- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Några chardonnay-måsten att möta våren med
Några chardonnay-måsten att möta våren med

Här får ni tips på fyra viner, som finns tillgängliga på monopolet. Några via en snabb och klickvänlig beställning. Några som finns utspridda i ett gäng butiker då de lanserats i små partier.
Vad de har gemensamt är framför allt druvtypicitet. Och de smakar också mycket. Vare sig det är från jordmånen, klimatet, hög kvalité på frukten eller fin fathantering; smakerna sitter där.
Fylliga viner som vi gärna matchar med krämiga såser, ljust kött, fågel, feta fiskar, rejäla sallader och lätt friterade rätter. Eller bara en bit lagrad hårdost. Visst man blir hungrig? Och törstig…

Två sydafrikaner
Frukten till denna chardonnay kommer från Elgin, ett litet deldistrikt i Walker Bay som ligger sydost om Kapstaden. Området är känt för sitt lite svalare klimat – perfekt för en druva som chardonnay alltså. Paul Cluver odlar även riesling och pinot noir här, det säger en del om Elgins fina terroir och klimat.
Klimatet och framför allt svalkan får vi smaka på i glaset. Stilen är mer modern och europeisk med slank och frisk frukt, som samtidigt lindas in av aningen rostade fat och nötter. Väldigt gott helt enkelt. Toner av grillad citron och syrlig ananas gör inte saken sämre. Prislappen kan vi inte heller klaga på.
Vi dricker gärna vinet med hel kyckling som rostats i ugn med citron, oliver och rosmarin. Tillbehören består av rostad potatis och en kräm på fetaost.
Sophie & Julien Schaal Evidence Chardonnay 2016, nr 72966. 239 kr. BS
Evidence har nyligen landat i beställningssortimentet och jag är smått lyrisk över att ha provat. Krutrök, citronzest, finfina fat, fikon, gröna friska äpplen och fokus. Det och mycket mer hittar jag i glaset. Även denna chardonnay odlas i Elgin.
Det finns inte så mycket info om Sophie & Julien Schaal på nätet, åtminstone inte på svenska sidor. Denna sydafrikanska firma är relativt ung – första årgången av detta vin var 2005. När Julien och Sophia Schaal inte gör vin i Sydafrika, producerar de Grand Cru Riesling i Alsace. Tack vare olika zoner kan de pendla fram och tillbaka och hinna med två skördar under ett år.
Evidence görs från en enskild plott med riktigt gamla stockar av chardonnay, den enda druva de fokuserar på i dagsläget. Inget dåligt fokus.
En fransos
Domaine J A Ferret Pouilly-Fuissé 2015, nr 72894, 299 kr. BS
Bourgogne har drabbats hårt de senaste åren. Vädrets makter går tyvärr inte att styra eller göra mycket åt. Många odlare har förlorat stora delar av sina skördar och på grund av detta ser vi en markant prisökning på ett område som redan är till för den med fet plånbok. Vad gör man då som konsument om man fortfarande vill dricka vit Bourgogne? Man blickar söderut. Till Mâconnais till exempel och ännu mer precist; Pouilly-Fuissé. En appellation som fick sin status redan 1936. Jordmånen bjuder på stor variation; mycket kalksten, lite sten, lite lera och silt med mera beroende på var man gräver. Inte helt olikt mer kända delar i norra Bourgogne alltså.
Här huserar Domaine J A Ferret vars viner jämförs med storheter som Meursault bland annat. Det är inte alls omotiverat. Deras ”enkla” Pouilly-Fuissé, en blend på olika parceller, är imponerande. Mineraler, rök och stensälta mixas med rostade hasselnötter, citron, grapefrukt och krämiga fat. Knivskarp syra och energi utan slut.
En amerikan
Kalifornien och chardonnay. Ibland en alldeles för amerikansk kombo, där man misstar vinet för en skål popcorn. Eller ek = terroir. Quercus maximus är dyrt men inte gott.
Eller så är det bara sådär härligt och göttigt. Krämigt och fylligt, med balans. Som Cambria till exempel. Jag provade den inför lanseringen förra året och skrev så här:
”Mycket Kalifornien = mycket smak men också fin balans mellan fat och frukt. Mixade nötter samsas med exotiska kryddor, rivet apelsinskal och svala mineraler.”
När chardonnay från Kalifornien smakar så, då är i alla jag hemma. Ceasarsallad tack! Eller pankofriterad fisk med citrusmajo.
Cambria har sitt säte i soliga Santa Barbera, norr om Kalifornien. Solskenet har de lyckats fånga även i vinet.