- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Dom Pérignon 2010
Dom Pérignon 2010

Dom Pérignon 2010

I Champagneregionen har man odlat vin sedan romartiden. Men först i slutet på 1600-talet började man tillverka mousserande vin. En av de vanligaste skrönorna från området är att munken Dom Perignon 1638-1715 skulle vara den person som av ett lyckligt misstag kom på champagnemetoden. Den äldsta kända metoden att moussera ett vin, méthode ancestrale (méthode rurale), sägs ha utvecklats av benediktinermunkar vid klostret St-Hilaire i Limoux, Languedoc, på 1530-talet, ungefär hundra år innan Dom Pérignon var född.
Dom Pérignon gjorde dock viktiga förändringar, framför allt i hur man skulle sköta sina odlingar. Han förordade låga skördeuttag och vikten av att beskära vinrankorna på rätt sätt.
Dom Pérignon är numera ett champagnehus vars champagne framställs av druvorna chardonnay och pinot noir och endast som årgång. Bara de bästa druvorna används. Varje årgång är unik och återspeglar årstidernas unika karaktär för ett och samma år. Dom Pérignon lanserar ingen champagne om årgången inte är exceptionell. Vinet lagras minst 8 års tid innan det lanseras. Vinet är alltid framställt av 7 Grands Crus och en Premier Cru, nämligen Hautvillers. Den första årgången skapades år 1921 men det var inte förens 1937 som vinet faktiskt var jäst på sin egna butelj. Innan dess var det transfererat vin från årgångs Moët.
Dom Pérignon - "Herre gud jag dricker stjärnor"
Dom Pérignon 2010
är redan nu redo att avnjutas. Medan Champagne Dom Pérignon i vanliga fall behöver tid.
Så avrundad och balanserad som “dompa” blir efter lång lagring går inte att jämföra med den när den är ung och lite stängd. När Dom Perignon har lagrats länge är den en av de bättre champagnerna att avnjuta. Glöm dock inte att avnjuta dem i rätt glas.
Jag provar gärna min champagne i ett glas från glastillverkaren Lehman som har designat ett glas tillsammans med en känd sommelier ifrån just Champagne. Grand Champagne heter glaset.
Dom Pérignon 2010 lanseras ut i butik från måndag 28/9

Dom Pérignon 2010
Provning av champagne och mousserande vin
Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.
Kyl flaskorna
Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.
Servera och smaka
Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.
Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80% av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂