CAVA CODORNÍU 500 ÅR AV VINKONST

1872 skapade Joseph Raventós i Fatjó det första mousserande vinet av högre kvalitet från Spanien enligt den metod han lärt sig under sina resor i Champagne.
CAVA CODORNÍU 500 ÅR AV VINKONST

Familjen Cordorníu, har under 500 år producerat vin i Katalonien.

1872 öppnades familjen Raventós första flaska cava.
Företaget döptes efter familjenamnet Codorníu, idag är deras cava den mest sålda i Spanien.
Codorníus kulturminnesmärkta vinkällare är byggd och ritad av en av Gaudís lärjungar och är ett populärt, välbesökt resemål.

Bild från DinVinGuide

Familjen Codorníu´s rötter sträcker sig tillbaka till 1500-talet.

Ett dokument från perioden nämner herr Jaume Codorníu och bekräftar att han ägde pressar, tunnor samt vinbehållare. 1659 gifte sig Anna, paret Codorníus äldsta dotter, med Miquel Raventós. Anna var den sista av släkten Codorníu, arvingarna efter Anna bär namnet Raventós.

Manuel Raventós son Joseph tog nu över familjeföretaget och blev övertygad om att deras bubbelvin hade framtiden för sig, och bestämde sig för att endast ägna sig åt att utveckla mousserande viner enligt den traditionella metoden.

Cavans historia är inte helt självklar, precis som andra vinodlingar i Europa så ödelades 1887 hela Codorníus vinodling av phylloxera.
Omplantering skedde med skott från friska vinstockar.
Manuel Raventós var en av dem som lyckades stoppa phylloxeran och hindra dess spridning i regionen.

Redan 1895 producerade man i runda slängar 100.000 flaskor per år som kontinuerligt sålde slut och man började planerade utvidgning av vingården.

I takt med att man ökade produktionen växte också behovet av druvor. Manuel Raventós köpte därför 1914 en 3500 hektar stor landremsa som närmast kan beskrivas som en söndertorkad öken.
Men efter hårt arbete och med ny teknik fick man till slut öknen att grönska och nådde en produktion av ca 300.000 flaskor.

2001 firade Codorníu sitt ursprung och 450 år!
För att hedra detta besökte kung Juan Carlsos I Codorníus vinkällare och signerade etiketten till världens största flaska, känd som ”Gran CAVIT Primato” en 26 liter stor cava.

2004 revolutionerade Codorníu cavamarknaden genom att lansera en 100% pinot noir cava en så kallad blanc de noir.
Succén följdes upp med att 2013 lansera Anna de Codorníu blanc de blancs reserva.

Bild från DinVinGuide

För att cava ska få kallas för cava måste man minst uppfylla följande:

Vinet måste produceras av minst en av de tillåtna druvorna:
macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell eller pinot noir.
Druvorna ska odlas i ett så kallat DO (Denominacion de Origen), det finns ca 160 DO-kommuner utspridda över hela Spanien.
Cava måste vara producerat enligt traditionella metoden och ligga på sin jästfällning i minimum nio månader.
Vinet måste hålla en alkoholhalt mellan 10,8–12,8 volymprocent.

CODORNÍU CLASICO BRUT 75
CAVA CODORNÍU CLASICO BRUT 75

En halvtorr cava med tydliga inslag av gula äpplen, rostat bröd, tropisk vit frukt samt mogen citrus.
SB# 773501, Pris 81:-

CODORNÍU ECOLÓGICA
CAVA CODORNÍU ECOLÓGICA

Fruktig cava med inslag av gröna äpplen, viss nötighet samt ett avslut med florala inslag och gräddig struktur.
SB# 7783101, Pris 89:-

ANNA DE CODORNÍU BRUT BLANC DE BLANCS RESERVA
CAVA ANNA DE CODORNÍU BRUT BLANC DE BLANCS RESERVA

En frisk cava med fruktiga inslag av tropisk gul frukt, rostat bröd, gula äpplen samt krispig citrus i svaluret som är långt.
SB# 7252201, Pris 127:-

 

Bild från DinVinGuide
CAVA CODORNÍU 500 ÅR AV VINKONST - DinVinguide | DinVinguide.se