Sött från Portugal till sommarens desserter

Vi avslutar temat Portugal, med något sött. Vi lägger locket på med lite Setúbal. Det vore tjänstefel att fokusera på Portugals vinvärld en hel månad och inte prata sött. För om det är något som landet kan, är det söta, simmiga och fortfierade viner. 

 

Portvin kommer behöva ett helt månadstema i sig. Dessutom känns portvin mer jul och mögelost, viket vi inte tänka på nu. Även om sommaren nästan varit mer vinter än varm. Men det finns andra söta viner från Portugal. Setubal t.ex. Vinerna från Setúbal görs uteslutande på druvan muskat, som är väldigt vanlig i tillverkning av söta viner. Här är den lokal och går under namnet Moscatel de Setúbal. Det är också en region, en halvö; Pensinsula de Setúbal, som ligger söder om Lissabon. 1907 fick regionen DOC-status och är idag mycket välkänt för sina söta viner.

Setúbal är ett sk. fortifierat vin; ett vin där man till satt någon form av starkare alkohol för att avbryta jäsningen. När druvorna skördats, krossas de försiktigt och jäsningsprocessen sätter igång. När man nått runt fem volymprocent alkohol, tillsätter man sprit – ofta i form av brandy – tills vinet når cirka 18 procent. Därefter brukar man vinet ligga kvar med druvskalen, för att få ut så mycket smak och komplexitet som möjligt. Detta tar allt från två till tre månader. Sen får vinet lagras vidare på små ekfat i några år. Sen, kan vi äntligen får njuta av detta magiska vin.

Setúbal är som gjutet till en klassisk sommargräddtårta med sockerkaksbotten, marsan- och vaniljsås. Eller till en tårta med nötbotten och smörcreme. Eller bara en stor skål med vaniljglass. Eller varför inte paj med persikor och aprikoser? Kanske en kompott på gula stenfrukter med en hemgjord vaniljsås? Ljus chokladmousse…Eller bara precis som den är. Ett litet glas på balkongen, i solen, eller regnet. Det behöver egentligen inte finnas så många anledningar eller ursäkter till ett glas Setúbal. Drick och njut istället. Anette har några smarriga recept anpassade till Setubal, så kika in på hennes sida.

Smaka på:

Moscatel de Setúbal 2009, nr 8117. 69 kr för 375 ml

Praktisk halvflaska från vinfirman José Maria da Fonseca, som jag har skrivit mer om här. Fruktigt och aromatiskt med smak av pomerans, torkade frukter, hasselnötter och flan. 

moscateldesetubal375-100x200

Prova också Alambre från José Maria da Fonseca. En moscatel som är en blend av flera årgångar. Det yngsta vinet är 20 år och det äldsta vinet är 40 år gammalt.

Alambre Moscatel de Setubal de 20 anos, nr 85523. 225 kr för 500 ml.

Ett komplext vin, med stort djup och massor med koncentration och sötma. Fyllt med smaker av torkade aprikoser, nötter, kanderade apelsinskal och muscovadosocker.

alambremosatel20anos-175x450-1

Bacalhoa Vinhos de Portugal Moscatel de Setúbal 2012, nr 8011. 109 kr

Fyllig och koncentrerad med toner av aprikoser, persikor, russin och söta fikon. Har legat tre år på små ekfat, innan buteljering. 

setubal

Thasos Moscatel de Setúbal 2008, nr 76214. 127 kr för 750 ml

Ett fylligt och rikt vin, med doft och smak av aprikoser, gula russin, dadlar och farinsocker. Thasos har legat 24 månader på ekfat och resterande tid på flaska. 

Thasos-50428x_web-113x500