- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Chablisskolan – Årgångar 2018, 2017 och 2016
Chablisskolan – Årgångar 2018, 2017 och 2016
Chablisskolan
Den karga, kalkrika och steniga jordmånen syns tydligt ovan i en vingård i Chablis. Det är denna jordmån tillsammans med klimatet som gör chablisvinerna så säregna och unika. Druvan är den så vanligt odlade chardonnay, men uttrycket är mycket annorlunda när det gäller viner från Chablis. Bilden är tagen i maj innan bladen slagit ut.
DinVinguide.se har under fyra dagar provat nya årgångar intensivt. Vi var inbjudna av Bourgognes vinorganisation BIVB och besökte olika producenter samt provade ett hundratal olika viner. Jag har besökt Chablis säkert hundra gånger genom de senaste 40 åren. Mitt första besök var faktiskt så tidigt som 1979. Då blev jag helt tagen av dessa krispiga eleganta viner med sitt långa liv. Denna fascination består ännu idag.
Vi provade viner som var mer än trettio år gamla. Chablisviner har en enorm lagringspotential, vilket många inte känner till. Nedan ett härligt exempel på detta – Petit Chablis från den förnämliga producenten La Chablisienne från årgång 1986. Vem kan tro att instegsvinet Petit Chablis kan lagras så länge och fortfarande ha en komplexitet och elegans i behåll. Chablisviner är nästan odödliga om producenten är den rätta.
Chablisskolan årgång 2018
Efter många svåra år med allt från frost, värmebölja, regnstormar, hagel och torka kom äntligen en normal skörd. En god skörd rent kvantitativt vilket gjorde många lättade. Vinpriserna har ju skenat i Bourgogne under senare år på grund av mycket små skördar.
Årgången är redan nu lättillgänglig. Stor öppen fruktig doft var ett av kännetecknen för årgången. Vidare var strukturen tämligen balanserad med ett fruktigt lättare inslag. Det enda som kanske inte var typiskt för årgången var den lägre syran i vinerna. Det är vanskligt att bergsäkert bedöma en årgång så här tidigt, men jag tror inte att man ska lagra årgång 2018 alltför länge. Vinerna är lättillgängliga redan idag. Men som alltid i Bourgogne så det det producenten som oftast avgör den slutgiltiga kvaliteten i flaskan.
Betyg: 3 (av 5 möjliga)
Chablisskolan årgång 2017
År 2017 var en prövning för odlarna i Chablis. Det var ett tufft år med frost under många dagar på våren. Det har väl aldrig hänt historiskt att man hade frost i tio dagar i sträck i maj, men detta hände. Skörden reducerades oerhört och vissa producenter förlorade 50 till 60 procent av hela skörden. Först frosten och sedan hagelskurar. Att vara vinodlare i Chablis kan vara en prövning.
Men det fina är att de druvor som skördades hade hög kvalitet. Årgången känns idag som mycket lyckad trots den mindre mängden vin som producerades. Vinerna präglas av harmoni och balans mellan frukt och syra. Årgången har givit smakrika och uttrycksfulla viner som sannolikt klarar många år i vinkällaren. Komplexiteten är hög och utvecklas med ytterligare lagring. Vinerna är koncentrerade och linjära mycket tack vare det minimala skördeuttaget. Vissa lägen hade så låga skördeuttag som 12-15 hl per ha mot normala 40-50 hl per ha. Ni förstår att producenterna åkte på en ekonomisk smäll.
En producent som utvecklats mycket under senare år är Domaine Louis Moreau i Beine, deras viner från 2017 var mycket bra med fin balans och typisk chabliskänsla.
Årgång 2017 är en lagringsårgång av hög kvalitet med typicitet.
Betyg: 4-5 (av 5 möjliga)
Chablisskolan årgång 2016
Årgången 2016 måste sannolikt tillhöra en av de svåraste för producenterna på många år i Chablis. Allt hände detta år. Först flera frostangrepp under knoppning och blomsättning. Sedan massiva regnväder som sedan övergick i värmebölja och vattenstress för vinrankorna. Detta varvades även med massiva hagelstromar. Det var ingen ände på eländet. Det hela avslutades sedan med olika sjukdomsangrepp på plantorna. Kort och gott en bedrövlig årgång för odlarna. En del viner har en gedigen ton av botrytis från angripna druvor. Vi minns väl alla årgång 2013 med sin botrytis i vinerna, dessa årgångar har vissa likheter.
Jag tycker vinerna saknar balans och harmoni hos vissa producenter. Skörden var minimal och priserna sköt i höjden på grund av att det var lite vin att tillgå. Årgången lämpar sig inte för långlagring tycker jag. Av de tre årgångarna som jag beskriver så dricker jag årgång 2016 först. En producent som lyckades utomordentligt är Domaine William Fevre, se nedan bild. Sanningen igen – välj rätt producent i Bourgogne. William Fevre tillhör den yttersta chablisadeln.
Betyg: 2-3 (av 5 möjliga)
Jag önskar alla läsare en skön sommar med Chablis vinskatter.
Anders Levander