- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Gammalt vin – dricka eller vaska?
Gammalt vin – dricka eller vaska?
Jag får ofta frågor om gamla viner. Det kan vara vilket är det äldsta vin jag provat, blir de bättre om du lagrar dem, hur mycket är mitt vin värt etc? Jag gillar gamla viner, de är dock inte med nödvändighet bättre än unga, de är annorlunda och jag har dålig koll på vad de är värda. Vill du veta det får du gå ut olika auktionssajter, priset är dock avhängigt på att det är ett lagringsdugligt vin, hur du lagrat vinet och om du kan visa hur de lagrats. Ett sätta att kunna visa på detta är att hyra ett vinfack, till exempel hos Magnusson fine wine, i Stockholm.
En annan vanlig fråga är om ett vin kan vara farligt att dricka, dvs om det blir giftigt eller om man kan bli sjuk av det. Ett gammalt vin blir dock inte farligt, det kan smaka dåligt eller bli vinäger. Du blir dock inte sjuk av det, åtminstone inte om du inte häller i dig hela flaskan trots att den smakar dåligt. Så prova vinet innan du väljer att vaska det. Har du tur är det fantastiskt.
Att lagra vin själv
Med detta sagt, många viner, de flesta tjänar inte på att lagras. Njut av dem som de är. Om du ska lagra dem så bör du göra det på rätt sätt. Det kan du göra genom att hyra ett vinfack, se ovan eller genom att köpa ett bra lagringsskåp eller bygga en egen vinkällare. För hemmabruk är dock det viktigaste att vinerna ligger mörkt och i jämn och helst lite lägre temperatur. Har du en vanlig källare brukar de fungera ok, glöm dock köket – det är oftast det varmaste rummet och det som skiftar mest i temperatur.
Jag köper i regel viner för att dricka dem, inte för att sälja dem. Om du väljer att köpa viner för att lagra bör du köpa några stycken så att du kan öppna en flaska då och då. Dels för att njuta av dem, dels för att se hur de utvecklas över tid. Ett alternativ är att köpa en coravin. Då kan du ta en sip då och då. Det finns dock olika åsikter om hur bra de fungerar över tid. I restaurangmiljö där du säljer en flaska över en kortare tid fungerar det bra. Om du provar flera gånger från en flaska över en längre tidsperiod så är jag mer tveksam.
Dricka gammalt vin på vinbar eller restaurang
Gamla viner är kul, de är en upplevelse men inte alltid lätta att komma över. Vill du inte lagra själv är restauranger och vinbarer en god källa. Om du ska köpa ett gammalt vin på restaurang eller i en vinbar rekommenderar jag att du först pratar med personalen om vad som gäller. Det är svårt att garantera kvaliteten på ett gammalt vin. Om det är korkat anser jag att du ska kunna lämna tillbaka det, det blir dock svårare om det är oxiderat eller om det fått andra åldersfel. Oftast köper du vinet as is, men kolla vad som gäller på respektive ställe. Det kan också variera beroende på vin.
Långholmens wärdshus
Jag fick möjlighet att prova ett antal viner från 1990-talet här för ett tag sedan. Bortsett från att det var en riktigt bra provning så visade de att de har kul viner som utvecklats riktigt fint. Här finns mycket viner från Australien och nya världen, bland annat en hel del gamla Penfolds Grange. Dessa är dyra, de är de alltid, men i jämförelse med andra restauranger är de förhållandevis billiga. Ett par viner som stod ut på den provning jag var på är: Gallo Sonoma Chardonnay från 1993 och Yarra Yering Red Wine No 1 cabernet sauvignon 1996. Två viner som verklingen utvecklats fantastiskt fint i restaurangens vinkällare. Du behöver dock be om att få se vinlistan med gamla viner. Gå direkt i fängelse och drick gammalt vin.
19glas
En av mina favoritvinbarer i Stockholm. Detta är en vin bar som funnits en tid, ergo de har en djup vinkällare. Denna innehåller lite av varje, bland annat en del äldre viner. Fråga någon av sommeliererna eller herr Bennysson själv. Det brukar finnas alternativ i olika prisklasser och utav viner i olika stilar. Senast jag var där drack vi en strålande Silvaner från 1988. Exakt vad mer som finns vet nog bara Peter. Det är bara att ge sig ut på äventyr och låta strömmarna ta dig dit de behagar, eller ta tag i rodret och styr dit du vill.
Bar Central
Central- och Östeuropas viner har en särskilt plats i mitt hjärta. Här hittar du Stockholms bästa schnitzel men också en del vin med ansenlig ålder till bra priser. Vad sägs om en grym riesling från 80-talet. Det skadar inte att fråga om de har något ytterligare, ibland har de spännande viner som inte hunnit upp på listan! Grymt krubb, bra pilsner och gammalt vin – det blir inte mycket bättre än så här!
Det finns många andra restauranger som har djupa vinlistor, kolla in Star Wine list, här hittar du vinlistor hos massor av reaturanger och vinbarer.
Köpa, värdera eller sälja gammalt vin
Vill du köpa eller sälja gammalt vin i Sverige så är det vinauktioner som gäller. Det är också bästa sättet att få en idé om din gamla flaska är värd något. Systembolaget kör sådana i samarbete med Bukowskis några gånger om året, läs mer om dessa här. Du kan också leta på Systembolaget, ibland säljs det en del äldre viner, t ex från Rioja eller sherry från 1930-talet, portvin från 1950-talet eller söta viner från 1970-talet med mera. Det kan också vara värt att kolla in näthandeln, t ex Winefinder.se.
Tjusningen med gamla viner är att de är annorlunda. De har en annan smakprofil som kan beskrivas som att vinerna har mer hösttoner, t ex mer torkad frukt, svamp eller sojatoner, de får en annan kryddighet, blir mjukare och ibland såväl mer fragila som djupa. Idag är de flesta inte vana att dricka gamla viner, det beror på marknaden, vi har blivit vana vid unga fruktiga viner med primörfrukt. Inget fel i det, men det är inte säkert att du kommer älska gamla viner.
Det är något särskilt med att smaka ett gammalt vin, ett vin från ditt födelseår, från andra världskriget, från innan industrialismen etc. Du får möjligheten att smaka historia.
Vilket är då det äldsta vinet jag provat? Ett vin sannolikt gjort på nebbiolo, av Castello di Montecavall, från Alto Piemonte, buteljerat år 1842. Läs mer om detta vin och andra i denna artikel om en fantastisk vertikal med viner från 1842-1970. Fira att semestern är slut eller dränk din sorger för att vardagen är tillbaka med att dricka något speciellt.
Skål
Magnus Reuterdahl