Mat och vinskola

Hemligheten ligger i hur olika ingredienser i maten harmoniserar med olika druvor. Här får du lära dig vad man ska tänka på för att vinet som väljs harmoniserar med sötman, syran, beskan, sältan och kryddigheten i den mat man planerar att äta till.
Det finns vin- och matupplevelser som inte kan gå dig obemärkt förbi och som påverkar din syn på vin för all framtid.
Vinet tillsammans med maten har med tiden blivit alltmer i fokus. Många undrar vilket vin som passar till det som ligger på tallriken. Nu behöver man inte gå till överdrift när det gäller att hitta rätt kombination vin och mat. I själva verket är det faktiskt ganska enkelt, bara man håller sig till grunderna. Här följer några riktlinjer för val av vin till mat.
Mat och vinskola

Mat och vinskola surt

Om du använder tillbehör eller sås med hög syra som tomat, syrlig ost, citron och lime är det bra att matcha med syra i vinet. Men om vinet till en sådan rätt har låg syra förefaller det platt och utan struktur. Ett vin med hög syra som serveras till en rätt utan syrlighet framstår som otillgängligt, stramt och surt. Ännu mer om maträtten är lite söt. Syra till syra är alltså det som gäller.

receptKrämig tomatpasta med örtmarinerad tofu
Krämig tomatpasta med örtmarinerad tofu
Läs mer

Mat och vinskola fyllighet

Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt eller panerad är det bra att matcha den med ett fylligt vitt vin, gärna lite smörigt och ekfatslagrat. Detta gäller även rött vin. Matcha helt enkelt fyllig mat med fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare.

Mat och vinskola sött

Om maträtten har sötma, matcha den med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”, till exempel vin gjort på pinot blanc eller gewürtztraminer. Om maträtten är mycket söt går det utmärkt att matcha den med ett halvtorrt vin.

receptVårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip
Vårrullar av rispapper fyllda med mango, sojagéle och getost serverade med chilidip
Läs mer

Mat och vinskola beskt

När det finns beska i maträtten, matcha den gärna med mycket fruktighet, och möjligen lite sötma i vinet, eftersom vinet blir stramare av beska i maten. Även tanninerna förstärks för röda viner när det finns beska i det du äter. Undvik alltså alltför sträva viner till mat med beska.

receptUgnsstekt lax med anchochili och salsa med avokado, grapefrukt och koriander
Ugnsstekt lax med anchochili och salsa med avokado, grapefrukt och koriander
Läs mer

Mat och vinskola krydda

Örtkryddor hittar matchning i gröna, örtiga toner i vinet. Starka kryddor är ingen vinvän, men försök att dämpa en kryddstark maträtt med sälta och fett. Kombinera gärna med ett smakrikt vin. Tänk på att öl ofta kan vara ett bra alternativ. Om du serverar ett rött vin är det bra att undvika för mycket tanninstruktur och ekfatslagring eftersom starka kryddor tar fram strävheten i vinet. Även syran framträder tydligare i kombination med kryddstark mat. Alkoholen i vinet bör vara så låg som möjligt. Annars framträder den alltför tydligt med kryddig mat.

receptSofias Halstrade lax med asiatisk sallad
Sofias Halstrade lax med asiatisk sallad, som kräver en mandolin, tåliga fingarar och Riesling med lite restsötma.
Läs mer

Mat och vinskola salt

Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt.

receptBiff Rydberg
Biff Rydberg är en klassisk rätt från 1860-talet. Den skapades på hotell Rydberg i Stockholm.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Mat och vinskola

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!