Chablisskolan – Brocard 30 år gammal chablis

Tänk er ett stort bord fyllt av chablisviner. Tänk er att vissa viner är 30 år gamla. Tänk er en chablisälskare som får prova dessa chablisviner. Detta hände igår hos vinimportören Johan Lidby Vinhandel. Tror ni det var härligt? Ja det var en fin upplevelse. Läs mer i Chablisskolan - Brocard 30 år gammal chablis
Chablisskolan – Brocard 30 år gammal chablis

Chablisskolan – Brocard 30 år gammal chablis

Chablis är ett av världens mest kända varumärken inom vinområdet trots att området är relativt litet. Chablis är även en av svenskarnas stora favoritviner. Vår matkultur och umgängesvanor passar så väl till just vinet från Chablis böljande kullar i norra Bourgogne. En av de mest populära producenterna på Systembolaget är vinfirman Jean-Marc Brocard. Under många år har Brocard varit chablis för den svenske konsumenten. Systembolaget har haft ett stort urval av vinproducentens viner i det ordinarie sortimentet. Adelsmärket för Brocard är okomplicerade viner som kan drickas tidigt. Priset har varit en annan positiv faktor. Vinerna har positionerat sig i gynnsamma prislägen sannolikt mycket tack vare stora kvantiteter som sålts och inte minst en tuff attityd från Systembolaget vad avser prisnivån. Vidare har en dedikerad importör gjort ett stort arbete. Vinimportören Johan Lidby är Bolis chabliskung sedan många år. Vinhandeln bjöd in oss vinjournalister igår till en högtidsstund i Stockholm.

Bild från DinVinGuide
Totalt serverades vi 43 olika viner där det äldsta hade respektingivande trettio år på nacken. Det provades och sniffades så det stod härliga till. Allt från de enklaste sorterna till de mer avancerade grand cru vinerna. Vad är då intrycken för en chablisälskare? Jag har personligen tillbringat stor tid i just Chablis sedan mitt första besök 1979. Jag publicerade även en bok om Chablis år 2005. Undertecknad har med andra ord provat en hel del chablisviner.

Först och främst är lärdomen att vinerna kan lagras länge. Betydligt längre än vad de flesta kanske tror. Det är synd att de flesta buteljer öppnas alldeles för tidigt innan hela vinets potential fått visa upp sig. Detta mantra har jag ofta skrivit om. Exempelvis finns det inget läckrare än en lagrad chablis till ost. Det är en perfekt match.

Den andra lärdomen är att Brocard är bäst på de mer okomplicerade vinerna tycker jag. De enklare instegsvinerna är man riktigt duktig på. Prisvärda och rena viner med ett balanserat fräscht uttryck. Vi fick prova enklare kvaliteter som var 22 år gamla. Vem kunde tro detta när man köpte dessa viner på Systembolaget för under 80 kronor. Vinerna står fortfarande pall och är härligt drickbara utan ålderskrämpor.

Årgång 2019

Tredje lärdomen är att årgången 2019, som snart lanseras, är läcker. En varm sommar med tufft väder skapade förvånansvärt bra viner. Vi fick prova nio olika viner från denna årgång. Så det är inte enstaka lyckträffar jag bygger min analys på. Dock var åtta av vinerna tankprover men det spelar ingen roll. Årgången är riktigt bra. Tyvärr var skörden lite mindre än ett normalår med cirka 20 procent lägre produktion. Men årgången innan, 2018, var å andra sidan rekordstor. Det finns mycket vin att tillgå från årgång 2018 vilket är kul för oss som gillar detta torra mineraliska blekgula friska vin.

 

Några viner som imponerade på mig var följande

2019 Kimmeridgien

Årgång 2019 kommer bli mycket bra. Krispig friskhet och en riktigt tät struktur för att vara ett enklare vin. Bra sälta och mineralitet. Bravo Brocard. Namnet kommer från den berömda kalkrika lerblandningen som utgör grunden för de fantastiska chablisvinerna – Kimmeridge. Jag skulle köpa en hel låda för kommande år, vinet går perfekt att lagra.

1998 Kimmeridgien

Enklare instegsviner som verkligen visar att de inte bara är goda som unga utan även kan lagras. Och lagras länge! Tänk att årgång 1998 fortfarande är så vitalt med sin fina syra och örtighet.  Idag finns samma vin dock från 2018 på Bolis med nr 5521 för 125 kronor vilket får anses prisvärt. Ett vin jag gärna dricker i sommar.

2019 Chablis Sainte Claire

Typisk chablis med markerad mineralitet. Intensiv doft med både mogen frukt och salta kalkrika aromer med fin stenig känsla. Bra chablis helt enkelt. Ett vin att vänta på och som kommer få ett vackert långt liv. Detta vin fyller jag glaset med till mina räkor och havskräftor.

1996 Chablis Sainte Claire

Vilken höjdare! En chablis Village som är 24 år gammal och visar upp både komplexitet och ungdomlighet. Jag önskar att jag hade en låda hemma i vinkällaren, vilket jag tyvärr inte har. Du kan köpa årgång 2018 nr 5565 för 159 bagis om du vill känna på traditionell chablis som inte kostar en arm eller ett ben.

När vi kom in på de olika cru vinerna var det framförallt området Vaillons som fångade mitt intresse. Det är ett stort område på vänstra stranden som är rätt välkänt. Återigen var det den nya årgången 2019 som imponerade men även årgång 2018 var insmickrande.

2019 och 2018 Vaillons nr 96141 299 kronor

Frisk i syran med bra tryck i både frukt och saltiga mineraler. 2019 är bättre medan 2018 är annorlunda i stilen och mer publikvänlig men inte nämnvärt mycket sämre. Bra och balanserat avslut för båda årgångarna. Ett perfekt val till allt från det ljusa kalvköttet till den kraftigare fiskgrytan. Ett vin som har ett stort användningsområde. Köp några extra flaskor till kommande år.

2008 Vaillons

En av provningens verkliga godbitar. Först och främst ett vin från en klassisk årgång i Chablis. Klassisk stil med härlig balans, en Chablis – Chablis som man säger på orten när det lirar perfekt. Vare sig för mycket frukt eller för påträngande syra. Helt enkelt ett perfekt balanserat vin. Vinet är fortfarande en ungdom så ni förstår att ett bra chablisvin har lång lagringspotential. Så hav tålamod.

Bild från DinVinGuide
Chardonnay

Druva

Chardonnay

Domaine Jean-Marc Brocard

År 1973 gifte sig Jean-Marc med dottern till en vinmakare och hans vinintresse startade. Idag är Jean-Marc Brocard en av de ledande personerna i Chablis med sin vinfirma. Största delen av produktionen exporteras och Sverige är en mycket viktig marknad. Brocard har 200 hektar planterade vinmarker men köper även in frukt från andra producenter. Idag är det sonen Julien Brocard som styr skutan. Julien är intresserad av biodynamisk odling och har länge producerat biodynamiska chablisviner. Vinhuset Brocard har idag 80 hektar under biodynamisk regim vilket är imponerande för ett vinområde som kan ha bistra vårar med frost och mycket kyla och regn under växtperioden. Brocard är faktiskt den största ekologiska odlaren i Bourgogne vilket man får lyfta på hatten för.

Bild från DinVinGuide
Du som läser VIN&BAR har möjlighet att förkovra dig mer i Chablis skatter. I det kommande numret har jag skrivit en genomgång om området. Vidare provar jag och tidningens redaktör Anders Ström igenom ett stort antal chablisviner från en mängd olika producenter.