Nyårssupé & vintips

Ur askan i elden, helgdagarna står som spön i backen. Knappt har tomtens framfart genom skorstenen ekat bort förrän det är dags att planera nyårssupén. Jag har letat efter rätter i vår receptdatabas och plockat fram vintips från bolagshyllan som kan göra din nyårsfest till en succé. Häng med!
Nyårssupé & vintips

God fortsättning! Hälsningsfrasen ekar mellan husen medan jag skyndar mellan olika butiker för att fylla på förråden efter julhelgens tabberas. Jag hoppas att din jul var lika bra som min, med ett bågnande julbord, julklappar, julsånger och en skäggprydd rundmagad tomte som skrattade Ho, Ho, Ho. Nu är det dock dags att blicka framåt mot nya fester, trots att det blir rester några dagar till.

Den kanske enskilt viktigaste drycken under nyåret är bubblet. Det sätter stämningen och är det enda fyrverkeri som jag betalar för. Ett klassiskt tips är att börja kvällen med ett riktigt bra bubbel och att köpa ett enklare till 12-slaget. Det första vinet kommer sätta tonen på festen och då är smaklökarna på topp. När raketerna börjar flyga och måla natthimlen i allsköns färger är förhoppningsvis de flesta mätta och har också lite tröttare smaklökar. Då kan vi plocka fram ett lite enklare bubbel att skåla in det nya året med.

Bild från DinVinGuide

Bubbeltips inför nyåret

Lafalise-Froissart Cuvée 276 Brut Natur Grand Cru
Jag tänker inleda med en champagne som kommit att bli en av mina favoriter, Lafalise Froissart. I år blir det en flaska Cuvée 276 Brut Natur Grand Cru (Nr 52242, 885:-). Denna finns dock bara via beställningssortimentet, vill du hitta bra bubbel på bolagshyllan så hänvisar jag till min kollega Fredrik Schelins tips på champagne i denna artikel och på annat bubbel i denna artikel.

Så här skrev jag om Cuvée 276 när jag senast avnjöt den:

Detta är en mycket frisk champagne med en krämig mousse och ren fruktighet. I smaken finns inslag av gula äpplen, citrus, exotisk frukt och brioche. Avslutet har en kalkig salinitet, ett fint djup och en lätt kryddighet med inslag av blommiga örter. Det är en champagne med en härlig balans och massor av elegans. Top-notch!

Till tolvslaget blir det en flaska portugisiskt bubbel. Det är enklare än champagnen men det är ett kul och riktigt bra bubbel som kommer från den norra delen av Portugal, från Vinho Verde och är gjort på 85% alvarinho och 15% arinto. Vinet är gjort med traditionell metod med två år på sin jästfällning innan degorgering.

Sofias tips - Nyheter i tillfälligt sortiment 1 december 2023
Curvos Sparkling Bruto 2021, Vinho Verde, Portugal, 199:-, Nr 94208, Systembolaget

Detta är ett härligt bubbel med fina små bubblor, bra syra och fin fruktighet. I smaken finns gula päron och äpplen, plommon, persika och ananas samt en hint av hjortron. Allt kantat av blommor och aromatiska örter. I avslutet finns en liten havssälta som bygger på fräschören. Personligt, fräscht och mycket gott!

Champagne fungerar att matcha till det mesta på menyn. Men just här och nu tipsar jag om en bra förrätt till vilken bubblet kommer sitta som en smäck.

receptGratinerade pilgrimsmusslor
Gratinerade pilgrimsmusslor i ett smör smaksatt med sambal oelek, timjan och lime
Läs mer

Varmrätt nummer 1

I den andra rätten tar vi med oss skaldjuren men lägger till en spättafilé. Detta är en rätt med lyxiga smaker som passar utmärkt på nyårsafton. Till denna kommer jag servera en riesling från Alsace. En klassisk producent från området är Trimbach. Deras vineri ligger i den medeltida staden Ribeauvillé, där har de producerat vin sedan 1626. Idag har de omkring 40 hektar med vinodlingar kring staden.

Trimbach riesling 2021, Alsace, Frankrike, 179:-, Nr 2639, Systembolaget

Detta är ett rent och frisk vin med en härlig koncentration och smak av gröna äpplen, citrusfrukter, grå päron, gula krusbär kantat av lätt aromatiska örter. I avslutet finns en lätt salinitet som bygger på fräschören. Det jag gillar med detta vin är att det kombinerar traditionen från Alsace med lite fylligare viner och en modernare touch med mer fräschör och elegans.

receptSpättafilé, potatispuré och sås på havskräftor
Kockens tips från Pär Stenberg - Spättafilé med potatispuré, äpple, ärtor och sås på havskräftor
Läs mer

Varmrätt nummer 2

Efter fisk kommer kött, det är sedan gammalt! Men även här låter vi skaldjuren följa med som en röd tråd. Detta är en rätt som har lite av allt och som tillsammans blir en fantastik smakcombo. Kalvfilé, hummerklor och pommes duchesse och choronsås. Jag blir hungrig bara jag skriver om det.

Nu är det dags att knäppa upp en flaska rött och det blir ett klassiskt vin från Saint-Emilion, Bordeaux. Vinet är gjort på 85% merlot och 15% cabernet franc.

Les Hauts de Granget
LES HAUTS DE GRANGET 2018, SAINT-EMILION, BORDEAUX, FRANKRIKE, 199:-, NR 3814, SYSTEMBOLAGET

Bra bordeaux är ett strålande val till grillat och stekt kött och det möter också upp krämigheten i choronsåsen. Det är klassiskt, strukturerat och har fin fruktighet samt bra längd. I smaken finns lila plommon, mörkröda körsbär och en hint av svarta vinbär kantat av aromatiska örter. Ekfaten ger viss kryddighet och lindar in tanninerna. I avslutet finns en liten mineralitet som lyfter vinet och ger det elegans.

receptKalvfilé Oscar med Pommes Duchesse och Choronsås
Kalvfilé Oscar med Pommes Duchesse och Choronsås
Läs mer

Efterrätt

En klassisk middag ska avslutas med något sött. Supén har haft en röd tråd med skaldjur, men här tar den stopp. Jag klämmer till med en efterrätt jag verkligen gillar, Pavlova. Sötsyrligheten i lemoncurden, crunchigheten i marängerna och massor med frukter och – jag tänker mango, hallon och jordgubbar. Allt blir en perfekt övergång smakmässigt till bubblet kring tolvslaget.

Moscato d'Asti
Till Pavlovan dricker jag dock gärna något sött i form av en Moscato d’Asti från Piemonte.

Nivole, Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, 99:-, Nr 7787, Systembolaget

Detta är ett sött men friskt vin och lite bubblor, så där lite pärlande vilket ger fräschör. Druvan muscat ger ofta viner med en härlig sötma och blommigt aromatisk ton och det är vad vi hittar i detta vin. Här finns smak av kaktuspäron, honungsmelon, söta päron, fläder och citrusfrukter. Det lyfter bären i efterrätten och ger fin fräschör till sötman.

 

receptPavlova med lemon curd
Krispig och segmjuk marängbotten med lemon curd, grädde och amerikanska blåbär.
Läs mer

Gott nytt år och god fortsättning

Med det önskar jag gott nytt år. Bubbeltips till 12-slaget hittar du i Fredriks artikel ovan men också i länkar längre ned. Vi ses 2024!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Nyårssupé & vintips

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl