- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Minorcan clam chowder – en amerikansk musselsoppa
Minorcan clam chowder – en amerikansk musselsoppa
Hösten har passerat sitt zenit och vintern är snart här, advent är faktiskt bara någon vecka bort. För mig betyder det att det är soppsäsong. Varma, närande, mustiga soppor är perfekt mat när kylan kryper på, regnet smattrar mot rutan eller snön långsamt singlar ned och mörkret omsluter oss. Idag blir det en soppa från det soliga Florida.
När det kommer till soppor så kan de varieras sig i en evighet. Jag har en förkärlek för musslor soppor eller mussel chowders. Framför allt de som kommer från USAs östkust.
En chowder är en soppa eller en soppa som är lite närmare en gryta, eller något där emellan. I USA finns det många olika typer av clam chowders. De blev populära på östkusten under 1700- och 1800-talen, framför allt i New York och New England. Det finns dock varianter utmed hela kusten såsom Minorcan clam chowder från the sunshine state, Florida.
Dessa soppor har musslor som huvudingrediens och är baserade på en buljong, i vilken man sedan har mjölk eller tomater samt salt fläsk, lök, olika rot- och grönsaker och olika kryddor.
Varför heter den då minorcan clam chowder när den kommer från Florida?
Minorcan clam chowder
På 1700-talet kom grupper av nybyggare från Minorca till Florida för att arbeta på Floridas indigoplantager. Denna rätt är ett arv från den tiden. Till skillnad från många andra chowders från östkusten är denna lite hetare med en distinkt chiliton. Hur het är upp till din smak!
Detta är min tolkning av den. När vi leker med recept från andra delar av världen kommer det behöva göras ändringar. Florida clams hittar vi till exempel sällan i våra fiskdiskar. Jag brukar använda hjärtmusslor eller blåmusslor, eftersom det är de som oftast finns tillgängliga. Det blir gott oavsett vilken av dem du väljer.
När det kommer till chilin ska man enligt alla recept använda datil. Det är en chilifrukt som jag har fått av vänner vid några tillfällen men inte hittat färska i butik. I stället för datil brukar jag använda habanero. Den har samma hetta som datil, men saknar lite av den sötma och citruston som datil har. Därför adderar jag lite citronjuice och lite sötma i samband med att jag smakar av min chowder.
Det är dock inte musslorna som spelar huvudrollen i soppan. Det är det buljongen som gör. Ju bättre buljong eller fond desto bättre soppa! Det går bra att använda fisk- eller skaldjursfond, jag rekommenderar att du gör din egen eller köper en som är riktigt bra, till exempel hos en fiskhandlare eller i en butik med egen fiskdisk.
Vintips till Minorcan clam chowder
Till denna soppa dricker jag vitt eller rosé gärna med fin fruktighet som kan fånga upp hettan smakerna och balansera dem i gommen. Jag har valt att plocka fram viner från från lite olika håll i världen. Det första kommer från Australien men är gjort på en druva från Italien.
Gemtree Luna Crescente Fiano 2023, McLaren Vale, Australien, 169:-, Nr 93595, Systembolaget
Druvan fiano kommer från Kampanien i södra Italien, det är dock en druva som börjar vinna mark i Australien och detta är exempel på varför. Vinet är ungt, fruktigt och friskt med en fin kropp. I smaken finns gröna äpplen, exotisk frukt och citrusfrukter kantat av en fin blommig örtighet. Vinet har energi och charm och med en liten lekande stensälta i avslutet gör det till ett perfekt vin till musslor och skaldjur. Tack vare frukten kommer det också hålla upp fint mot hettan i min chowder.
Mullineux Old Vines White 2022, Swartland, Sydafrika, 198:-, Nr 96135, Systembolaget
Detta är ett vitt vin gjort på en blend av flera druvor men mesta dels på chenin blanc. Det är ett fruktigt vin med bra syra och lite fyllighet och fin textur. I frukten finns saftiga päron, gula plommon, persikor, lime och citrus. Vinet har en härlig längd med toner av kryddor, örter och mandel i avslutet. Ett utmärkt matvin särskilt till smakrika rätter och det passar utmärkt till fisk och skaldjur.
Son Antem Alba 2022, Mallorca, Balererna, 299:-, Nr 92274, Systembolaget
Det går ju inte ju inte skriva om en rätt med sina rötter på Balererna utan att ta med ett vin från ögruppen. Detta kommer dock inte från Menorca utan Mallorca och det görs inte av någon från ön utan av en svensk vinimportör. Han gör det dock med den äran. Detta vin är gjort på chardonnay och är ett ungt och fräscht vin med fin frukt. Här finns citrustoner uppbackat av gröna äpplen och vita stenfrukter kantat av en fin vitblommighet. Vinet har en fin ekfatsstruktur och en lång avslutningen med lätt ekfatskryddighet. Läcker och utmärkt till skaldjur.
Med det tar jag min skål soppa och ett glas vin och drömmer mig bort till ett soligt Florida!
Skål
Magnus
Minorcan clam chowder – en amerikansk musselsoppa
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl