Moscato d’Asti. En italiensk charmknutte

Småspritsig, söt, charmigt blommig. Låg alkohol men hög mysfaktor. Låt oss njuta mer av det ljuvliga vinet Moscato d'Asti!
Moscato d’Asti. En italiensk charmknutte
Bild från DinVinGuide

Moscato d’Asti är ett flirtigt, sött, lätt bubblande vin från vingårdarna runt byn Asti i Piemonte. Det är ofta underskattat, möjligen på grund av vissa större och ointressanta producenter. Rätt producerat är vinet helt ljuvligt gott med doft av fläderblom, passionsfrukt, päron, citrus och honung. Vinet har framställts i många hundra år och var ofta det som vinbonden traditionellt drack till sin lunch, kanske på grund av sin angenämt låga alkohol. Vi befinner oss i nordvästra Italien och för druvan vitis vinifera är klimatet relativt svalt. Piemonte betyder “vid foten av berget” och hänvisar till alperna som tornar upp sig i norr. Detta innebär att man bibehåller en fin syra och fräschör i muscatdruvan som balanserar sötman i vinet.

Bild från DinVinGuide
receptMarängtårta med hallongrädde och mynta
Marängtårta med hallongrädde och mynta
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Vad njuter vi till Moscato d’Asti?

Moscato d’Asti går finfint att dricka väl kyld och i giriga klunkar. Gärna som den är. Men den är helt makalöst bra till en hel del sötsaker. Här lite tips på kombinationer “to die for”:

-Citronpaj med italiensk maräng

-Våfflor med hjortronsylt och vispgrädde

-Ljusa bakverk, gärna med äpple

-Semifreddo

-Torrone(vit hasselnötsnougat)

-Äggdesserter som zabayonne med citron och bär

-Profiteroles

-Cannoli

-Pavlova

-Rabarberpaj

-Semifreddo (betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för)

-Jordgubbstårta

-Vaniljpannacotta

-Fläder-, hallon-, jordgubb-, passionsfrukt-, mango-, havtorn-, citronglass, parfait eller gärna fräsch sorbet

-En enkel och raffinerad dessert är att lägga jordgubbar i ett cocktailglas och hälla över lite av Moscato d’Asti-vinet.

Bild från DinVinGuide

Muscat blanc à petits grains är den druva som används vid framställningen av Moscato d’Asti. Den tillhör muskatfamiljen och räknas som den muskatdruva som ger högst kvalitet. Den odlas även på Samos i Grekland samt i Frankrikes södra delar. Muskatdruvan är en av de druvsorter som odlats längst av människan. Den används till skillnad från de flesta andra druvor både att göra vin av och som bordsdruva. Moscato d’Asti har tillhört de högst klassificerade vinområdena i Italien, DOCG, sedan 1993. Framställningen? Druvorna pressas och musten jäser under temperaturkontroll i trycktankar. Detta för att få behålla lite bubblor i vinet. När alkoholhalten nått fem volymprocent sänks temperaturen och jäsningen avbryts. Därefter filtreras vinet för att avlägsna jästen.

Bild från DinVinGuide

Bild från DinVinGuide
2017 Nivole
Artikelnummer 7787, 82:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti

Flaska , 375 ml

Producent Michele Chiarlo. Michele var sjunde generationen vinmakare i familjen när han och hustrun Giuseppina 1956 beslöt sig för att att producera vin i eget namn. De började småskaligt med ett par barberaviner men har med åren gjort sig känd som en av de verkligt tongivande kvalitetsproducenterna i Piemonte. Idag producerar Michele Chiarlo toppviner i Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti, Gavi och Moscato d’Asti.

Detta är ett vin jag har en lång relation till. Alltid lika bra! Lätt pärlande och med perfekt balans mellan frisk syra och mjuk sötma. Karaktären bjuder på en solig och frisk sommardag med rosor, apelsinblom, päron, kanderad citron, clementin och acasiahonung. Serveras väl kyld till glass, fläderparfait, vaniljpannacotta eller allsköns desserter av frukt och bär.

Sockerhalt: 139 g/l.

Bild från DinVinGuide

 

2018 Moscato d’Asti Gianni Doglia
Artikelnummer 7925, 89:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti

Flaska , 750 ml

Gianni Doglia grundades i Asti 1940 av Eugenio Rivella, eller Genio som han kallades. Genio älskade vin och var en vinmakare av högsta rang. På 80-talet tog Genios dotter Marisa och hennes man, Bruno Doglia, över företaget och idag är det Genios sonson Gianni som står vid rodret. Målet är högkvalitativa viner och att utgå från vin- och matkulturen i Piemonte.

Blommig och söt med pigga bubblor och en syra som balanserar sötman. Stor och uppfriskande fruktig smak med inslag av passionsfrukt, päron, fläderblom, honungsmelon, mandarin, jasmin och solmogen citron. Serveras sval till jordgubbstårta, semifreddo, gräddglass, frukt- eller bärdesserter.

Sockerhalt: 126 g/l

 


Bild från DinVinGuide

 

2017 Castiôn Moscato d’Asti
Artikelnummer 7873, 95:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti

Flaska 750 ml

Castion ägs och drivs av den ambitiöse vinmakaren Ernesto Soave och etablerades 1996. Man har 12 hektar vingårdar och producerar 70 000 liter per år.

Blommig, söt, charmigt pärlande och livlig med inslag av fläderblom, honungsmelon, pomelo, nyponblomma, gråpäron och limezest. Serveras väl kyld till gino, vitchokladmousse eller ägg- frukt- och bärdesserter.

Sockerhalt: 111 g/l.

 

 

Bild från DinVinGuide

 

2017 Bera Moscato d’Asti
Artikelnummer 99271, 139:-
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti

Flaska , 750 ml

Detta vin har jag inte själv provat på länge men minns att jag tyckte mycket om det. Min kollega och redaktör Anders Levander beskriver vinet så här:

Väldigt harmoniskt och välbyggt vin med härlig bakomliggande syra. Producenten är mycket erkänd just när det kommer till Moscato d’Asti. Detta fina vin påvisar en sprudlande personlighet med pigga bubblor tillsammans med toner av rosbuske, fläder, nashipäron, key lime, akaciahonung, galiamelon. Lång, syrlig eftersmak. Njut kyld till tarte tatin eller marängtårta med mynta och hallongrädde- recept ovan!

Sockerhalt: 130 g/l.