:-, Nr 59616, Systembolaget
Garnacha eller grenache är en druva som i Spanien ofta ger ganska kraftfulla viner, detta är dock ungt och frisk med en härlig rik fruktighet. I smaken finns körsbär, röda vinbär hallon och jordgubbar och en fin pigg örtighet med inslag av viol. Vinet har en snygg struktur med ekfatstoner som drar ut i en fin kryddhet. Avslutet är långt och drar ut i en ton av lakrits och vild fänkål. Smakrikt, fräscht och riktigt charmigt!
Simonsig Chardonnay 2021, Stellenbosch, Sydafrika, 100:-, Nr 2032, Systembolaget
Simonsig gör riktigt bra och charmiga vita viner som detta. Det är smakrikt och fräscht med fina toner av tropisk frukt, vita stenfrukter och äpplen. Vinet har en snyggt integrerad fatighet som ger kropp och toner av brynt smör och kryddor. Avslutet är långt och drar igång saliveringen.
Flygande Jacob
Flygande Jacob – en svensk klassiker! Recept skapades av Ove Jacobsson som fick det publicerat i tidningen ”Allt om Mat” år 1976. Namnet ska ha sitt ursprung i att Jacobsson arbetade med flygfrakt.
Kyckling, banan, bacon, chili, grädde och jordnötter låter som en kombination man kunnat hitta på en av Elvis smörgåsar eller självaste Dagobert. En salig blandning! Jag har utgått från originalreceptet och gjort någon ändring här och där. Jag har valt att dra ned något på sötman och ökar hettan en aning. Trots sina idag lite “udda” ingredienser, så blir det här faktiskt riktigt gott!
Vintips till Flygande Jacob
Till denna rätt har jag gått helt på vitt vin. En amerikansk chardonnay eller en klassisk tysk riesling funkade båda utmärkt. Den första med sin lite smörkighet och kryddighet och den men andfra med sin pigga syra.
Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2020, Kalifornien, USA, 211:-, Nr 75360, Systembolaget
Detta är ett vin med en härligt inbjudande ton med mycket smak och en hel del kraft men också fräschör. I smaken finns gula äpplen och päron, tropisk frukt och grillad citron. Frukten backas upp av rostade ekfat som ger smörighet, vanilj och ekfatskryddighet. Avslutet är långt, lite kryddigt och bär med sig toner av jasmin och kamomill. Smakrik, komplext och utmärkt till kyckling och bacon.
Dönnhoff Riesling Trocken 2021, Nahe, Tyskland, 171:-, Nr 92995, Systembolaget
Detta är en riktigt frisk riesling med härlig fruktighet och riktigt bra syra. I smaken finns gröna äpplen, gråpäron, kiwi. vita stenfrukter och lime. Avslutet är långt, örtigt, lätt aromatiskt och friskheten byggs på med en fin salinitet. Ett vin med elegans och massor med energi!
Fyra viner, två recept och trevliga sportlovsdagar.
Skål!
Magnus Reuterdahl
Sportlovskrubb och vin – Magnus Reuterdahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!