Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bakad sötpotatis med limesmör
Skriven av Karoline Nordefors

Bakad sötpotatis med limesmör

Fredrik Kämpenberg grillar helst grönsaker och godast blir de direkt på glöden. Bjud på glödbakad sötpotatis med det här smakrika limesmöret till nästa grillkväll!

Nu när jag grillar mer och mer grönsaker så har jag upptäckt att hög värme, ofta direkt på glöden i något skede av tillagningen, är det som ger mest smak och bäst resultat. Ge blomkålen en nästan förkolnad yta innan den långbakas så blir den magisk. Hela lökar med skalet på som ligger i glödbädden tills de ser ut som förkolnade klumpar, har en smak under allt det svarta som är mäktigt intensiv. Mer mjälla grönsaker, eller kanske lite förkokta, smakar underbart om de grillas japanskt – det vill säga över mycket het glöd under kort tid. Testa och våga bränna dina grönsaker i sommar!

Bakad sötpotatis med limesmör

sötpotatis – så många du får plats med i grillen

olja

salt

150 g växtbaserat smör

2 tsk flingsalt

1 tsk malet korianderfrö

1 tsk chiliflakes

2 tsk paprikapulver

1 lime (rivet skal)

Borsta potatisen under rinnande vatten. Gnid in olja och salt utanpå skalet. Fixa en bra glöd i grillen. Lägg potatisarna runt om glödbädden, ganska nära, vänd dem ett par gånger (jag gillar att äta skalet och vill då att det fått rejält med färg).

Det tar ca 45 minuter att få dem helt mjuka. Använd gärna lock på grillen, annars är de perfekta att börja med innan allt annat grillas och så går de klart under tiden du grillar resten.

Limesmör

Vispa upp smöret, blanda i allt annat. Klicka i generösa mängder i den heta potatisen. Det är gott att strö lite rostad lök ovanpå.

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer