- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Smörrebröd med gravad lax och hovmästarräkor
Smörrebröd med gravad lax och hovmästarräkor

Smörrebröd med gravad lax och hovmästarräkor
Det här är en riktig höjdare till smörrebröd. Mjuk, len lax och smakrika, saftiga räkor. Genialiskt att blanda hovmästarsås med räkor, tyvärr inte jag som kommit på det, utan ICA. Att själv göra lax och sås från grunden smakar så mycket bättre men har du lite tid, så ta en genväg.
Smörrebröd med gravad lax och hovmästarräkor 8 små smörrebröd

smör
4 skivor danskt rågbröd
400 g färska räkor med skal
3/4-1 dl hovmästarsåsca
100 g gravad lax i skivor
dillvippor till garnering
Bred smör på brödskivorna. Skär bort kanterna och dela bröden.
Skala räkorna. Blanda dem med hovmästarsåsen.
Lägg upp brödskivorna på ett fat eller en bricka. Lägg på laxskivor. Fördela räkorna på laxen.
Garnera med finhackad rödlök och dillvippor.
Gravlaxsås
2 msk vanlig svensk senap
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 krm salt
1/2 krm nymald vitpeppar
1 dl majs- eller rapsolja
4 msk finhackad dill
Blanda senap, socker och vinäger till såsen i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis, sedan i en fin stråle. Rör eller vispa hela tiden så att senapen kan ta upp oljan. Häller man för fort kan såsen lätt skära sig. Smaka av med dill, salt och vitpeppar.
Blanda senap, socker och vinäger till såsen i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis, sedan i en fin stråle. Rör eller vispa hela tiden så att senapen kan ta upp oljan. Häller man för fort kan såsen lätt skära sig. Smaka av med dill, salt och vitpeppar.