Nizza där barbera får stå i centrum

Barbera är Piemontes folkhemsdruva, il vino del poplo, folkets vin. Det är den mest odlade druvan, den som räddar hem ekonomin men sällan den mest ansedda eller upplyfta. Det är svårt att vara folkets vin och på samma gång var vinkällarens stjärna. Nizza håller på att förändra den ordningen, de har spänt bågen högt och idag producerar de viner på barbera som med fog kan kallas såväl kungar som drottningar, precis som sina grannar.
Nizza där barbera får stå i centrum

Nizza där barbera får stå i centrum

Piemonte är ofta synonymt med druvan nebbiolo, men den är långt ifrån den enda druvan i regionen som det kan göra stora viner på. Nizza ligger Monferrato och tillhörde en gång såväl Asti DOC som DOCG. Vinodlarna i Nizza vill dock mer, och år 2014 fick de sin egen DOCG. En DOCG helt fokuserad på druvan barbera.

Ibland ska man vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Det var jag år 2014. Jag var på en vinresa för att upptäcka det okända Piemonte. Vi hade börjat i Alto Piemonte och efter några dagar kom vi ned till kommunen Nizza Monferrato. En liten stad med ett gäng mycket glada vinproducenter, de hade nyligen fått nyheten att deras arbete hade burit frukt och Nizza hade fått sin DOCG.

Jag fick då tillsammans med ett antal vinskribenter möjlighet att vara bland de första som fick provsmaka vad som skulle bli några av de första Nizza vinerna. De låg då på fat och skulle först kunna säljas år 2016, men jag kände något redan då. Det fanns en potential i de där vinerna och vinproducenterna hade en uppbar övertygelse om denna potential.

I år läser vi 2024. Det har gått 10 år och jag har haft förmånen att prova viner från alla årgångar och därmed kunnat följa områdets utvecklingen. De där vinmakarna hade rätt, potentialen fanns där. Mer än så, för inom några årgångar började det komma viner som inte bara hade potential utan också var fantastiska.

Karta över Nizza

Några ord om vinerna från Nizza

Nizza utgörs av 18 kommuner och ligger i den sydöstra delen av Piemonte i höjd med och lite norr om Langhe, Barolo, Barbaresco och Alba. Här ligger vingårdarna i ett kulligt ruralt landskap, ofta i sydsluttningarna. Mellan vingårdarna finns byar och små städer som ofta omger ett slott eller fort. I en vinvärld där extremvärme och torka blivit allt vanligare kommer vi dock sannolikt se fler vinodlingar högre upp på kullarna, men också på dess öst-, väst- och kanske nordsidor. Allt för att säkerställa att man kan fortsätta göra viner mycket fräschör och syra.

I Nizza görs DOCG-viner (årgångsvin) som ska lagras i minst 18 månader varav 6 på fat och hålla minst 13% alkohol. De kan också göra riserva viner. Dessa ska lagras i minst 30 månader, varav minst 12 på ekfat och hålla minst 13,5% alkohol. Riservan är i regel lite kraftfullare, mörkare och har mer ekfatskryddor medan den vanliga DOCG:n är lite fruktigare och har mer energi.

Regelverket säger en sak, men de flesta vinerna har högre alkoholhalt än 13 respektive 13,5%. För att vara ärlig så har jag nog inte provat något under 14% och de flesta ligger på 14,5-15,5%. Vissa till och med på 16%. Tack vare den koncentrerade frukten och höga syran är detta dock sällan ett problem, vinerna blir i slutändan ändå balanserade.

Även om det fortfarande finns en del äldre årgångar, framför allt när det kommer till riserva så är det årgång 2020 och 2021 som dominerar just nu. Vill du läsa om äldre årgångar eller mer om Nizza så rekommenderas artikeln om Nizza i vår vinatlas.

 

Vingårdar Piemonte

Årgång 2020

Årgång 2020 inleddes med en mild vinter med låg nederbörd. Våren var överlag varm med en hel del nederbörd. Detta följdes upp av en varm sommar med inslag av stormar, kraftiga regn och en hel del hagel. Från och med september stabiliserades vädret med milda temperaturer. Periodvis var det faktiskt något kallare än normalt. Skörden gav druvor med bra socker- och syranivåer och jämn fenolisk mognad. Vinerna har fin struktur, bra syra och framträdande fruktighet. Trots att nederbörden så var problemen med mögel och svampangrepp små. Temperaturen var perfekt för skörden vilket ger potentialen för riktigt bra viner särskilt när det kommer till barbera.  Sammantaget ger årgången viner med bra balans, rik fruktighet och en lite mjukare tanninprofil. Härliga dricka just nu!

Årgång 2021

2021 är en varm årgång med en sommar med flera hagelstormar, inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolisk mognad, vilket generellt trycker upp alkoholen lite. De bästa vinerna balanseras dock en riktigt bra syra och framförallt finns här en riktigt bra struktur. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en riktigt fin energi, men en del av dem kommer nog också vinna på lagring. På det stora hela en riktigt bra årgång. Vinerna är gastronomiska och smak av röda bär och frukter tittar ofta fram under de där mörkare tonerna.

Vingårdar Piemonte

Nizza i spåkulan – årgångarna 2022 & 2023

Jag har ännu inte provat några viner från 2022 och inte heller några fatprover från 2023. Det vi vet om årgång 2022 är att det var ett utmanade år för många. Året var varmt och torrt med mycket lite nederbörd. Det kom sammanlagt 400 mm regn att jämföra med 2021 då de fick cirka 950 mm. Detta ledde till en tidig skörd, omkring 10-15 dagar tidigare än vanligt. Vidare fick de flesta en förhållandevis liten skörd med relativt små druvor. Detta till trots tror många vinmakare på sina viner, särskilt de med lite äldre vingårdar där rötterna är djupa samt de som har vinodlingar på lite högre höjder.

2023 bedöms vara en årgång med bra potential där många viner har en hög syra och framförallt mycket expressivitet. Vintern var mild med förhållandevis lite regn, denna följdes upp av en torr vår. Det kom dock lite regn i juni vilket var behövligt då sommaren överlag var mycket het och torr, särskilt under juli och augusti. I slutet av augusti kom det dock åter en liten period med regn vilket lade grunden till en bra skörd. Vinerna bedöms ha bra balans och druvorna har uppnått perfekt mognad. Hur de smakar får jag återkomma till framöver.

Mjukstarta året med bättre barbera

Druva

Barbera

Fyra riktigt bra Nizza viner på bolaget

Just nu håller vi att prova igenom en stor mängd viner från Nizza, precis som vi gjort de senaste åren. I denna omgång dominerar viner från årgångarna 2020 och 2021. Majoriteten av dessa har dock inte nått bolaget än men några finns där. Jag börjar dock med ett vin från en äldre årgång, år 2017. Detta är några av mina favoriter på bolaget just nu.

Rött vin, Nizza, Piemonte Italien

Rött vin Piemonte

Il Botolo 2017 Azienda Agricola Nizza docg, Nizza, Piemonte, Italien, 329:-, Nr 74075

Il Botolo 2017 är ett smakrikt, fräscht och spänstigt vin med lätt underliggande mognadstoner i bakgrunden. Vinet är fylligt och har en tät intensiv frukt med inslag av mörka körsbär och plommon samt färska och torkade örter. Avslutet är långt och bär med sig lite ekfatstoner och kryddor. Vinet är generöst och har en riktigt fin syra som ger balans. Ett av de bästa ur årgång 2017.

Ps. Håll utkik efter årgång 2018 – den bör dyka upp vad det lider och den är också riktigt bra – du kan läsa om det bland våra exklusiva vintips redan nu. Ds.

Nizza Frasca la Guaragna 2020, 249:-, Nizza, Piemonte, Italien, 249:-, Nr 93870

Detta är ett ungt och smakrikt rödvin med en härlig koncentrerad fruktighet, fin fräschör och en hel del energi. I smaken finns mörka och röda körsbär, björnbär, hallon och mogna jordgubbar kantat av lila blommor och vilda örter. Vinet har mjuka väl integrerade tanniner, en hint av ekfat och en lång avslutning med en fin salinitet, torkade örter och ett uns kärnbeska. Charmigt, elegant och riktigt läckert! Vinet finns kvar i ett 20-tal butiker, passa på!

Rött vin Piemonte Italien
Dacasto Duilio Moncucco 2021 Nizza, Piemonte, Italien, 365:-, Nr 53366

Dacasto Duilio Moncucco 2021 är ett smakrikt vin med en lätt sötaktig koncentrerad frukt och riktigt bra syra. I smaken hittar vi mörka och röda körsbär, lila plommon, hallon och svarta vinbär kantat av torkade örter. Ekfaten och de mjuka tanninerna ger en mjuk struktur. Avslutet är långt och lite kryddigt med ett lätt alkoholbett. Ett smakrikt vin med fin fyllighet, en hel del charm och bra balans tack vare en förlösande syra. Läckert!

Rött vin, Nizza, Piemonte Italien
La Court Nizza Riserva 2020 Nizza, Piemonte, Italien, 379:-, Nr 70843

Från Michele Chiarlo kommer detta vin med lite längre lagring och stora smaker men också en härlig fräschör och hög syra. I smaken finns mörka körsbär, björnbär och blåbär samt en hint av hallon. Här finns också inslag av vilda örter och viol. Tanninerna ger ett fint grepp och här finns en fin ekfatskryddighet med toner av kaffe och kakao samt en härligt långt avslut med inslag av en kalkig salinitet. Elegant och komplext, underbart nu men kommer utvecklas fint med lite lagring.

Il Nizza associazione produttori
Under den kommande månaden eller månaderna kommer vi lägga upp smaknoter på de övriga vinerna från Nizza som vi har och kommer att prova. Några ligger redan uppe. Titta i våra exklusiva dryckestips!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Nizza där barbera får stå i centrum

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl