- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredriks bubblor – Champagne bäst i test 2019
Fredriks bubblor – Champagne bäst i test 2019

Fredriks bubblor – Champagne bäst i test 2019
På nyårsafton – då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Det vanliga är att man startar kvällen med ett enklare mousserande vin, och avslutar med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget. Det är bättre att göra precis tvärtom, börja med det bästa och avsluta med lite enklare bubblor.
Champagne är från start ett av världens bästa viner, som sedan genomgår en andra jäsning där det uppstår kolsyra i vinet – en dimension till. Champagne är även ett vin som passar utmärkt ihop med mat och speciellt till våra nordiska råvaror med stort fokus på fisk och skaldjur. Man kan med fördel servera en champagne som den perfekta aperitifen, för att sedan låta vinet följa med in i middagsserveringen. Om du tänker efter när du smakar på champagne så sätter vinet igång suget efter mat, Ja, vinet nästan kräver mat. Champagne kommer i så många olika stilar att det passar till all slags mat, det gäller bara att hitta rätt match.
Låt nu ert val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och din skål vid tolvslaget.
Gott nytt champagneår önskar jag dig,
Fredrik Schelin

»En magnumbutelj är precis lagom för två personer, om bara en av dem dricker.«
Köpvärt - Beställningssortimentet
Guy Michel Millésime Brut 2006
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, röda äpplen, nötter samt smörighet.
Lång eftersmak med inslag av blodgrapefrukt.
Mallol-Gantois Cuvée Grande Cru Réserve Brut
Ett friskt vin med tydliga inslag av gula äpplen, citrus samt krämighet. I avslutet som är långt hittar jag kex, rostade pinjenötter samt mineraler.
de Venoge Cordon Bleu Brut
Elegant champagne med torr fruktig smak. Ett vin med begynnande mognad och toner av rostade pinjenötter, grapefrukt och mineraler.
Pertois-Lebrun Instant Brut
Fin direkt mousse, gräddig mjuk textur med balanserad syra, inslag av gråpäron och krispig vit frukt. Detta vin är perfekt att friska upp smaklökarna med men även det perfekta valet till skaldjuren.
Tre glas champagne i veckan?
Det är bra att dricka champagne. Forskning har visat att ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas.
Standardsortiment i butik
Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve
Fruktig och frisk med tydliga toner av citrus och mineraler. Det perfekta vinet för aperitif eller till skaldjur.
Taittinger Brut Réserve
En ljusgul champagne som är härligt blommig. Vinet uppvisar en viss brödighet med inslag av nötter. Vinet är aromatiskt med mineraltoner, gröna äpplen, citrusfrukter, tropisk frukt och i avslutet ett floralt inslag.
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
Öppen och redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Årgång 2012 är generellt lite fylligare i stilen som var en varmare årgång. Det här är vinet till skaldjursrätterna.
Charles Heidsieck Brut Réserve
Med sin generösa stil och mycket reservvin har man en härlig brödig och fylllig champagne. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad här hittar jag toner av gula mogna äpplen rostat bröd mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig här är hur fylligt, brödigt och moget vinet visar upp sig. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter exempelvis viltkött.
Ayala Blanc de Blancs 2013
Här finns det en begynnande utvecklad smak med gula frukter, mineraler, citrus, nougat och rostade pinjenötter. Ayala levererar fina friska mineraliska frukter och citrusaromer i detta vin. För mig är 2013 ett vin för framtiden, den kommer om 5-8 år glänsa över sjö och strand.
» Champagne får det att kännas som om det vore söndag och de bästa dagarna ligger framför oss.« MARLENE DIETRICH
Lyxigare bubbel
Champagne Jacques Selosse Initial Grand Cru
Selosse är alltid Selosse, Egen karaktär, fullmatad med brynt smör, bokna äpplen, kola och massor med syra och mineraler. Unikt.
Bollinger Rosé
Ljus orangerosa färg. Nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk med blodapelsin och nougat. Detta är vinet till de mer krävande rätterna varför inte till rött kött.
Krug Grande Cuvée
Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerade fat, rostade pinje- nötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. helt enkelt magisk!
Comtes de Champagne Rosé Taittinger 2007
Comtes rosé har en vacker rosa färg med fyllig doft som når näsan från vinets blommighet och härliga mogna röda sommarbär. Munnen fylls och smeks av den välintegrerade moussen. En rund smak med nästintill perfektion, där svenska sommarvarma smultron möts med vildhallon och solmogna jordgubbar. Denna explosion av röda bär möts fint av den lätt rostade brödtonen och i slutet öppnas hela tiden nya lager av smaker där det mest framträdande är blodgrape, mineraltoner med balanserad syra.
Fredriks bubblor – Champagne bäst i test 2019

Fredriks bubblor – Champagne bäst i test 2019
BestChampagne.se Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 5500 provade champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.