- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Rabarber, rabarber och rabarber.
Rabarber, rabarber och rabarber.

Rabarber (Rheum Rabarbum) är en så kallad slideväxt, där bladskaften är ätliga. Det är äppelsyran som ger den syrliga smaken, och det var först när sockret blev vanligare i köken på 1600 talet som den blev populär. Rabarberns bladverk är väldigt rik på oxalsyra, som är väldigt starkt och inte så bra för oss människor. Speciellt inte för de som har problem med njurarna. Men däremot är oxalsyran toppenbra för att ta bort rostfläckar. Så ät dina rabarberstjälkar och använd bladen till rengöring.
Nu är vi precis i mellan hägg och syren, fåglarna slutar aldrig att kvittra, ljuset utav nysolen är så där obarmhärtig men ändå underbart lockande. Tecknen visar att våren nu har glidit över i försommar.
Det naturliga skafferiet prunkar av primörer. Sparrisarna är tjusigt potenta, ramslöken luktar härligt, de första potatisarna är på gång, och snart är luften tung av doften av syren och fläder. Men om du frågar mig så är rabarber ändå det viktigaste. Jag älskar den syrliga smaken och gör alltifrån saft, marmelad till kakor med rabarberfyllning och picklad rabarber. Det sistnämnda är till exempel supersmarrigt till grillat fläskkött. Jag börjar med att dela med mig av recept på lite olika sötsaker. Bland annat en mazarinkaka med rabarberfyllning och så ett tjusigt flarn med hyvlade rabarber och toppad med rostad vit choklad. Sist men inte minst en rabarberdricka som fungerar utomförträffligt att blanda med en bubblig rosé, det blir som en svensk Bellinidrink.
Njut av våren och försommaren nu för böfvelen, för det här går fort!