• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Blåmusselchowder (Blåmusslor i vin)

Blåmusselchowder (Blåmusslor i vin)

Blåmusslor i vin. Enkelt, snabbt och jättegott.
    Bild på Blåmusselchowder (Blåmusslor i vin)

    Ingredienser

    • Chowder

    Övrigt:

    Salt och peppar. Det går bra att smaksätta med lite allt möjligt, t ex citron, lime, koriander, persiljekvistar eller timjan, med mera.

    Instruktioner

    Förberedelser Blåmussel-chowder.

    Börja med att skölja musslorna. Jag brukar låta dom ligga i kallt vatten ett par timmar och låta dem spotta ut sand med mera. Byt vattnet ett par gånger. Under tiden kan du finhacka löken, vitlöken, chilin och persiljan samt hugga ned fänkålen, morötter och stjälkselleri.

    Borsta vid behov av musslorna och ta bort eventuellt skägg och havstulpaner mm.

    Tillagning:

    Värm olivoljan och fräs upp lite paprikapulver däri (gärna Pimentón de la Vera dulce som är lite lätt rökig i smaken). Fräs därefter morötterna och chilin i ett par minuter. Häll på lökarna, fänkålen och stjälksellerin, sänk värmen lite och fräs men låt det inte ta färg. Häll på vinet, låt koka någon minut. Rör ned tomatpurén, vitlöken och örterna. Lägg i buljongtärningen och låt detta koka på låg temperatur under lock i drygt 5 minuter. Häll på grädden och koka i ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och fisksås.

    Höj sedan värmen, vänta tills det kokar ordentligt, häll på musslorna och persiljan, sänk temperaturen igen och låt koka under lock i cirka 3 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.

    Vintips till Blåmussel-chowder.

    Servera med ett gott vitt bröd och ett fräscht vitt vin, t ex ett muscadet sur lie från Loire eller ett friskt riesling, en grüner veltliner eller alvarinho.

    Blåmusselchowder (Blåmusslor i vin) - DinVinguide | DinVinguide.se