- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Smörrebröd
Smörrebröd
Köksmästaren Tor Stålhandske och konditorn Per Bäckström har tillsammans skapat fem goda och relativt enkla smörrebröd att göra själv.

Smörrebröd tartar
tartar
Kött tex innanlår ca 80 g per portion
Kapris
Smörgåskrasse
Finskuren rödlök
Ägg 1 per portion
Olivolja
Skär köttet i små tärningar, vänd upp köttet med några droppar olivolja, salt och nymalen svartpeppar.
Lägg köttet ovanpå brödet, toppa med kapris och lök, gör en liten urgröpning längst upp på köttet, placera äggulan i gropen, avsluta med att strössla smörgåskrasse över tartaren samt ringla över lite olivolja.
Smörrebröd friterat torskslag med potatiskrokett och tartarsås
friterat torskslag med potatiskrokett och tartarsås
Torskslag ca 50 g per portion
Vetemjöl
Ägg
Ströbröd
Salt
Neutral olja till stekning/fritering
5 dl majonnäs
2 dl kapris
1 dl skurna cornichons
1 st finskuren bananschalottenlök
Gräslök
Dill
Citron
Salta fisken lätt, vänd den sedan i vetemjöl, uppvispat ägg och sist i rikligt med ströbröd/rivebröd/panko. Stek eller fritera fisken frasig, eftersalta den lätt.
Rör ihop kapris, cornichons, lök, god majonnäs och gräslök till en god tartarsås
Smörrebröd paté med Cumberlandsås
paté med Cumberlandsås
En skiva lantpaté per portion
Rostad lök
Cumberland
Olivolja
Lägg upp en skiva lantpaté på varje smörrebröd, lägg på en matsked cumberland och ett par matskedar rostad lök på varje patéskiva.
Ringla över olivolja.
Smörrebröd lax
lax
Ett par tunna skivor rå lax per portion, be fiskhandlaren skiva, köp hel lax eller använd med fördel frøyalax
Pepparrot
Rödlök
Akvavit
Västerviksenap
Täck brödet med lax, häll några droppar akvavit på laxen, stryk sedan ett lager västerviksenap på laxen.
Garnera smörrebrödet med raspad pepparrot, rödlök, rikligt med svartpeppar och om så önskas några korn flingsalt.
Smörrebröd surkål argentinsk chorizo och riktig senap
surkål argentinsk chorizo och riktig senap
Argentinsk chorizo eller annan god kryddig korv
Biodynamisk surkål
Grovkornig senap
Saltgurka
Smör
Ljumma på surkålen med en ordentlig klick smör.
Stek korven krispig.
Dela korven på längden och vänd upp den med fettet från korven.
Skär upp saltgurkan.
Lägg upp surkål i botten på varje smörrebröd,
Lägg på korven. Addera en klick grov senap och toppa med ett par bitar saltgurka.
Smaklig spis, Tor & Per
