- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
DinVinguide.se Ölskola- Lager
DinVinguide.se Ölskola- Lager

De tidigaste omnämningarna av regelrätta humlegårdar hittar man mellan 700 och 800-talet e Kr. Man hade kryddat sin öl även tidigare men humlens beska och antiseptiska egenskaper gjorde säkert ölet både godare och bättre. Humlen användes också som medicin eftersom den ansågs ha en lugnande inverkan.

LITE HISTORIK: Öl är en gammal dryck. Man drack sannolikt en likartad dryck redan för 7 000 år sedan! Arkeologiska fynd som lerkärl och analyser av dessa påvisar att kärlen innehållit en spannmålsbaserad vätska. En dryck som bär klara likheter med öl. Platsen är nuvarande Irak, mellan floderna Eufrat och Tigris. På den tiden hette det Mesopotamien och folket som gjorde öl var sumerer. Idag njuter vi av en mängd olika stilar och öltyper från hela världen. Man skiljer på två stora grupper- LAGER, och ALE. Dessa är ganska olika då de bland annat är jästa på helt olika sätt. Jäst var länge ett okänt begrepp. Från början fick all vört jäsa spontant utan tillsats av specifik jäst. Efter hand märkte man att vissa öl jäste bättre och blev godare än andra. Då använde man lite av det ölet i nästa sats som blev lika bra. Utan att veta om det hade man börjat renodla jästen och det första överjästa ölet kunde bryggas. Medan ale alltså överjäser i varmare temperatur så underjäser en lager i lägre temperatur. Detta ger helt olika karaktär. Vidare har man historiskt lagrat sin lageröl vilket hörs på namnet. Låt oss ge oss in i en värld av lager!

DinVinguide.se Ölskola- Lager
Lager är den överlägset vanligaste typen av öl. Ordet kommer från tyskans ord för att lagra och heter så just för att den tålde lagring bättre än det tidigare överjästa ölet. Dagens internationella lager är lätt, enligt en del på gränsen till tråkig med sin balanserade beska och diskreta smakprofil. Men nog är det härligt att njuta av en iskall dito en varm sommardag eller efter några timmars hårt arbete.
Ale och lager skiljer sig åt markant på grund av olika framställning. Ale är många gånger fruktigare, har en fylligare kropp och ibland en del sötma.
Jäsningen av lager sker vid förhållandevis låg temperatur, ca 6-12 grader, och har därför ett långsamt förlopp. På grund av detta sjunker jästcellerna ner till botten och lager är således ett underjäst öl. Lager är mindre fyllig, linjär, torr samt ofta med en tydlig beska.
(All ale är överjäst, mer om detta i nästa ölskola)
Det finns viss variation inom lagerölsgruppen.
De tre stilarna på lager i Sverige var historiskt:
-Pilsnertyp. Mycket ljus, torr och med tydligt humblebesk samt högförjäst. Här brukar man skilja på den lite torrare tyska stilen och den rundare tjeckiska.
-Wienertypen//Merzen. Denna stil ligger mellan pilsner och bayersk och är fyllig och rödaktig med en ibland lite söt, fruktig och nötliknande smak.
-Münchentyp/Bayerskt öl. Mörk, torr, maltaromisk, svagt humlad och lågförjäst.
Av övriga lageröl märks Schwarzbier, som är mycket mörkt brun med brända, karamelliserade toner och stor kropp.
Bocköl är alkoholstark (över 7%) och ofta med något söta toner av russin, fikon och marsipan.

Prova gärna samtliga ölsorter nedan då de är väldigt olika. Det är härligt upplysande och lärorikt att jämföra. Glöm inte att både titta, dofta, smaka och reflektera. I förra ölskolan skrev jag om provningsteknik. Länk till denna artikel hittas längst ner på sidan. Lycka till!
PROVA NÅGRA OLIKA LAGERÖL
PILSNER
Ahlafors Artisan Lager, Artikelnummer 1109, 18:50
(Tysk stil- något torrare än Tjeckisk pilsner)
Sverige, Göteborg
Flaska 330 ml
MELLANMÖRK LAGER
Oppigårds Dalalager Ekologisk, Artikelnummer 89149, 19:90
(Wiener/Märzenstil)
Sverige, Dalarnas län, Hedemora kommun
Flaska 330 ml
Denna guldklimp från Oppigårds är maltig med viss sötma och har en tydlig och fräsch beska. I karaktären pomerans, fruktkaka, aprikos, nybakade bullar och bivax. Njut i ensam majestät eller till lammgryta, skink- och purjolökspaj eller biff Stroganoff.