Sötpotatis- och äppelsmör

Jan Lööv från Omni Hotel i Dallas, USA tipsar denna vecka om ett sötpotatis- och äppelsmör som med fördel kan avändas till julbordet men även till massor av annat.
Sötpotatis- och äppelsmör

Sötpotatis, yams, sweet potato är ju riktigt god att äta som bakpotatis, potatismos, paj eller rostad och som här i ett så kallat smör.

Just den här varianten passar utmärkt till julskinkan, kalkonen eller det just från ugnen färdigbakade brödet. Ha det som ett dip till förrätten eller som ett tillbehör på smörgåsbordet eller julbordet.

Jag använder det som ett dip före förrätten i min resturang och när jag här har sötpotatisen superfärsk så blir det ju så mycket bättre.

Bild från DinVinGuide

Sötpotatis- och äppelsmör

1 kg sötpotatis, skalad och i mindre bitar

4 röda äpplen (Fuji), urkärnade och i mindre bitar

2 gröna äpplen (Granny Smith), urkärnade och i mindre bitar

2 dl vatten

2 dl äppeljuice

1 dl honung

1 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk malen nejlika

Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud tills allt är mjukt. Fortsätt sjuda tills nästan all vätska är borta. Mixa massan slät. Lägg på burk och låt svalna. “Smöret” håller sig ca 2 veckor i kylskåp.

 

Bild från DinVinGuide

Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips