- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Med ett skimmer av rosé
Med ett skimmer av rosé

För många har rosévin blivit synonymt med laxrosa droppar, vin som har ett ljust rosa skimmer och bara en hint av röd frukt och röda bär. Stilen kan sägas komma från, eller blivit synonymt med, Provence i sydöstra Frankrike. Intressant att notera att man är granne med sin betydligt mer färgstarka granne (när det kommer till roséviner) Tavel som jag skrev om för ett par veckor sedan. Läs mer här.
Stilen i Provence kan beskrivas som elegant, fräsch och lätt. Det är vin som är perfekta för en varm dag. För att svalka sig eller som att ha som sällskapsvin. Vanliga smaker är jordgubbar, hallon, smultron, röda vinbär, grapefrukt, mandel, nyslaget hö, blommor och söta örter. Vanliga druvor är grenache och cinsault och i viss utsträckning mourvèdre. När dessa är som bäst älskar jag dem. I vissa fall tenderar dock vinerna från Provence att snarast kännas som vita viner med bara ett skimmer av rosa i, då köper jag hellre ett bra vitt vin.
Rosé ska smaka rosé!
Sofia Ander tipsade nyligen om bra roséviner från Provence i DinVinguide, läs mer här.
När något blir populärt finns det många som vill haka på trenderna. Idag kan man hitta ljusrosa roséviner från många ställen i världen. I några fall för att man valt att förändra sitt sätt att göra vinet på. I andra fall har man gjort viner på detta sitt ursprungliga sätt under lång tid. Nu har man blivit upptäckta, vilket är positivt, av roséälskare då det är den stilen man vill dricka.

Chiaretto – La Gazzetta dello sport-färgad rosé
Jag har blivit mycket förtjust i områdena kring Gardasjön i Italien och besökt området flera gånger. På den östra och sydöstra sidan av sjön ligger Bardolino. Ett vinområde där man gör viner på druvan corvina samt rondinella och molinara. Man gör lätta röda viner under namnet Bardolino och roséviner under namnet Bardolino Chiaretto. Tyvärr finns det inte många att få tag i Sverige!
När det kommer till rosévinerna har man de senaste åren aktivt arbetat för att förändra dem från rödrosa smakrika roséviner till ljusrosa mer eleganta roséviner.
Är det bra förändra stilen på ett vin? Ofta brukar vi prata om vikten av det traditionella, av rötter och originalitet. Här kan man se hur man stöper om en stil av vin. Intressant att notera är att majoriteten av vinmakarna har hoppat på tåget.

The world is changing and the wine needs to change with it - Franco Cristoforetti ordförande Consorzio di tutela del Bardolino.
Förändringsprojektet går under namnet rosé revolution och påbörjades i och med årgången 2014. Detta var en årgång som passade mycket bra för att göra ljusrosa viner beroende på att det var ett mycket regnigt år. Normalt får området omkring 900 mm regn per år och 2014 fick man hela 1500 mm. Detta påverkade druvorna, bland annat gav de betydligt mindre färg och smak än under ett normalt år. Även 2015 är ett atypiskt år, då det istället var betydligt torrare än normalt, man fick endast 600 mm. Detta verkar ha tvingat vissa att bevattna sina vingårdar, vilket i sin tur märks i att vissa viner känns lite utspädda.
Årgången 2015 är generellt en bättre årgång än 2014 men flera viner från 2014 har utvecklats bra under året. Med ett år i flaskan har många fått bättre balans, jag tror dock på att de är något för lagring utan bör drickas under kommande år.
Som i många moderniseringsprojekt finns det för- och nackdelar. Fördelen är att kvaliteten överlag har höjts, vinerna är rena och fräscha. Nackdelen är att vissa antingen inte riktigt hinner med, stressar eller inte funnit alla de viktiga verktygen vilket gör att vissa vinerna slutgiltigt inte riktigt faller på plats. Intressant att notera är också att det börjar komma ekologiska viner, t ex vinet ovan från Vignetti Villabella.
Överlag tycker jag att många viner vinner på den nya stilen. Viner i den äldre stilen tenderade att bli lite för söta, en aning för smakrika och lite klumpiga. I de nya finns mer elegans och corvina-druvan kommer mer till sin rätt. De bästa är där redan nu och många kommer sannolikt att finna sin stil de kommande åren. På det stora hela är det en spännande utveckling att följa.
Det som sticker ut i vinerna är mineraliteten (stenighet som drar åt sälta), en hög syra och ett tydligt inslag av torkade örter och blommor. Ofta finns också en fin bärig ton som drar åt vildhallon eller smultron. Vissa har också drag av rabarber, krusbär och/eller citrusfrukter. Det är inte helt ovanligt att det kan finnas toner av söt lakrits, bergamott och viol i de avslutande aromerna.
Att notera är man använder benämningen Chiaretto för rosé på fler platser än i Bardolino i Italien!
Vill du prova något nytt? Prova Chiaretto!
Tips på Chiaretto viner:
Tyvärr finns det inte mycket att hitta i Sverige. På Systembolaget hittade jag inte någon jag valt att rekommendera. Det finns några, ett par anges som slutsålda och för övriga anges årgångar mellan 2009-2011. Jag har valt bort dessa då de sannolikt är för gamla. Det kan dock vara så att importörerna inte uppdaterat sin information hos Systembolaget.
Jag har därför valt att tipsa om ett vin som inte kommer från Bardolino men från närområdet som kan ge en känsla för vad man kan förvänta sig. Winefinder.se har dock ett bra vin från Bardolino som är väl värt att köpa. Tipsa gärna om ni känner till något annat som jag missat!
Guerrieri Rizzardi 2014, 112:-, Winefinder.se
Il Chiaretto Il Vino di Una Notte 2014, 141:-, 74192, Systembolaget (OBS detta är inte från Bardolino utan Riviera del Garda Bresciano)
Det är tråkigt att det är så få viner från detta rosévinsområde i Sverige, här kommer några tips på bra viner från kommande årgång att leta efter om man är på resa.
Albino Piona 2015
Benazzoli Tecla 2015
Ca dei Rotti 2015
Giovanna Tantini 2015
Casetto 2015
Le Fraghe 2015
Le Morette 2015
Le Vigne di San Pietro 2015
Vinicio Bronzo 2015
Vignetti Villabella 2015
Vignetti Villabella Villa Cordevigo (ekologisk) 2015
Magnus Reuterdahl