- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
En enkel kycklingrätt inspirerad av pekinganka
En enkel kycklingrätt inspirerad av pekinganka

En enkel kycklingrätt inspirerad av pekinganka
Ibland kommer suget över en, just där och då. Du vill ha en speciell rätt. Precis så var det när jag blev sugen på pekinganka. Just den rätten kräver dock en hel del förberedelser och tid. Ett alternativ är givetvis att boka bord på lämplig restaurang men just den dagen var det mörkt, kallt och regnigt. Jag hade helt enkelt inte lust att sticka näsan utanför dörren alls. Nöden har dock ingen lag! Detta ledde fram till en inventering av kyl, frys och skafferi i syfte att se om jag kunde göra något som liknar pekinganka, med ett leende på läpparna insåg jag snart att jag nog skulle kunna få till en “falsk” pekinganka.
Vad är pekinganka?
Pekinganka är en känd rätt från nordöstra Kina som har en lång historia. De äldsta omnämningarna är från Yuandynastin (1206-1368 e Kr), den blev dock känd först lite senare undet Qingdynastin (1616-1911). Det är en rätt som inte är helt lätt att göra i ett hemmakök, ankan tillagas genom att skinnet skiljs från kroppen genom att man pumpar in luft innanför skinnet. Därefter så skållar de skinnet, och marinerna det i en melass och trär på det på ankan igen. Därefter ugnssteks ankan, stående. Då ankor är relativt stora är det svårt att göra hemma.
Pekinganka serveras ofta i små ångade pannkakor tillsammans med lök och och en söt sås. I Kina får man ofta ankan i tunna skivor med skinn och fett.
Min falska pekinganka på kycklinglårfiléer
Detta ledde fram till en inventering av kyl, frys och skafferi och då insåg jag att jag nog skulle kunna få till en “falsk” pekinganka. I frysen hittade jag pannkakor till pekinganka, i kylen en förpackning med kycklinglårfiléer och i skafferiet hittade jag hoisinsås, morötter, purjolök och gurka. Detta blev basen till en riktigt snabb och god rätt som gav guldkant på denna höstdag. Mitt receptet hittar du nedan eller här.
Att dricka till min kyckling a la pekinganka
I den version som jag har gjort denna rätt så är den saftig, lite söt, en ton av sesamfrön och med en lätt bakomliggande hetta. Såsen ger ytterligare sötma men också lite umamitoner. Till detta vill jag ha något friskt, gärna bubblande och fräscht. Det fick bli lite bubbel men såväl riesling, alvarinho eller en albarinho skulle funka bra. Något annat som givetvis funkar till kinainspirerad är baijiu, den kinesiska spriten, läs mer om den här. Till denna rätt valde jag en baijiu från nordöstra kina, så kallad baijiu med mild doft. Vi börjar dock med bubblet!
Ferrari Perlé 2015, Trentino-Alto Adige, Italien, 219:-, Nr 97714, Systembolaget

När jag dricker bubbel blir det ofta champagne, men det finns mycket annat bra som bubblar. En producent jag ofta går tillbaka till är Ferrari i norra Italien. De gör viner i Trentino-Alto Adige.
Ferrai Perlé är Blanc de Blancs, på druvan chardonnay och med traditionell metod. Detta är ett utmärkt vin till mat som denna med en fin fruktighet med smak av gröna och gula äpplen, aprikos, gula plommon kantat av vita blommor. Här finns en riktigt fin mousse med massor av små bubblor. Vinet har en riktigt bra syra med en stensälta och en liten stenrökighet. Eftersmaken har ton av bröd och nötter.
Ett bubbel för alla tillfällen med karaktär, elegans och en härlig längd.
Albamar albariño 2019, Rias Baixas, Spanien, 185:-, Nr 90133, Systembolaget
Albarino är en riktigt härlig druva om du gillar fruktiga viner med mycket fräschör. I Rias-Baixia låter man ofta vinerna få viss ekkontakt i syfte att ge dem lite mer struktur. Detta är ett riktigt härligt vitt vin från Galicien där de också låtit vinet ligga tillsammans med jästen fram till buteljering för att ge smak.
Albamar albarino har en riktigt härlig fräschör men också en fin koncentrerad frukt. Här finns massor med citrustoner med smak av solmogen lime, citron och lite grapefrukt samt lite ananas, under detta finns också smak av ljusa stenfrukter. Det är ett vin som får snålvattnet att rinna till och i eftersmaken finns smak av blommiga och aromatiska örter men framförallt en tydlig ton av hav.
Riktigt härligt och gott till min “falska” pekinganka.
Ingen kinesisk eller som i detta fall kinesiskinspirerad mat är komplett utan lite baijiu. Kvällen till ära blev det en Erguotou, Pekings stolthet med lite lagring. Producent är Red star.
Beijing Red Star Erguotou Baijiu 8 Years, Kina, 387:-, Nr 83287, beställningssortimentet Systembolaget (mild doft)
Beijing Red Star Erguotou Baijiu 8 Years är fruktigt, fräscht, lite aromatiskt med inslag av gröna äpplen, citrus och torkade blommor. Här finns också toner av en lite jästig nötighet som tillför en mjukhet i kroppen. Avslutet är distinkt, torrt och ger ett kryddig lite eldigt avslut. Detta är sprit som ger hår på bröstet, svettpärlor i pannan och får maten att smälta i magsäcken.
Spriten fräschar upp gommen efter det lite feta i kycklingen och sötman i såsen samt ger en dos krydda. En riktigt härlig kombination!
Jag skål, säger ganbei och tar en kycklingrulle till!
Magnus Reuterdahl
En enkel kycklingrätt inspirerad av pekinganka
DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!