- Recept
Moules Frittes
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Moules Frittes
Moules frittes är det Belgiska sättet att äta musslor. Jag serverar den med frittar på sötpotatis och aioli stingig av extra chili.
Ingredienser
- Stingig aioli
- 2 stÄggulor
- 2 mskCitronsaft
- 2 dlMajsolja, eller annan olja utan smak
- 1 stChili, röd och finhackad eftersmak till exempel
- 1 stVitlöksklyfta, finhackad
- 2 mskChilisås, efter behag till exempel
- Sötpotatis frittar
- 3 stSötpotatisar
- Musslorna
- 1 kgBlåmusslor
- 1 stSmör, en klick
- 4 stCharlottenlök, finhackad
- 4 stVitlöksklyfta, finhackad
- 1 stMorot, en stor, finhackad
- 5 dlVitt vin, torrt
- 3 mskFiskfond
- Till musslorna behövs även en näve finhackad bladpersilja, salt och peppar.
Till Sötpotatisfrittar behövs även, frityrolja, flingsalt och citron
Till aiolin behövs även svartpeppar och salt
Gör så här: Börja med aiolin, den kan du med fördel göra kvällen innan så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. Mixa äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra och ställ kallt tills den ska ätas.
Frittar: Skala och skär sötpotatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret (aj, aj, AJ!) utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner frittarna och låter dem bada i oljan tills de är färdiga.
Skölj och rengör musslorna enligt receptet på Moules Mariniere. Fräs lök, morot och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter. Servera musslorna i en djup tallrik med frittar och aioli. Ät med händerna!