Vintips från bolagshyllan som förgyller sommarens mat

Vintips från bolagshyllan som förgyller sommarens mat. Jag har tittat lite på vad som finns i bolagets fasta sortiment. Med andra ord är detta tips på viner som finns på många bolagshyllor just nu, om än inte alla.

Semestern rullar på för de flesta av oss, även om vi i horisonten kan börja skönja arbetsplatsens konturer. För att njuta fullt ut av de här sista dagarna så är det skönt att inte behöva stressa och jäkta. Därför är veckans vintips plockade från det fasta sortimentet på bolaget, dvs viner som finns i de flesta butikerna.

En lite varningsflagg är dock att en bolaget har problem med sina leveranser för tillfället. Detta kan göra att det gapar tomt på vissa hyllor. I de butiker jag varit i de senaste dagarna har det dock det mesta jag sökt funnits!

Rött vin

Mina vintips från bolagshyllan: bubbel

Vintips från bolagshyllanSommar och semester betyder bubbeltider. Passa på att se till att de är lite mer än en vanlig vardag och korka upp något som är riktigt bra. En klassiker som förvisso är lite dyrare men också värd sitt pris kommer från Bollinger, det är också ett vin som passar riktigt bra till mat.

Bollinger La Grande Année Brut 2012, Champagne, Frankrike, 1499:-, Nr 7579, Systembolaget

Vinet är gjort på en blend av 65% pinot noir och 35% chardonnay. Druvorna kommer från 21 olika crus kring Aÿ, Verzenay, Le Mesnil-sur-Oger och Oiry. Årgång 2012 är dessutom en riktigt bra årgång framförallt för champagne med mycket pinot noir.

La Grande Année har en djup doft med tydlig äpplighet, inslag av citrusfrukter, nötter och nougat. Vinet har en härlig syra och fräschör och i smaken finns röda och gula äpplen, gula plommon och grapefrukt samt en hint av röda skogsbär. Det har en fin ekfatsstruktur som ger toner av valnötter och nougat. Jästfällningen ger rostat bröd och i avslutning finns en härlig tydlig arom av grapefrukt i avslutet. Ungt men riktigt bra redan nu. Det är elegant och komplext, perfekt till mat eller för att ge lite guldkant på sommaren.

Denna kommer höja temperaturen på de flesta luncher eller middagar, tillexempel en härlig blåmusselchowder.

Annons:

Mina vintips från bolagshyllan: Vitt vin

Juli är ju ingen riktigt skaldjursmånad men räkor äter åtminstone jag året om och nuförtiden hittar man ju också blåmusslor i de flesta kyldiskar. Till såväl en blåmusselchowder som en härlig räkmacka så sitter en sval sauvignon blanc som en smäck, några av de bästa vinerna på druvan kommer från Sancerre i Loire.

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron 2019, Loire, Frankrike, 248:-, Nr 5514, Systembolaget 

Domaine Vacheron är en av mina favoritproducenter och årgång 2019 är ett riktigt bra sommarvin och utmärkt skaldjursdricka.

Doften har en fin kombination av aromatiska örter, krusbär och hav. Vinet är friskt och har bra syra, fin struktur och en liten spelande jästrondör. I smaken finns gröna äpplen, gula krusbär och ett stänk av solmogna citrusfrukter. I eftersmaken finns toner av svartvinbärsblad, fläder, örter och havssälta. Avslutet är långt och drar igång saliveringen.

Fräscht, friskt och somrigt!

Ganska klassisk Skagen med Kalixlöjrom

LÄS MER
Valborg, sommar och vin

Mina vintips från bolagshyllan: Rött vin

Sommartid är i mångt och mycket också grilltid. Jag gillar nötkött. En av mina absoluta favoriter är styckdetaljen med det lite annorlunda namnet njurtapp. Den har egentligen inget med njuren att göra och är inte inälvsmat, för att särskilja den från detta kallas den ofta för slaktarbiff eller sitt franska namn onglet. Det är en grovfibrig köttbit med en djup köttig smak. Jag brukar torrmarinera den med salt, svartpeppar och eventuellt lite rosmarin. Därefter steker eller grillar jag den på hög värme för att ge den en fin yta. Köttet ska vara rött, så jag brukar sikta på rare eller medium rare. Skär den över muskelfibrerna så att köttet inte blir segt. Servera med vitlökssmör och en cab där frukten står i centrum, gärna från nya världen. Det första vinet finns bara i ett 30-tal butiker och är en blend. Har du tur så finns det nära dig men utav den anledningen har jag tagit med ett vin till på cab som finns i fler butiker och det sista är gjort på 100% cabernet sauvignon.

Vintips från bolagshyllanHeartland One 2018, South Australia, Australien, 399:-, Nr 2511, Systembolaget

Detta vin från Australien är gjort på 60% cabernet sauvignon och 40% shiraz. Alkoholhalten är i högsta laget men den är snyggt balanserad i vinet så den är inget att oro sig för.

Heartland one är ett fokuserat vin med en fin ren fruktighet inbäddad i snygga ekfatstoner. I smaken finns svarta vinbär, björnbär, plommon och hallon kantat av en lätt blommighet med inslag av viol. Ekfatstonerna är tydliga men snyggt integrerade i smaken. Vinet har tydliga tanniner och bra struktur. Eftersmaken är lång och bär med sig toner av kakao, färska lätt aromatiska örter och svartpeppar. Riktigt gott med en fin köttbit. Det går också att lagra för mer komplexitet och djup.

Vintips från bolagshyllanBlack Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018, Kalifornien, USA, 239:-, Nr 6207, Systembolaget

Black Stallion cabernet sauvignon är ett kraftfullt, smakrikt och charmigt vin med fin energi. I smaken finns svarta vinbär, mörka körsbär och plommon. Frukten ligger inramad av strama tanniner och smak av rostade ekfat som ger kryddighet och struktur. I eftersmaken finns en fin örtighet som drar åt eukalyptus samt toner av mörk choklad, kaffe och vanilj. Utmärkt till grillat kött eller för några år till i din källare.

 Det var mina vintips från bolagshyllan. Mycket njutning och en fortsatt trevlig sommar!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar