- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Moscato d’Asti. En italiensk charmknutte
Moscato d’Asti. En italiensk charmknutte


Moscato d’Asti är ett flirtigt, sött, lätt bubblande vin från vingårdarna runt byn Asti i Piemonte. Det är ofta underskattat, möjligen på grund av vissa större och ointressanta producenter. Rätt producerat är vinet helt ljuvligt gott med doft av fläderblom, passionsfrukt, päron, citrus och honung. Vinet har framställts i många hundra år och var ofta det som vinbonden traditionellt drack till sin lunch, kanske på grund av sin angenämt låga alkohol. Vi befinner oss i nordvästra Italien och för druvan vitis vinifera är klimatet relativt svalt. Piemonte betyder “vid foten av berget” och hänvisar till alperna som tornar upp sig i norr. Detta innebär att man bibehåller en fin syra och fräschör i muscatdruvan som balanserar sötman i vinet.


Vad njuter vi till Moscato d’Asti?
Moscato d’Asti går finfint att dricka väl kyld och i giriga klunkar. Gärna som den är. Men den är helt makalöst bra till en hel del sötsaker. Här lite tips på kombinationer “to die for”:
-Citronpaj med italiensk maräng
-Våfflor med hjortronsylt och vispgrädde
-Ljusa bakverk, gärna med äpple
-Semifreddo
-Torrone(vit hasselnötsnougat)
-Äggdesserter som zabayonne med citron och bär
-Profiteroles
-Cannoli
-Pavlova
-Rabarberpaj
-Semifreddo (betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för)
-Jordgubbstårta
-Vaniljpannacotta
-Fläder-, hallon-, jordgubb-, passionsfrukt-, mango-, havtorn-, citronglass, parfait eller gärna fräsch sorbet
-En enkel och raffinerad dessert är att lägga jordgubbar i ett cocktailglas och hälla över lite av Moscato d’Asti-vinet.

Muscat blanc à petits grains är den druva som används vid framställningen av Moscato d’Asti. Den tillhör muskatfamiljen och räknas som den muskatdruva som ger högst kvalitet. Den odlas även på Samos i Grekland samt i Frankrikes södra delar. Muskatdruvan är en av de druvsorter som odlats längst av människan. Den används till skillnad från de flesta andra druvor både att göra vin av och som bordsdruva. Moscato d’Asti har tillhört de högst klassificerade vinområdena i Italien, DOCG, sedan 1993. Framställningen? Druvorna pressas och musten jäser under temperaturkontroll i trycktankar. Detta för att få behålla lite bubblor i vinet. När alkoholhalten nått fem volymprocent sänks temperaturen och jäsningen avbryts. Därefter filtreras vinet för att avlägsna jästen.

2018 Moscato d’Asti Gianni Doglia
Artikelnummer 7925, 89:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti
Flaska , 750 ml
Gianni Doglia grundades i Asti 1940 av Eugenio Rivella, eller Genio som han kallades. Genio älskade vin och var en vinmakare av högsta rang. På 80-talet tog Genios dotter Marisa och hennes man, Bruno Doglia, över företaget och idag är det Genios sonson Gianni som står vid rodret. Målet är högkvalitativa viner och att utgå från vin- och matkulturen i Piemonte.
Blommig och söt med pigga bubblor och en syra som balanserar sötman. Stor och uppfriskande fruktig smak med inslag av passionsfrukt, päron, fläderblom, honungsmelon, mandarin, jasmin och solmogen citron. Serveras sval till jordgubbstårta, semifreddo, gräddglass, frukt- eller bärdesserter.
Sockerhalt: 126 g/l
2017 Castiôn Moscato d’Asti
Artikelnummer 7873, 95:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti
Flaska 750 ml