Musslor, billigt och nyttigt i januari.

Nu i januari månad har jag fokuserat på att ge er tips på billig och sparsam mat. Nu kommer ytterligare ett, för musslor kan vara den billigaste lyxen du kan äta.
Musslor, billigt och nyttigt i januari.

Här på DinVinguide.se fortsätter jag med januaris tema och tipsar om hur du på ett bra sätt kan ta vara på skafferiets resurser och på samma sätt ta hand om vår värld. Nu kommer ytterligare ett förslag, för musslor kan vara den billigaste och nyttigaste lyxen du kan äta.

Musslor

Lyx på flera sätt än på tallriken, för en liten mussla på 3 cm filtrerar cirka 2 liter vatten i timmen. Sedan 2009 har forskare startat pilotodlingar för att se om dessa kan vara ett bra sätt att få bukt med övergödningen i Östersjön. I New York finns ytterligare ett experiment, där började man omkring 2013 att odla ostron för att få ordning på föroreningarna.

Jag håller tummarna för dessa försök men tror att det nog tar ett tag innan dessa gynnare gjort sitt jobb och fått bättre ordning på våra hav. Tills dess är det klart bättre att vi vänder oss till västkusten när vi vill äta musslor. Där finns mollusker som lever i kallt och friskt vatten och som blir utomförträffligt goda i diverse anrättningar.

I nyårshelgen fick jag musslor, min kock lagade dem då med chorizo, vitlök och gräddbas, det var galet gott. Det receptet plus två andra hittar som vanligt i tre länkar här nedanför.

Smaklig spis!