- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Påsk! Varför då?
Påsk! Varför då?

De flesta av hos har sannolikt en rudimentär idé om varför vi är lediga under påsken, att det bottnar i något religiöst. För många av oss handlar det numera mest om att vara ledig, äta god mat, pynta med påskris, gula dukar med kycklingar och att äta god mat samt umgås med släkt eller vänner. Förr var det annorlunda!
Under hela medeltiden var fastan en central del av det religiösa året. Då gällde strikta regler om vad som fick ätas och när. Vidare vad som fick göras överhuvudtaget och när. Fastan sattes helt enkelt stopp på nöjeslivet. Med protestantismen upphörde kravet på mathållningen, men kravet på att nöjeslivet skulle sättas på paus levde kvar långt in på 1900-talet. När fastan var över öppnades dock skafferiet på vid gavel och festen kunde börja med ägg och kött på borden.
Påskens historia
Påsken är en gammal högtid som till stor del kan knytas till judendomen och kristendomen. Men religionerna firar inte samma sak. Det finns också spår från äldre och samtida religioner i påskfirandet.
För kristna är påsken de dagar då man minns och firar minnet av att Jesus led, dog och uppstod för att alla människor ska få sina synder förlåtna. För judar firas minnet om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri.
När det kommer till den judiska påsken kallas den ibland också för “det osyrade brödets högtid”. Detta kommer sig av att man vid flykten från Egypten inte hann låta brödet jäsa.
När det kommer till de förkristna religionerna så är källorna vaga och fragmentariska. Några influenser som brukar nämnas är dock olika firanden av vårdagjämningen, till exempel i mindre Asien för fruktbarhetsguden Attis och kulten kring Osiris i Egypteni i bägge fallen handlar det om död och återfödelse precis som i den kristna påsken. Mer nära geografiskt och i tid är asarnas vårblot, här är det kanske mer festandet och maten som arbetades in i påsktraditionerna.
Många traditioner är dock spridda över stora delar av världen. En sådan tradition är vårt äggätande. Detta hänger samman med de religiösa idéerna att ägg var lika med kött. De fick inte ätas under fastan och därför fanns det ett överflöd av dem när det närmade sig påsken. Till detta har traditionen tillkommit till exempel att måla äggen samt att göra konstgjorda påskägg. Dessa traditioner har funnits sedan åtminstone 1700-talet. Mest kända av dessa är kanske fabergéäggen. Idag är det dock vanligare med pappägg fyllda med godis.
Dymmelveckan och påskhelgen – kan du dina högtidsdagar?
Påsken består av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Det finns dock fler! Veckan innan påsk kallas dymmelveckan eller stilla veckan. Denna inleds med Palmsöndagen och följs av blå måndag, vite tisdag, dymmelonsdagen, skärtorsdagen och så vidare.
Att några av dessa dagar fallit bort beror sannolikt på att vi inte är så religiösa längre och att det inte är lediga dagar. Denna vecka var fastans strängaste och allvarligaste tid. Namnet dymmelvecka kommer från att man lindade in kyrkklockornas kläppar med tyg eller bytte ut dem mot träkläppar (dymmel = träkläpp), detta för att klockorna skulle klämta med ett dovare ljud.
Detta var också den vecka då häxorna var särskilt farliga och det lever kvar i våra traditioner kring påskhäxor. Det är här våra påskkärringar kommer in i bilden. En tradition som idag är mer lek än allvar, på 1600- och 1700-talet var detta dock inget man skämtade om.
Sopa, raka, smörjhorn
ger jag dig till resdon,
smörjer du väl,
så rider du fort,
till Blåkullas port.
Skärtorsdagen var en helgdag fram till 1772, ibland var det bättre förr. Skärtorsdagsnatten är häxornas natt, det är då de flyger på smorda kvastar, vedträn eller brödspadar till Blåkulla för att festa med Djävulen. Ur kristen synpunkt är det dock en viktigt dag i påskfirandet. Det är dagen för den sista måltiden. Det är från denna måltid som nattvarden kommer. Det är också kvällen då Judas förrådde Jesus i Getsemane trädgård.
Långfredagen är en dag som långt fram i tiden varit präglad av stor stillhet och tystnad. När jag var liten kallade vi denna för långtråksfredag. Då var allt stängt, det var inget på TV (åtminstone inget kul), kompisar hade ofta rest bort och man hade inget att göra. Det var en dag då det kändes som att tiden stod stilla. Fram till 1969 var till och med alla nöjestillställningar förbjudna i Sverige på långfredagen. Ser vi till den kristna påsken är detta dagen då Jesus ställdes inför Pontius Pilatus, korsfästes och dog.
Nuförtiden firar de flesta påsken idag på påskafton. När jag var liten inleddes då godisätandets högtid, ett stort påskägg med massor av godis. Idag firar vi ofta med en ägglunch och stor middag. Fastan slutar dock inte förrän vid midnatt och det var då festen historiskt sätt började.
För mig fortsätter firandet på påskdagen oftast med en middag tillsammans med vänner eller familj. Påskdagen har dock kanske blivit lite mer av en vilodag med god mat men relativt lite aktivitet. Lite av soffpotatisens dag. I kristendomen firas den dock till minne av Jesus uppståndelse.
Nu känner jag att doften av mat som ska serveras på påsklunchen börjar locka så det är dags att öppna lite vin. Med detta lämnar jag dig att njuta av din påskafton och helg, god mat och förhoppningsvis vänner. Det ska jag! Några av de viner jag öppnar i påsk finner du nedan. När det är fest är det alltid kul att öppna något särskilt!
Glad påsk
Magnus Reuterdahl
Nyetimber Blanc de Blancs 2009, Storbritannien, 599:-, Nr 98064, Systembolaget
Riktigt bra engelskt bubbel får inleda påskafton. Fråscht, härlig syra, fin mousse och fin längd. Fräscht och elegant!
Nyetimber Classic Cuvee, Storbritannien, 389:-, Nr 96018, Systembolaget
Till lunchen fortsätter vi med mer engelska bubblor. Utmärkt till äggen, laxen, skaldjuren och sparris med nyslagen hollandaise.
Quinta do Ameal loureiro, Vinho Verde, Portugal. 129:-, Nr 94287, Systembolaget
Ett fräscht rött till kallskuret, fläskkött och fågel.
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2004, Bourgogne, Frankrike, 219:-, Nr 73043, Systembolaget beställningssortimentet
Elegant vit bourgogne som fortfarande känns fräsch men med lite mogna toner. Utmärkt att sitta och kontemplera över eller till rätter av ljust kött eller fisk.
Poeirinho Baga 2014, Bairrada, Portugal, 299:-, Nr 71668, beställningssortimentet Systembolaget
Baga är en fantastisk druva och Bairrada en av Portugals mer spännande vinregioner. Elegant, smakrikt och underbart. Läs mer om vinet här.
Artisan halbturn red magnum 2010, Burgenland Österrike, ca 550 kronor, xwine.se
Ett kraftigare rött med härlig energi och komplexitet, utmärkt till grillat eller stekt nötkött, t ex en riktigt fin biff. Årgång 2010 är slutsåld sedan länge men kolla in xwine.se för Artisans viner.
Glad påsk!
Magnus Reuterdahl