Svenska flaggan
Vinlandet Portugal sett genom Sogrape
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape. Det finns många sätt att få en överblick av ett vinland. Ett sätt är att titta närmare på en större producent som arbetar i många vinregioner. I Portugal är en av dessa Sogrape. De är kända för ett av de mest exklusiva vinerna från Portugal såväl som några av de mest producerade och sålda vinerna i landet. Jag besökte dem för ett par månader sedan, häng med!

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape. I november fick jag möjlighet att åka till Portugal. Det var riktigt skönt att komma iväg efter att ha suttit hemma och provat vin under nästan två år. Resan gick till Porto och Dourodalen, med avstickare till Dão och Vinho Verde och gjordes tillsammans med Sogrape vinhos. Jag fick också tillfälle att prova viner från deras vingårdar i Bairrada, Lisboa och Alentejo.Sogrape är en av giganterna på den portugisiska vinmarknaden. De har flera varumärken såsom instegsviner som Mateus rosé och Papa Figos men också viner som Portugals kanske mest ikoniska vin som Barca Velha. Mellan dessa ytterligheter producerar de ett antal riktigt bra viner och driver flera spännande projekt i Portugal nu och för framtiden. Sogrape arbetar också utanför Portugal i Rioja och Jerez i Spanien, i Argentina, i Chile och på Nya Zeeland. Dessa återkommer jag till en annan gång.

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape

Historien om Sogrape

Alla historier har en början, en mitt och ett slut. Sograpes historia börjar 1942 då det grundas av tre familjer, Guedes, Carmo och Correia da Silva. Ännu idag är det ett familjeföretag. Så vi har en början. Om vi befinner oss i mitten eller inte är dock svårare att avgöra. Men ett är säkert, det verkar inte som vi närmar oss slutet för Sogrape. De fortsätter att utvecklas och leta nya projekt, många med en tydlig klimat- och hållbarhetsprofil.

Rosévin PortugalSograpes historia börjar med ett vin som de flesta av oss känner till men kanske inte druckit på sistone, Mateus rosé. Det är något av en modern klassiker och är ett av de viner som lade grunden till den rosévinstrend som efterhand vuxit fram. Det är inte mitt favoritvin, men det är ett vin som visar att även enkla viner utvecklas. När jag provade det nu, efter flera år, kändes det betydligt fräschare och torrare än hur jag kom ihåg det. Sedan några år görs det också ett mousserande vin med samma namn.

Vinet produceras i den lite okända delen Tras-os-Montes i nordöstra Portugal och det är det vinet som lagt grunden till att Sogrape kunnat fördjupa sig i diverse olika projekt som idag är klassiker.

I år fyller Mateus rosé 80 år. Det är bara att lyfta på hatten och gratta!

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape,
Luís Sottomayor, chefsvinmakare, Sogrape.

Två vinmakare har varit med och definierat och format Sograpes viner till vad de är idag. Fernando Nicolau de Almeida var mannen bakom viner som Barca Velha och Luís Sottomayor har fortsatt att vårda och utveckla varumärket samt tagit det till nya höjder.

Dona Antonia Ferreira

FerreirinhaSogrape kan också koppla ihop sig med en betydligt äldre historia och med en av de viktigast personerna i Douros vinhistoria, Dona Antónia Ferreira (1811–1896), eller som hon också kallas Ferreirinha.

Hon kan sägas vara modern för utvecklingen av det moderna Douro och dess portviner. Dona Antónia Ferreira kämpade för portugisiska viner, för metodutveckling av vingårdarna och vinerierna. Framförallt arbetade hon med att stoppa vinlusens härjningar.

Många klassiska portugisiska vinproducenter och vingårdar kan kopplas till henne och flera av dessa förvaltas idag av Sogrape. Hennes namn finns idag på fleraav deras vinetiketter såsom vinerna från Casa Ferreirinha och på Ferreiras Dona Antonia portviner.

Sogrape äger också det mytomspunna Quinta do Porto i Douro, gården från vilket Dona Antónia Ferreira styrde sitt vinimperium. Jag fick nöjet att spendera en natt där under vår resa och prova vin där tillsammans med den legendariska vinmakaren Luís Sottomayor. Jag fick dock inte nöjet att se hennes spöke som sägs vandra i salarna.

Bild från DinVinGuide

Quinta dos Carvalhais

Min resa fokuserade framför allt på Douro och Porto men inleddes med ett stopp hos Quinta dos Carvalhais i regionen Dão. Sogrape köpte vingården år 1988 och de första vinerna producerades år 1990. Här görs riktigt bra viner vita viner på encruzado och röda viner på alfrocheiro.

I vinernas profil är det fräschör och elegans som ligger i framkant, de är också viner med stor lagringspotential. Tyvärr finns de inte på bolaget för närvarande, men vi får hålla tummarna på att de kommer.

Quinta dos Carvalhais Dao
Beatriz Cabral de Almeida, vinmakare Quinta dos Carvalhais

Rött vin Portugal DaoFlaggskeppet heter Unico och produceras bara när årgångarna tillåter det. Årgång 2015 är den nuvarande och vinmakerskan Beatriz Cabral de Almeidas första årgång för detta vin.  Håll i hatten för detta är ett vin med fantastisk potential, en härlig energi, elegans och komplexitet. Deras övriga viner går inte heller av för hackor.

Beatriz och hennes föregångare har utvecklat denna vingård med precision och ambition, vilket märks i vinerna. De är rena, fräscha, har bra struktur och stringens.

Sogrape i Douro

Douro är det område som jag mest förknippar med Sogrape. Det är därifrån de flesta av de viner som jag över tid provat, druckit och njutit av kommer. Det gäller givetvis portvinerna som görs under etiketterna Sandeman, Ferreira och Offley men också flera torra viner, främst röda.

Rött vin, PortugalCasa Ferreirinha Vinha Grande

Det av Sograpes viner som jag tror flest provat här i Sverige är Vinha Grande tinto från Casa Ferreirinha. Vinet är gjort för att representera Douro som region och började att produceras redan på 1960-talet. Vinet i den stil som vi känner till började dock att produceras från och med 1990. Det är en blandning av vin från två delar av Dourodalen, Cima Corgo och Douro Superior.

Vinet är utmärkt när det släpps, just nu säljs årgång 2019, men det är också ett vin som vinner på lagring. Det utvecklas bra i källaren under åtminstone 15-20 år och i många fall längre än så. Under resan provade vi viner från 1995 och framåt och gång på gång upplevde jag vilken kvalitet dessa viner håller. Vinha grande görs också som vitt och rosé, dessa finns inte i Sverige för närvarande.

Bra årgångar av Vinha Grande tinto att hålla ögonen öppna efter är bland annat 1996, 2005, 2011, 2018 och 2019. Årgång 2019 säljs på Systembolaget (Nr 2752, 139:-).

Portugal vingård Quinta da Leda

Quinta da Leda (och Barca Velha)

Quinta da Leda är ett vin som kanske skulle kallas en mini Barca Velha då druvorna kommer från samma vingård som de som används i den senare. Bägge dessa viner görs under etiketten Casa Ferreirinha. Quinta da Leda köptes 1979, så äldre årgångar av Barca Velha har en annan druvblandning. I Barca Velha används dock också druvor från vingårdar med högre alltid.

Quinta da Leda är dyrare än Vinha grande men betydligt billigare än Barca Velha och ett vin som verkligen ger utväxling för pengarna, särskilt om du låter det vila i källaren några år. Till skillnad mot Vinha grande är detta inte lika lättillgängligt som ungt men här finns massor med potential och det är ett vin som verkligen skapar en brygga mellan de två andra vinerna.

Första årgången av Quinta da Leda är 1997, denna började säljas år 2000. Från och med årgång 2001 är de gjorda i det nya vineriet vid vingården. Bra årgångar av Quinta da Leda tinto att hålla ögonen öppna efter är bland annat 2008, 2010, 2011, 2016 och 2018.

I sammanhanget ska jag också nämna vinet Casa Ferreirinha Reserva especial vilket är ytterligare ett vin som bara görs under de bästa årgångarna, det första kom år 1960.

Rött vin Portugal

Casa Escondidas, Callabriga och Legado

Sogrape gör ytterligare viner i Douro som du bör hålla ögonen öppna efter, bland annat Casa Escondidas och Callabriga. Escondidas är lite lättare och flörtigare. Det är gjort på gamla mer okända druvor och har en härlig fräschör och ett elegant lite floralt anslag. Callabriga är lite kraftigare och fylligare, gjord i en mer modern internationell stil och riktigt bra till en härlig entrecôte eller Cote du boeuf.

Ett vin annat vin vilket du verkligen bör ha ögonen på är Legado, detta kan mycket väl bli nästa vin som får ikonstatus från Sogrape. Just nu säljs årgång 2016. Vinet är gjort på druvor från vingården Quinta do Caedo i Cimo Corgo med planteringar från tidigt 1900-tal.

Det är ett vin med en härlig intensitet och energi, massor av komplexitet och framförallt elegans. Det är dock ett vin som behöver lagras ett antal år för att nå sin fulla potential.

Rött vin Portugal, Douro, Sogrape

Sogrape utanför boxen

Innan min resa så var Sogrape till stor del synonymt med Douro och Dão för mig, även om jag kände till att det också gör vin på andra platser i Portugal. Under resan fick vi möjlighet att prova viner från Bairrada, Lisboa, Alentejo och Vinho Verde. Här finns viner som jag kommer att hålla koll på i framtiden.

Série Ímpar: Bairrada & Alentejo

Sogrape vitt vin BairradaUnder etiketten Série Ímpar gör Sogrape vad som skulle kunna kallas experimentviner, de säljs dock redan kommersiellt, om än i små kvantiteter. Mitt tips är, köp dem om du snubblar över dem!

I Bairrada görs vinet sercialinho, just nu finns årgång 2019 på marknaden. Vinet är gjort på druvan med samma namn vilket är en ovanligt förekommande druva, det beräknas att det bara finns omkring 9 hektar med odlingar av den. Det är ett vin med massor av personlighet, riktigt bra längd och massor av elegans och komplexitet.

Sogrape vitt vin Alentejo PortugalNästa vin i denna serie kommer från norra Alentejo och heter retorto. Just nu säljs årgång 2018. Vinet görs på en field blend från omkring 80 år gamla stockar och vingården är omkring 0,5 hektar som ligger nära staden Portalegre. Vinet är ett av de bästa vita viner från Portugal jag provat. Det är ett vin med lagringspotential, en härlig koncentration, utmärkt fräschör, djup komplexitet och en fantastisk längd.

Sogrape äger också en vingård längre söderut i Alentejo som heter Herdade do Peso. Där arbetar de med att lagra vinerna i talha, dvs den portugisiska typen av amfora. Även detta är riktigt bra viner med mycket personlighet och fin struktur.

Vinho Verde

I Vinho Verde ligger vingården Quinta de Azevedo. Där producerar de rena fräscha viner på druvorna alvarinho och loureiro. De senaste åren har de arbetat på att lyfta dessa genom att höja kvaliteten och arbeta på att få in mer komplexitet i vinerna. Det vin som kommit längst i utvecklingen och som är mest spännande är Quinta de Azevedo reserve 2019, ett vin som rekommenderas med varm hand.

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape

Vi fick också titta in i framtiden och prova ett vin som mycket väl kan komma att hamna på bolagshyllorna framgent i flaska eller bag-in-box. Vinet är lite annorlunda och är gjort på druvor från flera olika regioner i Portugal. Tanken är att det ska vara ett instegsvin som ska representera Portugal som vinland. Vinet kallas Silk & Spicy. Det är mer internationellt i stilen med en enkel och rak profil som många säkert kommer uppskatta, det är dock inte ett vin som är riktat till min vinprofilsdemografi.

Lisboa

En annan nyhet är att de nyligen köpte en vingård i Lisboa, Quinta da Romeira. Här är det framförallt druvan arinto som odlas. Idag är vinerna förhållandevis enkla, detta kommer att förändras över tid. De viner de presenterade för oss visar att potentialen i dem är stor, men det kommer krävas några år av arbete innan de är där de vill vara med detta vin.

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape

Sogrape viner kan ta dig på en resa genom en stor del av Portugals vinstilar och regioner, från de enklaste till de mest komplexa. Genom dem och deras viner kan vi följa och förstå Portugals moderna vinhistoria och hur den kopplar bakåt i tiden genom portvinerna och Dona Antónia Ferreira.

I viner som Mateus och Barca Velha ser vi hur de torra vinerna tar plats på världsmarknaden och bilden av portugisiska viner börjar förändras. Därefter följer de upp med kvalitetsviner i olika prisklasser som befäster deras position i Portugal såväl som internationellt. I det senaste kapitlet hittar vi  satsningarna på mindre terroirdrivna vingårdar såsom Quinta dos Carvalhais och Série Ímpar vinerna med flera som passar väl in i det det vinlandskap vi befinner oss idag.

Jag älskar Portugal och dess viner, detta är ett sätt att upptäcka dem. Mitt tips är att prova så mycket som möjligt och framförallt res till Portugal och upplev vinerna på plats till portugisisk mat.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Vinlandet Portugal sett genom Sogrape – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer