- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Louis Roederer & Philippe Starck – Champagne Brut Nature 2006
Louis Roederer & Philippe Starck – Champagne Brut Nature 2006

Louise Roederer är ett klassiskt champagnehus med sitt säte i Reims. Det är grundat 1776 och ett familjeföretag sedan 1827. Mest kända är man kanske för sin champagne Cristal brut skapad åt den ryska tsaren Alexander II i slutet på 1800-talet.
Champagnen kommer till 80% från egna vingårdar. Man odlar all chardonnay och pinot noir man behöver, däremot köper man in en del pinot meunier till sin standard champagne Brut Premier. Totalt gör man omkring tre miljoner flaskor per år. Roederer är den största enskilda odlaren av ekologiska druvor i Champagne och mer än 65 hektar av deras 240 hektar är biodynamiska. Från och med årgången 2011 kommer Cristal brut innehålla 100 % biodynamiska druvor, i jämförelse med årgång 2006 där det är omkring 60-70%.

För några veckor sedan var jag ute och reste och hade någon timma över på flygplatsen i Frankfurt. Det var där, i ett ställ, jag såg en flaska jag inte kände igen: Champagne Brut Nature Millesimé 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck.
Louis Roederer är ett företag med traditioner och då är det kul när det händer något nytt. Detta är den första nya cuvéen från Louise Roederer på mer än 40 år. Den senaste var Cristal rosé som lanserades 1974.
Ryktet säger att Brut Nature 2006 kommer släppas i Sverige under sommaren.
« The Brut Nature 2006 cuvée is the fruit of several convergences: between a historic terroir and a remarkable year,
and between a Champagne House that respects nature
and a creative genius with a free spirit. »
— Frédéric Rouzaud, Managing Director of Champagne Louis Roederer

Vinet är frukten av ett samarbete mellan Frédéric Rouzaud, VD hos Louis Roerder, Jean-Baptiste Lécaillon, chef i vinkällaren och designern Philippe Starck.
Philippe Starck är mest känd för sin arkitektur och industridesign. Han är ansvarig för designen till etiketten men har också arbetat med vinet som sådant.
Jag måste dock säga att jag hade lite högre förhoppningar när det kommer till designen på såväl flaska som etikett. Jag hade hoppats på ett reellt statement, det här känns mer som att man vill spegla autenticitet genom att får det att se lite nonchalant handskrivet ut. Här tycker jag att man missade chansen att göra en ny ikonisk etikett och flaska.
Nu är det dock smaken, inte etiketten, som är avgörande och avgörande för denna är vinmakningen. Här har man tagit ett antal grepp som är nya för Roederer.
Champagne Brut Nature Millesimé 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck är en så kallad non-dosage champagne. Non dosage, zero dosage, brut nature, brut zero mfl. är alla termer med samma mening, det betyder att man inte tillför något socker då man fyller upp flaskan efter den andra jäsningen, vid degorgeringen. Champagnen görs då i en mycket torr stil och innehåller mindre än 3 gram restsocker per liter vin. Detta är något som Philippe Starck och Frédéric Rouzaud har fört med sig in i detta vin.
Men man har gjort mer som för Roederer är annorlunda. Terrior är nyckelordet. De valde ut 25 hektar i vingårdarna för detta vin och på dessa valde man att plocka druvorna på en och samma dag. Vinet är gjort på en blandning av 66% pinot noir och 33% chardonnay. Druvorna pressades och vinifierades tillsammans. Därefter har vinet legat på jästfällningen i 10 månader. Man buteljerade det vid relativt lågt tryck, omkring 4.5-5 atmosfärer (ungefär detsamma som bar), att jämföra med de omkring 6-6,5 atm man vanligen använder. Detta har gjorts för att skapa mer textur i vinet.
Man har med andra ord valt att jobba på ett annat sätt än man brukar – kommer man känna igen Roederer i vinet?

Champagne Brut Nature Millesimé 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck
Doften är rak med inslag av citrus, mandarin, gula plommon och en hint av äpplen samt en tydlig dos av kalksten. Den är ganska intensiv och driven, nästan lite karg.
Här finns en intensiva syra och en härligt krämig mousse. Vinet har en kompromisslöshet över sig, ett driv och en fin stenighet som drar år sälta med inslag av såväl granit som kalksten. Det finns en fin underliggande fruktighet med mogna gula plommon, gula och gröna äpplen, vit persika, citron och en hint av kanderad lime samt vita blommor. Frukten är närvarande men inte framträdande likt en smekning gömd i en boxhandske, där den tillsammans med syran och mineraliteten blir till en rak höger, en teknisk knockout. I detta vin är struktur och stramhet ledorden. Det är ett stort vin utan att vara tungt, det är elegant med såväl balans och hårdhet samt en lång men mycket torr finish. Det är ett vin med en mycket rak riktning och med en syra som skär igenom allt.
Detta är ett vin till mat. Kallskuret, lax, löjrom borde fungera utmärkt med det här vinet! Vi drack den till lunch som bland annat innehöll stekt bacon och just baconsmakerna, det sälta och rökta fick champagnen att öppna upp och då framträdde också lite mer komplexa nyanser!
Jag gillar det här, det ska bli ett spännande vin att följa. Roederer avser dock inte att göra detta vin varje år utan bara om årgången tillåter det. Om jag förstått det rätt kommer nästa årgång bli 2009.
Jag har ytterligare en flaska, den ska få ligga till sig lite så får vi se hur den utvecklar sig.
Skål
Magnus Reuterdahl