- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Etna Grand Cru
Etna Grand Cru

Etna Grand Cru
Tanken är att beskriva och visa några av mina favoriter bland Etnas olika vinproducenter. Alla kanske inte är så kända för många svenska konsumenter. Etnas historia med kvalitetsviner är faktiskt inte så lång som man kunde tro. Det är bara under de senaste tio åren som vinerna fått sin nimbus och kändisskap bland vinälskare världen runt. Jag har som jag beskrev i min förra artikel Sicilien och Etna vistats en hel del på vackra Sicilien de senaste åren. Jag är ju som bekant delvis boende i Italien sedan snart tjugo år tillbaka. Sicilien har en stor plats i mitt hjärta och inte minst i min mage och gom. Maten och vinerna är helt enkelt underbara här på Sicilien. Vinbranschen har utvecklats mycket de senaste tio åren. Från att ha haft fokus på bulkviner är man mitt i en vinrevolution mot exklusiva och komplexa viner. Här är det framförallt Etnas producenter som är pionjärer för öns vinproduktion. Höga ambitioner hos vissa producenter har dragit med sig andra producenter i en positiv spiral på just Etna. Idag tillhör Etnas viner något av det trendigaste vi ser i Europa. Det som tilltallar den större vinpubliken är elegansen och lättheten för de vita och röda vinerna. De röda vinerna är både lätta och kraftfulla samtidigt med markerade tanniner och fin syra. De röda vinerna kan jämföras med vinerna från Bourgogne gjorda på pinot noir och Barbaresco och i viss mån Barolo från Langhe i Piemonte med sin nebbiolo. De vita vinerna har en finfin mineralisk stil med uttalad sälta och frisk syrlighet med tydliga citrusaromer. Druvorna vi talar om är för de röda vinerna är nerello mascalese och nerello cappuccio. För de vita vinerna är det framförallt carricante.
Etnas vinproducenter är pionjärer i Siciliens utveckling av exklusiva viner idag.
Druva
Nerello mascalese
Druva
Carricante
Etna Grand Cru
Jag har provat Etnas viner nu under mer än tio år. Utvecklingen har gått fort och vissa vinmakare har gjort stora framsteg under senare tid. Vidare har Sicilien lockat många andra personer som inte kommer från ön att börja skapa viner på Etna. En annan intressant trend är att de etablerade kända namnen på ön som är etablerade sedan många många år har även intresserat sig för Etna. Namn som Gaja från Piemonte och Donnafugata från västra delen av Sicilien är bara två bland många som etablerat sig här de senaste tio åren. Dessa vinmakare kommer presenteras i nästa artikel. Det har helt enkelt blivit en positiv trend där olika vinmakare in aspirerar varandra till att göra bättre och bättre viner. Ett fokus på kvalitet är något som genomsyrar hela vinnäringen på Etna tycker jag. Vinernas kvalitet har aldrig varit bättre här på Etna än vad de är idag menar jag. Jag tror att många håller med mig om detta som följt området under längre tid.
Många nya kända vinmakare har flockats till Etna under de senaste tio åren. En av de bästa är Graci.
Graci
Traditioner och respekt för historien är en ledande tanke för Alberto. Kanske delvis på grund av hans familjs bakgrund från Etna. Men även egna ambitioner att göra något gott för ön och regionen tror jag. Ekologisk odling med fokus på de traditionella druvsorterna nerello mascalese och nerello cappuccio för de röda vinerna och carricante och cataratto för de vita vinerna. På Sicilien och speciellt kring Etna är Alberto en känd profil. Han är känd för att driva på kvalitetsutvecklingen för hela Etna DOC.
Vid mitt senaste besök på Sicilia en Primeur under april 2023, stod vinhuset Gracis viner ut på ett mycket positivt sätt. De tillhörde de absolut bästa och kanske bästa av alla viner under provningen. Många journalister flockades kring Albertos lilla provningsbord. Även hans fina och ödmjuka attityd ger en positiv känsla vid våra möten. Kännetecken är renhet och elegans för vinerna. Det är med finess som varje contrada får visa upp sig. Internationellt är Gracis viner mycket högt rankade med höga poäng som givits av vinkritiker runtom i världen. För att sammanfatta Gracis vinstil; elegans, renhet och de talar Etnas terroir på lokal dialekt.

Benanti är kanske det mest kända namnet för kvalitetsvin på Etna.
Benanti
Jag har genom åren besökt den vackra vingården med sin historiska vinanläggning. det är vackert och tranquilt här. Själen får sitt samtidigt som dina smaklökar får sitt. Under mitt besök i april 2023 började vi att prova ett antal mousserande viner gjorda med traditionell metod och lång lagring på jästen. Druvorna nerello mascalese och carricante är mycket lämpade för att skapa mousserande viner av hög kvalitet vilket bröderna Antonio och Salvino Benanti visade förtjänstfull.

Pietradolce
Pietradolce är även det ett ungt vinföretag på Etna. Historien började 2005 på den norra sidan av Etna med två entreprenörer som bestämde sig för att skapa kvalitetsvin för en internationell publik. Idag skördar man frukterna av sina ansträngningar. Pietradolce har ett gott renommé i vinkretsar världen runt. Vinerna är eftertraktade.
De otaliga olika vulkanutbrotten har skapat en unik jordmån genom att aska och sand spridits över den mycket stora vulkanens sidor. Svart vulkanisk jord med stenar och sand som kommer från aska och lava är det som man möter när man besöker Pietradolces vinmarker. Denna mineraliska jordmån ger unika förutsättningar för de lokala druvsorterna nerello mascalese för de röda vinerna och carricante för de vita vinerna. Markerad syra med härlig sälta är adelstecken för de vita vinerna och lätta eleganta aromer tillsammans med sammetslena tanniner för de röda vinerna.
Kvinnan på etiketterna symboliserar moder Etna och hennes olika humör och skepnader. De olika färgerna på kvinnans klänning kännetecknar de olika vingårdarna, contradas, som vinernas druvor kommer ifrån. Det intressanta med Pietradolce är att man förfogar över pre-phylloxera vinstockar på sin egendom som är mer än 120 år gamla. Tanken svindlar när man betänker ålder och den låga avkastning som dessa gamla vinstockar de facto ger. Totalt uppgår planterad vinareal till 11 hektar. Målsättningen är att bevara och bejaka de gamla vinmakartraditionerna som brukats i många generationer på Etna. Inga bekämpningsmedel används enligt uppgift. Kanske beroende på den unika miljön som jordmån och klimat utgör här på Etnas sluttningar. Vingårdarna ligger på hög höjd 900 till 1 000 meters höjd över Messinasundet som skiljer Sicilien från det italienska fastlandet. Vinmakningen är traditionell och stora fat, tonneaux, används för uppfostran av vinerna som fransmännen brukar kalla lagringen på fat.
Personligen upptäckte jag Pietradolces viner för cirka tio år sedan och blev betagen av det lite återhållna och karga uttrycket i stilen. Vinerna är trots denna minimalism mycket uttrycksfulla och visar mycket av den speciella terrior som Pietradolces vingårdar har. Här är det elegans och finess som talar sitt vinspråk. De röda vinerna påminner om en blandning av pinot noir från Bourgogne och en Barbaresco från Langhe i Piemonte. Jag gillar denna vintyp skarpt med sin tydliga friskhet och lätta men markerade tanniner. En stålhand i en sammetshandske om nu någon kan föreställa sig en sådan. Det vita vinet har även det friskhet och syra med inslag av citrus och vit persika med salta mineraler. Det är helt enkelt mycket goda viner som Pietradolce producerar.
De röda vinerna från Etna har en struktur som en stålhand i en sammetshandske.
Tenuta delle Terre Nere
På de norra sluttningarna av vulkanen Etna har den relativt stora vinproducenten Tenuta Terre Nere sina vingårdar. Totalt uppgår vingårdsarealen till 45 hektar vilket är stort för Etna. Totalt har man nio olika, contradas, vingårdar som är specifikt utmärka och kategoriserade. Detta stora jobb med att generellt sätta Etna och dess viner på vinkartan har tagit viss tid för att få ett erkännande. Idag är det 133 stycken olika contradas som finns registrerade som ursprungliga vingårdar på Etna. Detta cru-system har varit viktigt för Etnas producenter och ett erkännande av det unika och särpräglade med Etnas klimat och jordmån, dess terroir. Detta korståg har bland annat Tenuta Terre Neres grundare Marco de Grazia, jobbat för under många år. Idag bär detta frukt tillsammans med ett stort intresse från vinvärlden för Etnas viner. Men med tanke på trög italiensk byråkrati och motsträviga lokala potentater så är det en bragd man genomfört. Jag menar bestämt, för att nå framgång på en internationell marknad, så behöver Sicilien och inte bara detta utan även hela Italien, ett fungerande system av kategoriserade växtplatser. Se hur framgångsrikt samma tankegång varit i Frankrike med sitt system av tydligt kategoriserade olika crus. Många olika vinländer har även tagit efter denna typ av kategorisering.
Vingårdarna ligger på hög höjd och det är alls inte ovanligt med snö under vintern på Etna och dess vingårdar. Se bilden nedan som är en av Tenuta Terre Neres vingårdar i vinterskrud.
En viktig del till framgångarna för Etnas viner är cru-systemet. Idag finns 133 olika contradas registrerade som ursprungliga vingårdar.

BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!