- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Månadens Vinhus: Bisol
Månadens Vinhus: Bisol
Månadens Vinhus: Bisol
Ännu en prosecco. Hur många sorter finns det egentligen? Eller snarare, hur många finns det plats för. Merparten av vinerna som finns på hyllan smakar i ärlighetens namn väldigt lika. Sådär fruktigt och inställsamt med tropisk frukt, päron i en mängd olika färger och bubblor som mjukats upp av hög dosage. Charmigt, lättsamt och omåttligt populärt.
Precis så som Prosecco ska vara. La dolce vita!
Månadens Vinhus: Bisol
Men låt oss kliva upp några steg. Både i prisbild och altitud. Då kommer vi även upp i en annan kvalitetsnivå, den högsta klassificering inom vin: D.O.C.G – Denominazione di origine controllata e garantita. Lagen sätter krav på bland annat skördeuttag, vilka druvor som får odlas och framför allt växtplatsen. När det gäller Prosecco får vinet bara ha tillägget Superiore om det kommer från de branta vingårdarna inom Conegliano Valdobbiadene. Vinlägen och gårdar som kräver många timmars arbete och enbart kan skördas för hand.
Där har Bisol alla sina gårdar. Ett bubblande familjehus från Valdobbiadene som varit verksamma i vinets värld sedan 1542. Familjen Bisol är kvar än idag, med bröderna Gianluca som VD och Desiderio som chefsvinmakare. Sedan några år tillbaka ingår Bisol i Lunelli-gruppen med ett annat bubblande vinhus i ryggen; Ferrari, en av de mest framstående i Trento. Ferrari det av många ansett som det bästa bubblet i Italien.
Men i regionen Venetien och distriktet Valdobbiadene är det tveklöst Bisol som är en av de stora och framför allt högst ansedda namnen. Har man producerat vin i 21 generationer, i över omkring 500 år så finns det både erfarenhet och framåtanda i familjen.
Det märks i vinerna. Första gången jag provade en flaska Bisol blev något av en aha-upplevelse. Aha för att det inte smakade som annan prosecco. Aha för att smakade riktigt gott!
Månadens Vinhus: Bisol
Men så spelar också Bisol i en helt annan liga. Familjen jobbar enbart med de bästa vingårdslägena i Conegliano Valdobbiadene, där de äger omkring 20 olika plotter. En del av gårdarna är ekologiskt certifierade och man lägger också stor vikt på hållbarhet. Det stora arbetet sker dock i vingårdarna där arbetstimmarna är många och långa.
Bisol producerar två serier med mousserande viner. Jeio, som står för det mer moderna Prosecco med en schysst prisbild. Namnet är taget från den äldre Desiderio Bisol, som kärleksfullt kallades Jeio av sin fru. Jeio lade grunden för vad Bisol är idag. Han åkte runt i Valdobbiadene under 1950-talet i jakt på de bästa gårdarna. Därefter fick hans barn olika roller i familjeföretaget, så att det kunde leva vidare. En av sönerna, Antonio, fick ta över det administrativa men också utvecklandet av vingårdarna. Han är pappa till både Gianluca och Desiderio den yngre som är de ansvariga idag.
Bisol-serien är några steg upp med fokus på framförallt sina vingårdslägen. Där hittar vi bland annat Cartizze, ett Cru-läge om 107 hektar som delas av hela 140 familjer. Bisol är av dem. Cartizze ligger på en höjd mellan 200 och 350 meter över havet där den naturliga svalkan och den steniga jordmånen sätter sitt signum på vinerna. Den branta sluttningen har ett fördelaktigt sydläge och får därför alltid en fin exponering mot solen. Druvorna får tack vare det en jämn, bra mognad och högre sockerhalt.
Visste du förresten att ordet bisol betyder vädersol? Det är ett vanligt optiskt fenomen i atmosfären och syns som ett starkt lysande sken på himlen. Ett ljusfenomen besläktat med halo. Och visst är det en både ljus och sol i vinerna från Bisol. Men framför allt la dolce vita.
Provade viner från Bisol. Samtliga finns tillgängliga via beställningssortimentet.
Jeio Organic Brut Valdobbiadene Superiore D.O.C.G, nr 77902. 149 kr.
Denna ekologisk certifierade prosecco är välkomnande med sin friska frukt och rökiga mineraltoner. En stil som sticker ut, tack vare en något lägre dosage än merparten av hyllvärmarna på Bolaget. I glaset: mogen grape, granny smith, kvitten, grön melon och ett krämigt avslut, Bra jobbat Bisol! Dosagen ligger på 9 gram.
Jeio Brut Valdobbiadene Superiore D.O.C.G, nr 72985. 139 kr
Även här gläds man direkt av en lägre dosage men desto högre smaker. Det är kryddigt, mineralmättat och fyllt med citrusfrukter, pomerans, nashipäron och en hint av peppar. Dosage: 9 gram.
Bisol Crede Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G, nr 77455. 179 kr
Crede är ett lokalt ord som syftar på lerjordarna som präglar jordarna i Valdobbiadene. Det är också den prosecco med lägst sockerhalt och tveklöst min favorit.
Rökigt, citruskrispigt och mättat med sälta, fina bubblor och en lång, stram eftersmak. Mycket snyggt. Dosage: 7,5 gram socker.
Bisol Rive di Campea Valdobbiadene Superiore D.O.C.G Extra Dry, nr 70946. 189 kr.
Rive de Campea är Bisols största egna vingård om 8 hektar. Campea har ett eget mikroklimat med många soltimmar och en jordmån bestående av lera och märgel.
Campea bjuder på den klassiska röktonen som många Prosecco har. Här bjuds vi på mer fluff med en del mogen fruktsötma, då dosagen är högre. Lager på lager med mandelmassa, bakade päron, mogna öppen och lemonad. Flörtigt och gott även för den som föredrar torrare bubbel. Dosagen ligger på omkring 15 gram socker.
Bisol Valdobbiadene Superiore di Cartizze D.O.C.G, nr 79797. 279 kr
Visst känns det att dosagen är högre här, men de 25 grammen är trots allt hyfsat välmaskerade. Vingårdens läge och jordmån bidrar med både struktur, svalka och krispig frukt. Honungsmelon, söta päron, aprikos och gula plommon står för kalaset. En prosecco som passar fint till mat med hetta, som sushi, curry och thaisallad med extra chili. Dosage: 25 gram socker.