- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Churros, sött, gott, knaprigt och doppvänligt.
Churros, sött, gott, knaprigt och doppvänligt.


Churros är ett frasigt, söt, friterat bakverk med ursprung från Spanien. Där vänder man de nyfrittade strängarna i socker och doppar dem sedan i choklad eller dulce de leche.
För två sötsugna människor behövs
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
50 g smör
1 nypa salt
1 stort ägg
1 liter neutral majsolja till friteringen
Lite kanelsocker för själva doppet
Koka upp vatten, smör och salt i en kastrull. Sikta ner mjölet i kastrullen och ta av kastrullen från plattan. Vispa nu – gärna med elvisp – tills alla klumpar är borta, fortsätt vispa och tillsätt ägget och nu skall du vispa för allt tygen håller. Tills smeten är fluffig och släpper från kastrullkanterna.
Häll smeten i en spritspåse med stjärnmunstycke. Hetta upp oljan i en fritös eller en tjockbottnad vid gryta med lock. Oljan skall upp till 180 grader. Spritsa nu ner dina churros direkt i kastrullen, bara några åt gången och låt dem sedan friteras i några minuter tills de blir vackert guldbruna, vänd dem efter halva tiden. Rulla de nyfriterade stängerna i ett fat med kanelsocker. Låt dem ligga där och svalna av lite innan du äter dem som de är. Eller så doppar du dem i chokladkräm enligt nedan.
Doppchokladkräm
50 g så mörk choklad
1 dl grädde
1 dl ljus muskovadosocker
1 msk mörk rom
1/2 knivsudd kanel
En knivsudd salt
2–3 msk smör
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en plastbunke. Koka upp grädde, socker, salt, rom och kanel. Häll den heta vätskan över chokladbitarna och låt den smälta under omrörning. Vispa såsen slät och tjock. Medan den fortfarande är varm så vispar du ner smöret i små, små bitar så att såsen blir blank och vacker. Servera dina ljumna, frasiga churros med ett hopp i chokladen!