- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Portvin är hedonistens självklara val
Portvin är hedonistens självklara val

Jag älskar portvin, och även om jag nog dricker mer än de flesta blir det oftare under vissa delar av året. En sådan del är julen. I år vill jag verkligen dra ut på njutandet, som man säger: -Underbart är långt. Så jag tänker mig att advent är en god startpunkt för portvinsnjutandet, men en klassisk adventskalender med 24 luckor blir lite i överkant även för mig. Jag får nöja mig med en flaska per adventhelg och för efterföljande vecka.
Med andra ord blir det fyra portviner, en för första, andra, tredje och fjärde advent. Alla i lite olika stilar. Detta är viner vi kan njuta av hela veckan lång utan risk att vinerna tappar i smak eller intensitet (åtminstone om du korkar igen buteljen och förvarar den i kylen mellan varven).
Jag har medvetet valt viner som finns på bolagshyllorna, vissa finns dock endast i ett fåtal butiker. Om något eller några av dem inte finns på just ditt Systembolag så fråga personalen och be dem hjälpa dig att beställa eller hitta ett bra alternativ. Jag börjar med en LBV (late bottled vintage port) som finns i många butiker, följer upp med en underbar 20-årig tawyn, en komplex colheita med lite ålder och en fantastisk ung vintage port.

Välkommen till portvinsdjungeln
Det finns många sorters portviner. Alla kommer från Portugal och vinregionen Douro, även om del av dem traditionellt lagras i Porto. I denna artikel skriver jag lite om de portvinsstilar som representerar vinerna jag valt ut. Du kan läsa om andra typer av portvin i vår portvinskola, som en bonus får du där också information om andra fortifierade viner från Portugal.
LBV eller late bottle vintage port
LBV eller late bottle vintage port är ett så kallat rött portvin. Det lagras lite längre än en vanlig vintage för att det ska vara drickfärdigt när du köper vinet. Dessa är årgångsspecifika och årgången anges på etiketten. En LBV ska ha lagras i minst fyra år på fat, det är dock inte ovanligt att de ligger i ytterligare några år innan det buteljeras. Vissa filtrerar vinet och en del väljer att inte göra det. Ofiltrerad LBV (ibland kallad traditionell) anses ofta ha lite högre kvalitet än filtrerad. Vinerna är fruktiga i stilen med en hint av mognad, har viss ekfatskaraktär och vanligen tydliga tanniner samt en hel del struktur. Under de senaste årtiondena har kvaliteten på LBV lyfts rejält och de går att lagra i åtminstone 5-15 år om du vill ha mer komplexitet..
Tawny port
Tawny är en ekfatslagrad port och oxiderad i stilen. De är inte årgångsbetecknade utan kallas istället för bland annat 10-, 20-, 30-, 40- eller 50-years old. Just avsaknaden av årgång gör att en del överser dem, det ska du absolut inte göra! När det kommer till tawny är det just de mellan 10-50 år gamla som jag brukar titta på, det finns även enklare varianter samt än mer exklusiva. Just lagringen är det som ger dessa viner dess komplexitet och balans. En liten detalj. Vinerna har inte exakt den ålder som anges på etiketten, de är gjorda för att smaka som ett vin med denna ålder. Vinerna i flaskan är en blandning av yngre och äldre årgångar. När jag väljer en tawny går jag oftast på de 20-åriga för att de många gånger är bra prissatta och kombinerar ålder och fräschör på ett utmärkt sätt.

Colheita port
Colheita betyder ungefär årgång på portugisiska. När det kommer till portvin är en colheita ett vin som kommer från en specifik årgång men framställs som en Tawny. För att få kallas colheita ska vinet ha lagrats minst sju år på ekfat innan buteljering. Det görs både vita och röda colheitas. När vinerna blir riktigt gamla kan det vara svårt att utröna om vinet ursprungligen var vitt eller rött. Till skillnad från Tawny’s där du får en blend av årgångar är en Colheita ett vin med en specifik ålder, så här bör du ha lite mer koll på årgångarna. De bästa vinerna är fantastiska och sannolikt den bästa varianten av Tawny du kan finna, samtidigt som svagare årgångar inte alltid når riktigt samma höjder eller den balans som du kan finna i en Tawny. Lite längre ned i artikeln får du tips på riktigt bra årgångar i Douro.
Vintage port
För oss som älskar röda portviner är vintage (röd årgångsport) flaggskeppet. De flesta lagrar dem, för de både tål riktigt lång lagring och utvecklas fantastiskt väl med mycket tid i vinkällaren. Jag är dock också svag för att dricka dem unga. Då har de en härligt rik frukt och massor med energi. Vintage port är kanske de mest omskrivna portvinstilen och utgör en mycket liten del av portvinsproduktionen. Den motsvarar cirka 1-2% av de viner som buteljeras varje år. En vintage port ska ligga på fat under cirka två år innan det buteljeras, ofiltrerat. Som namnet anger är alla druvor från samma års skörd, men inte från ett och samma vingårdsläge. Vinerna görs istället av de bästa druvorna, från de bästa vingårdslägena för året som producenten har tillgång till, och de produceras bara de bästa åren.
Bra årgångar är till exempel 1960, 63, 66, 70, 75, 77, 80, 83, 85, 91, 92, 94, 97, 2000, 03 och 07. Av nyare årgångar är 2011 och 2017 fantastiska och 2015, 2016, 2018, 2019, 2020 riktigt bra, till den gruppen lägger jag även 2022 även om de är få som deklarerat portviner från denna årgång. Tyvärr ser det ut att bli glest eller till och med tomt på bolageshyllorna när det kommer till årgång 2022. Jag har provat flera av de som släppts och du kan dock läsa om dem bland våra exklusiva dryckestips, bland mina favoriter hittar du Niepoort och Quinta do Noval. Jag håller tummarna att de dyker upp förr eller senare!
Rödvin är en dryck för pojkar och portvin en dryck för män... (Samuel Johnson, 1700-tal)

Fyra portviner för njutning under advent
Som jag lovat ovan kommer här tips på fyra riktigt bra portviner att njuta av under advent. Jo, jag vet att första advent var i söndags, men det är ännu flera dagar kvar att njuta av det första vinet innan det är dags för andra advent och vin nummer två. Jag börjar med en riktigt bra port om du vill hålla ned budgeten lite men ändå få en riktigt bra smakupplevelse, en late bottle vintage för första advent. Den finns i såväl 750 ml flaska som 375 ml flaska.
Churchill’s Late Bottled Vintage 2019, Douro, Portugal, 239:- (139:- för 375 ml), Nr 8016

Generös, mörkfruktig med mjuka tanniner och ekfatskryddor med en fin liten syra. I smaken finns mörka körsbär, plommon, fikon och slånbär kantat av torkade örter. Avslutet är långt och bär med sig toner av kaffe, mörk choklad och söt lakrits. Balanserad och smakrik! Utmärkt till en god kladdkaka!
Andra advent inleds med en slurk av tawny från Quinta do Vallado.
Vallado 20 Years Old Tawny Douro, Portugal, 399:-, Nr 93283

Frisk och koncentrerad med mogna toner och en fin ekfatskant. I smaken finns torkade gula stenfrukter, solmogna apelsiner och pomerans, russin och aromatiska örter. Allt blandas med ekfatsmaker som drar ut i toner av nougat och mocca. I avslutet finns också en liten spelande eldighet som ger karaktär och en härlig sötma som minner om toscakaka. Komplex, smakrik och generös med en förlösande fräschör.
På tredje advent öppnar jag en colheita. Notera att detta vin inte kommer från någon av årgångarna jag rekommenderar ovan. Vissa producenter, Niepoort är en av dem, går dock ibland mot strömmen och detta vin visar att de gjort ett korrekt val. Just årgång 2009 var utmanande med en riktigt het sensommar och höst men detta vin är härligt. Vinet är gjort på druvor från två separata vingårdar, en i Vale do Pinhão och en i Ferrão.
Niepoort Colheita 2009, Douro, Portugal, 259:-, Nr 94337 (375 ml)

Komplext med söta torkade frukter och fina ekfatstoner. I smaken finns torkade aprikoser, fikon, apelsinmarmelad samt russin kantat av ekfatstoner och kryddor. Vinet balanseras upp av en utmärkt syra. I det evighetslånga avslutet finns toner av smörkola, knäck, rostade valnötter, mocca, vanilj samt en spelande sötma. Ett vin som du får lika mycket att dofta på som att dricka. Underbart, charmigt och härligt komplext!
När fjärde advent infaller och julhelgen börjar närma sig så drar jag en mycket ung vintage port från ett av de mest kända och bästa portvinshus, Quinta do Noval. Spara en slurk till revbensspjällen på julbordet!
Quinta do Noval Vintage 2021, Douro, Portugal, 899:-, Nr 94413

I det främre rummet finns en rik och ren mörkfruktighet kantad av lila blommor och aromatiska örter samt en riktigt bra syra. Det är en ung port med massor av energi men också elegans och en underliggande balans. I smaken finns mogna mörka och röda körsbär, lila plommon och mosade björnbär samt en hint av syrliga hallon. Tanninerna är fina och lite silkiga men har ett tydligt grepp och ekfatstonerna ger en ram snarare än smak. Det kommer givetvis bli än bättre med lagring men det är svårt att hålla fingrarna borta från för det är riktigt bra och mycket charmigt just nu.
Vi får se hur mycket som finns kvar av Novalen på julafton, fjärde advent helgen infaller ju några dagar tidigare än aftonen. Om den tar slut får jag se till att ha något som reserv 🙂
God portvinsadvent!
Magnus Reuterdahl

Portvin är hedonistens självklara val
BestChampagne.se, DinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl