- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Louis Roederer – mer än bara Champagne
Louis Roederer – mer än bara Champagne

Louis Roederer – mer än bara Champagne
Kollegan Björnstierne fortsatte bourgogneveckan med en inblick i Olivier Leflaives fantastiska vitvinsvärld. Jag avslutar därför veckan och inleder helgen med en champagneproducent i fokus. Fredag och champagne; kan det bli bättre?
Producenten är inte vilken som helst, utan Louis Roederer. Finfina bubblor och såklart Cristal. Firmans absoluta toppchampagne som skapades åt den ryska tsaren Alexander II i slutet på 1800-talet. Roederer var hans favoritchampagne och är man en tsar, är det inga problem med att få ett eget specialvin levererat till sig. Kraven var en genomskinlig flaska och en tjock, platt botten. På sig vis kunde ingen gömma något vapen eller något annat farligt för att skada tsaren med. Flaskan finns kvar än idag, med samma utseende och samma fantastiska innehåll.
Louis Roederer grundades redan 1776 och blev ett familjeföretag 1827, då Louis tog över vinfirman. Det är fortfarande ett familjeföretag med VD Frédéric Rouzaud i spetsen. Roederers styrka ligger i de egna vingårdarna. Det enda som köps in, är en liten del pinot meunier som används i standardchampagnen Brut Premier. 60 hektar av ägorna är dessutom biodynamiska. Frukten därifrån används mestadels till produktionen av Cristal.
Vinmakningen är enkel, enligt vinmakaren Jean-Baptiste Lecaillon. Bra kvalité på frukten är a och o. Är den mer reduktiv, använder vi fat för att jäsa frukten och få fram mer karaktär. Är frukten mer öppen och mogen, använder vi ståltankar för att behålla balansen och syran.
– Malolaktiskt jäsning använder vi bara under de år, då frukten är riktigt omogen.
– Allt handlar om att prova och prova, fortsätter Jean-Baptiste.
Vi får också prova, bland annat nya årgången av Cristal, 2006, som släpps lagom till nyår. Purung i dagsläget, med frisk syra och massor med frukt. Som alltid, behöver Cristal tid för att mogna. Tålamod är ett nödvändigt ont i vinets värld. Men ack så svårt.
Det bubblar emellertid inte bara i Champagne. I företaget ingår också Roederer Estate, ett vinhus i svala Anderson Valley, norra Kalifornien. Här har man gjort mousserande vin sedan 1988, då första årgången släpptes.
– Det går inte att få Roederer Estate att smaka som Champagne, det ska smaka som det ska; terroir, berättar Jean-Baptiste. Han har nyligen kommit hem från Kalifornien, där man precis börjat framställa ett vitt, stilla vin.
Roederer Estate finns inte i Sverige, men är du på resa i USA; passa på att prova vinerna. Stilen är inte långt ifrån det franska originalet, präglat av lite mer sol och värme såklart.
Utöver mousserande vin, äger Roederer också ett portvinshus, vinslott i Provence och bordeauxslottet Château de Pez i Saint-Estèphe. En härligt fruktdriven bordeaux som är tillgänglig även som ung. Portvinshuset är kända Ramos Pinto, som gör både fortifierade viner och torra röda, vita viner. Vinslottet i Provence är välkända roséfirman Domaine Ott, som också gör röda och vita viner på de lokala druvorna i området. Louise Roederer äger med andra ett vin för varje tillfälle, humör och maträtt. Men å andra sidan, finns det alltid ett tillfälle för Champagne. Närsomhelst under dagen.