- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Portugalskolan vinregionerna
Portugalskolan vinregionerna
Portugal har 14 vinregioner, dessa fungerar som VR/IGP-områden (Vinho Regional/Protected Geographical Indication) men sammanfaller också i några fall med DOC-områdena. I detta kapitel av vinskolan kommer vi att gå igenom dem från norr till söder och avsluta med de två ö-grupperna i Atlanten.
Regionerna kan sedan delas upp i minst 31 DOC (Denominação de Origem Controlada) eller DOP (Denominação de Origem Protegida). I Portugal är det många som fortfarande använder den gamla beteckningen, VR. De enklaste vinerna är bordsvin som går under betckningen vinhos (vin).
Vinlandet Portugal
Portugal har uppmot 240 000 hektar med vingårdar och producerar omkring 600-700 miljoner liter vin om året. Det är ett till ytan litet land, men ett land där det produceras viner som skiljer sig mycket åt. Detta beror på de omkring 250 olika druvor eller kloner av druvor som odlas och det beror på varierande geografiska förutsättningar, olika typer av jordmåner och klimat samt olika vinmakartraditioner.
Stora delar av Portugal påverkas av Atlanten, men vissa områden skyddas av berg, ytterligare andra ligger mer inåt landet och ligger högt upp i terrängen eller är flacka och heta. Atlantens inflytande har både för- och nackdelar, då den ger mycket nederbörd vilket är bra för de som vill ha hög avkastning, men kan ge problem med svamp och mögel på grund av fukten. Kvalitet uppnås i de flesta fall genom att begränsa kvantiteten i vingårdarna, till exempel genom grönskörd och/eller låga skördeuttag.
Häng med på en resa genom Portugals vinregioner. Till varje region finns ett antal rekommenderade produceter, många av dessa finns tillgängliga på bolaget, via näthandel eller på restaurang men tyvärr inte alla.
Vinho Verde
Vinho Verde är idag mest känt för sina friska vita viner gjorda på druvor som alvarinho och loureiro. Atlanten har en stor influens på vinproduktionen med svala temperaturer, mycket regn och fukt och massor med grönska.
Här finns omkring 24000 hektar med vingårdar, majoriteten små. De flesta ligger i dalgångarna utmed floderna, bland annat Minho och Vouga. Vinho Verde delas ofta upp områdena
Monção e Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Amarante, Paiva och Baião. Monção e Melgaço lyfts ofta fram som det främsta av dessa områden och är det som är mest skyddat från Atlantens påverkan varför vinerna ofta mer struktur, frukt och alkohol.
Nu för tiden odlas mest gröna druvor såsom alvarinho, arinto (pedernã), avesso, azal, loureiro och trajadura. Det odlas också en del blå druvor såsom borraçal, brancelho, espadeiro och vinhão. På senare tid har det också blivit mer populärt att producera mousserande viner
Innan 1974 producerades det betydligt mer röda viner i området, främst gjorda på druvan vinhão. Efter revolutionen började Quinta do Soalheiro att fokusera på den gröna druvan alvarinho. Historien har visat att de gjorde rätt. De är än idag en av de absolut bästa och mest framgångsrika producenterna i Vinho Verde, tillsammans med Anselmo Mendes.
Andra producenter att hålla ögonen på är Quinta do Ameal, Quinta de Santiago, Quinto do Almeda, Quinta do Louridal, Quinta de Curvos, Aphros samt charmiga nykomligen Zarague. Våga också prova de röda vinerna!
Trás-os Montes (DOC) eller Transmontano (VR)
Tras-os-Montes är en region i nordöstra Portugal som är lite mer okänd för de flesta, de enklare vinernas görs som Transmontano (VR). Regionen gränsar mot Douro och Vinho Verde i Portugal och mot Toro och Rueda i Spanien.
Det finns tre DOC-områden i Tras-os-Monte. Chaves i nordväst där man framförallt producerar röda viner. Varosa i den centrala delen där man gör lättare röda viner, vita viner och en del mousserande viner. Planalto Mirandès i den sydöstra delen där man producerar såväl röda som vita viner.
Majoriteten av vingårdarna ligger i dalgångar på hög höjd. Klimatet är trots detta mer kontinentalt och sommrarna kan bli rejält varma, medan vintrarna riktigt kalla. Jordmånen utgörs främst av steniga jordar med inslag av framförallt granit, men också en del skiffer. Regionen genomskärs av tre floder Sabor, Tua och Tamega.
Viktiga gröna druvor är boal branco, fernão pires, gouveio, rabigato och viosinho malvasia fina, côdiga do larinho och síria. Bland de blå druvorna är tinta roriz (tempranillo), bastardo, marufo, touriga franca, touriga nacional och trincadeira de viktigaste.
Det mest kända vinet från området rosévinet Mateus. Mer intressanta att hålla ögonen öppna efter är viner från Quinta Valle de Passos, Arribas Wine Company och Sobreiró de Cima.
Porto e Douro
Douro är ett av världens vackraste vinområden. År 2001 blev det en del ett UNESCO world heritage. Det är världens största vinområde beläget i ett bergsområde med sina cirka 43600 hektar med vingårdar. Dessa ligger på bägge sidor om floden Douro, dvs samma flod som i Spanien heter Duero och även där är livsnerven för många vinområden. Vingårdarna i Douro är ofta terraserade och många är gamla.
Douro delas upp i tre områden, från väst till öst: Baixo corgo, Cima corgo och Douro superior. Enklare viner gös under etiketten Duriense (VR). Klimatet är överlag torrt. Vintrarna är kalla och somrarna varma, framförallt i Douro superior.
I Douro dominerade länge portvinsproduktionen, egentligen hela vägen fram till 1990-talet. Den är fortfarande en mycket viktig del som jag kommer återkomma till i ett senare kapitel i Portugalskolan. Det lysande undantaget var Casa Ferreirinha fantastiska vin Barcha Velha, vars första årgång släpptes redan år 1952. Detta är det mest ikoniska vin som kommit från såväl Douro som Portugal.
I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet hände det dock något. En grupp av producenter bestående av Quinta do Vale Meão, Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria och Niepoort började kalla sig för Douro boys. De startade en kampanj för att uppmärksamma Douro för sina vanliga viner. Inom gruppen utvecklade de sina viner och vinerier för ökad kvalitet. Samtidigt lyfte de fram diversiteten, komplexiteten och potentialen i vinerna från Dourodalen. Tillsammans banade de väg för den explosion av fantastiska viner och spännande producenter från området som vi har idag.
Det görs såväl strålande röda som vita viner i Douro. Basen till detta är de omkring ett 100-tal druvor som odlas i Douro och det faktum att många odlas på tradtionellt sätt i gamla vingårdar som så kallade field blends, dvs tillsammans.
De viktigaste röda druvorna är tinta barroca, tinta roriz (tempranillo), tinto cão, touriga franca, touriga nacional samt sousão och tinta amarela (Trincadeira). För vita viner är druvorna gouveio, malvasia fina, moscatel, rabigato och viosinho viktiga.
Om jag tvingas välja en personlig favorit så blir det Dirk Niepoort. Han har hela tiden vågat gå sin egen väg med viner där ledorden är fräschör och elegans. Niepoort gör också fantastiska viner i många andra regioner i Portugal. Det finns dock många utmärkta vinproducenter att hålla ögonen på såsom de övriga Douro boys producenterna samt Maria Izabel, Quinta do Cotto, Quinta da Sequeira, Quinta dos Carvalhas, Poeira, Wine & Soul, Esmero, Quinta do Pôpa, Poças, Real wine company velha och många fler.
Távora-Varosa DOC & Terras de Cister (VR)
Távora-Varosa DOC är en okänd pärla som väntar på att bli upptäckt. Det är en av Portugals minsta DOC vinregioner och den första för mousserande viner (1989). Enklare viner i appellationen produceras som Terras de Cister (VR).
Vingårdarna ligger på 500-800 meter över havet i ett bergigt område söder om Douro och norr om Dão och Beira Interior. Värt att notera är att staden Távora och området kring detta inte ingår i Távora-Varosa DOC utan i Douro.
Det är också en av Portugals kallaste vinregioner. Jordmånen är ofta stenig med mycket granit och skiffer. Vinerna får ofta en fin fruktighet trots den höga höjden, på grund av det stora antalet soltimmar
Viktiga gröna druvor är malvasia fina, bical, cerceal, fernão pires och gouveio samt chardonnay. För mousserande viner används också pinot noir. Viktiga blå druvor är tinta barroca, tinta roriz (tempranillo), touriga nacional och touriga franca.
Producenter att hålla ögonen öppna efter är bland annat Murganheira och Família Hehn.
Bairrada
Bairrada ligger utmed kusten och sträcker sig in i Portugal. Det är en region som inte skulle se ut som det gör idag utan Luis Pato. Han tog över sina föräldras vingårdar i början av 1980-talet och har sedan dess verkligen lyckats sätta såväl regionen som druvan baga på kartan.
Jordmånen utgörs av lerjordar med inslag av kalk och klimatet är tydligt influerat av Atlanten med milda temperaturer och förhållandevis mycket nederbörd.
Här produceras såväl strålande röda viner, framförallt på druvan på baga, som riktigt bra fräscha mousserande viner. Men det är också en region där det planterats mycket internationella druvor. De mest spännande vinerna är dock de som produceras på de tradtionella druvorna , detta beror också delvis på att de ofta växer i gamla vingårdar på gamla stockar vilket ger ökad koncentration och komplexitet till vinerna.
Den vanligast gröna druvan är maria gomes (fernão pires) följd av arinto, bical, cercial och rabo de ovelha samt chardonnay. Bland de blå druvorna är de viktigaste baga alfrocheiro, tinta pinheira och touriga nacional samt cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och syrah.
Bland mina favoritproducenter finns Luis Patos och hans dotter, Filipa Pato. Andra att hålla ögonen öppna efter är Sidónio de Sousa, Dirk Niepoort, Kompassus, Quinta das Bágeiras, Casa de Saima och Quinta do Encontro.
Dão och Lafões
Vi är många som känner till Dão, det är ett vinområde som varit känt och uppskattat i Sverige i länge. Lafões är betydligt mindre känt och är ett område nordväst om Dão som sträcker sig upp mot Vinho Verde. Personligen har jag bara provat ett par enstaka viner från området så jag håller mig till Dão, för nu.
Det är en region med många skillnader, de högst belägna vingårdarna ligger på Serra da Estrelas sluttningar ca 1000 meter över havet, de lägsta på ca 200 meter över havet. Dão är ett bergigt område och just bergen skyddar vingårdarna från de kalla vindarna från Atlanten och ger överlag ett mer kontinentalt klimat.
Gillar du viner som kan åldras med behag så är Dão området för dig. Här går att hitta många viner som såväl tål och mår bra av lång lagring. Det gäller även förhållandevis enkla viner som vinet från Sao Domingos på bilden nedan.
På senare år har Dão fått en nyrenässans, både när det kommer till gamla välkända producenter som i att det börjar komma en ny generation vinmakare. Det som kankse framförallt fått Dão att skina lite extra är dock de vita vinerna på druvan encruzado.
Andra viktiga gröna druvor är bical, cercial, malvasia fina, rabo de ovelha och verdelho.Bland de röda hittar vi touriga nacional, alfrocheiro, jaen, tinta roriz, baga, bastardo och tinta pinheira samt en hel del internationella druvor.
Vinproducenter från Dão att hålla ögonen öppna efter är Quinta da Ramalhosa, Conciso, Antonio Madeira, Villa Oliveira, Julia Kemper, Casa da Passarella, Cabriz, Falorca, Caves Sao Joao och Ribeiro Santo.
Beira Interior
Beira är en vinregion som de flesta har dålig koll på vilket kanske beror på att det är lite anonymt när det kommer till vinernas stil, även om de ofta är bra och prisvärda. Området fick DOC status 2005. Det delas upp i tre DOC-områden. Pinhel och Caselo Rodrigo i norr och det större vinområdet Cova da Beira som täcker den central och södra delen av regionen.
Detta är en del av Portugal som defineras av berg och dalgångar. Klimatet är kontinentalt med långa heta somrar och kalla vintrar. Jordmånen är blandad men ofta stenig med inslag av granit och skiffer. Vinerna från lite högre höjd har ofta lite mer elegans och fräschör. Cova da Beira sträcker sig ned mot Tejo och här blir landskapet flackare och vinerna riare och fylligare i smaken.
De vita vinerna görs i regel på druvorna arinto, fonte cal, malvasia fina, rabo de ovelha och síria. Röda viner görs ofta på druvorna bastardo, marufo, rufete, tinta roriz (tempranillo) och touriga nacional. Många av vinerna görs på druvor från gamla vingårdar vilket ger dem komplexitet och lagringsduglighet.
Några producenter att hålla ögonen öppna efter är Beyra (Rui Roboredo Madeira), Quinta do Cardo, Quinta do Currais, Quinta dos Termos samt Carlos Nélson Nunes Flor.
Lisboa (tidigare Estramadura)
Lisboa kallades fram till för några år sedan Estremadura. Det är en spännande vinregion med många unga vinmakare och en del riktigt traditionella vinområden såsom Colares. Flera av vinmakarna är unga och har sökt upp gamla vingårdar och restaurerat dem. Närheten till kusten ger viner med mycket fräschör och havstoner. Detta är ett område att hålla koll på då det händer mycket och det finns mycket spännande att hitta, det ger också viner av olika stilar, en del mer moderna andra med fötterna djupt i den portugiskiska myllan.
Det finns 9 DOC områden i Lisboa. Längst i norr hittar vi Encostas de Aire. Lourinhã, Óbidos, Torres Vedras, Alenquer, Arruda brukar kallas de centralö områdena och Colares, Carcavelos och Bucelas de södra. Regionen sträcker sig utmed Atlantkusten ned mot Lissabon.
Atlanten spelar en stor roll för vinerna, en del områden ligger dock mer skyddade än andra. Jordmånen går från lerjordar med mycket kalk till sandiga områden med underliggande lera. Jag tycker att två områden sticker ut som de mest intressanta. Bucelas där man gör strålande vita viner på druvan arinto och Colares där det görs röda och vita viner på mycket gamla vinstockar. Dessa är platerade i sanden nära havet och vinstockar är prephylloxera, dvs planterade på sina utsprungliga rotstockar innan vinlusen slog till. Vinerna från Colares är mycket lagringsdugliga. Du kan fortfarande hitta viner från 1930-talet och äldre som fortfarande är helt underbara.
De viktigaste gröna druvorna är arinto, fernão pires, malvasia de colares, seara-nova och vital och bland de röda alicante bouschet, aragonez, castelão, tinta miúda, touriga franca, touriga nacional och trincadeira samt den fantastiska och unika druvan ramisco. Det odlas också en hel del internationella druvor.
Leta efter producenter som Vale de Capucha, Casal Sta Maria, Adegamãe, Hugo Mendes, Quinta de Sant’Ana och Viuva Gomes.
Tejo (tidigare Ribatejo)
Regionen hette tidigare Ribatejo och bytte namn till Tejo 2009. Namnet på regionen är detsamma som floden Tejo som rinner igenom regionen.
Vinregionen delas upp i sex vinområden: Tomar, Santarém, Chamusca, Cartaxo, Almeirim och Coruche. Det är dock också vanligt att regionen istället delas upp i tre huvudområden. Bairro, området norr om Tejo och lite georgrafiskt högre. Charneca utgör de stora flacka torra områdena söder om Tejo och Campo är vinområdena som ligger precis på flodbankarna.
Tejo är stor portugisisk vinregion med drygt 20 000 hektar vinodlingar. Många producenter är förhållandevis stora och det produceras också en hel del bulkvin i regionen, men du kan också hitta riktigt trevliga viner med såväl komplexitet som stringens.
Traditionellt har druvorna tricadeira och castelão varit de vanligaste blåa druvorna och fernão pires den vanligaste gröna druvan. Efterhand har dock många portugisiska och internationella druvor och druvor från abdra delar av Portugal blivit populära. Idag hittar vi många viner på druvor med touriga nacional, cabernet sauvignon, merlot, arinto, alvarinho, sauvignon blanc och chardonnay.
Producenter att hålla koll på är Quinta da Lagoalva, Quinta da Lapa, Hugo Mendes, Quinta do Casal Branco och Encosta do Sobral.
Alentejo
Alentejo kallas ofta för Portugals brödkorg då det är den stora jordbruksregionen. Det är också ett område med många vinproducenter, såväl stora som små. Joao Portugal Ramos var länge det stora namnet i Sverige med vinet Vila Santa, det är fortfarande ett utmärkt vin. Då var det få riktigt bra viner från Portugal och Alentejo på hylan idag finns det betydligt fler.
Regionen är stor, varm och relativt flack. Det kan delas upp i åtta vinområden. Portalegre i norr är den svaltaste delen och den högst belägna. Borba, Évora, Redondo och Reguengos är jordbruksdelarna och förhållandevis bördiga. Granja-Amareleja, Vidigueira och Moura är de södra områderna där värmen stiger och det blir torrare.
Klimatet brukar beskrivas som medelhavsklimat, jordmånen skiftar i de olika delar av regionen men utgörs förträdesvis av oilika blandningar av skiffer, lera, marmor, granit och kalksten.
En druva som älskar värme är alicante bouchet och det är en druva som verkligen trivs i Alentejo. Andra viktiga röda druvor är alfrocheiro, aragonez (tempranillo), castelão och trincadeira samt ett antal internationella druvor. Det görs också en hel bra vita viner trots värmen, bland annat på druvorna antão vaz, arinto och roupeiro samt även här en del internationella druvor.
Producenter att ha koll på är bland andra Herdade de Mouchão, Quinta do Mouro, Esporao, Cortes de Cima, Herdade do Rocim, Aldeia de Cima, Fonte Souto, Fita Preta och Susana Esteban.
Peninsula de Setubal
Peninsula de Setubal är en region som är bäst känd för sina fortifierade söta viner på druvorna moscatel de setúbal och moscatel roxo samt kanske för ett av Portugals äldsta viner, Periquita. Det senare har produceras av Jose Maria da Fonseca i mer än 170 år.
De bästa vinerna produceras i regionens två DOC-områden. Bägge finns i den norra delen av regionen, Palmela och Setúbal. Det senare är endast avsett för de söta fortifierade vinerna.
Klimatet är trots sin närhet till Atlanten mer likt det vid Medelhavet, med varma, torra och heta somrar och milda och regniga vintrar. Det är bara området kring berget Serra da Arrábida som klimatet blir svalare och mer atlantiskt.
I Sétubal görs också riktigt bra röda och vita viner. De vita vinerna görs företrädesvis på druvorna arinto och fernão pires och de röda på castelão och trincadeira.
De flesta av mina favoriter från Sétubal produceras av Jose Maria da Fonseca, oavsett om de är torra eller söta. Andra som bra producenter är till exempel Quinta do Piloto och Bacalhôa vinhos
Algarve
Algarve är Portugals solkust. Här finns fyra DOC områden, från väster till öster: Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira. Det produceras också mycket förhållandevis enkla viner under VR etiketten.
Området skiljs från Alentejo av en bergskedja. Öster om staden Faro råder det mer av medelhavsklimat och väster om staden blir klimatet svalare och fuktigare då det påverkas mer av Atlanten. Över hela region har man dock massor med sol, uppmot 3000 timmar om året, vilket påverkar vinerna. Mycket av jorden är sandig med inslag av lera, kalksten och sandsten med mera.
Vanliga gröna druvor är arinto, malvasia fina, manteúdo och síria. Bland de röda druvorna är castelão och negra mole viktigast.
Jag har besökt området ett par gånger och det görs en del bra viner men i många fall föredrar jag viner de från övriga områden i Portugal då de får mer komplexitet och blir mer områdesspecifika. Det finns dock några bra producenter att hålla lite koll på såsom Quinta dos Vales, Monte da Casteleja och Villa Alvor.
Madeira
Madeira är en vulkanö som ligger långt ut i Atlanten. Den upptäcktes år 1419 av portugisiska sjömän men det finns indikationer på att vikingar besökte ön flera hundra år tidigare och antika källor som omnämnde ögruppen ännu tidigare. Ön koloniserades dock av portugiserna och bland det första som prioriterades var att få igång produktion av vin och sockerrör.
Det finns två DOCer på ön, Madeira och Madeirense, den första för fortifioerade viner och den andra för torra viner. Vingårdarna ligger ofta i branta slänter på terasser eller nere vid havet. Jordmånen är vulkanisk och närheten till havet är en konstant faktor. De fortifierade vinerna från Madeira karakteriseras av hög syra, havstoner och kryddighet. Detta gör att du kan dricka dem till såväl efterrätter som till för- och huvudrätter.
Idag finns det åtta vinproducenter som gör madeiravin och ett 20-tal som gör vanligt vin. Det finns omkring 2500 druvodlare. Vinodlingarna är dock ofta små med en medelstorleken ligger på 0,3 hektar. Totalt finns det omkring 420-500 hektar på örana. Utöver detta finns ytterligare ett antal hundra hektar där det odlas olika hybriddruvor. Dessa druvor får dock inte användas i madeiravinerna.
En av de första druvorna som planterades var malvasia candida (candid malmsey). Den finns omnänd redan på 1450-talet. Malvasia odlas fortfarande och det är på den de gör de sötaste vinerna och är en av de så kallade fem ädla druvorna för fortifierade. De andra är sercial, verdelho, boal och terrantez. Den mest planterade druvan är dock tinta negra mole, odlingarna omfattar omkring 80% av öarnas totala produktion och idag den vanligaste druvan för fortifierade viner. Ska jag välja en favorit när det kommer till madeiravin så är det de på druvan terrantez.
Det görs också en del torra viner, några är riktigt bra som de från Ilha och Barbeito.
Azorerna
Azornerna är en ögrupp bestående av 9 vulkaniska öar. Här finns tre DOCer, dessa berör tre av öarna: Pico, Biscoitos och Graciossa (på ön Ilha Terceira).
Vinodlingen påverkas tydligt av Atlanten och utav den vulkaniska jordmånen. För att skydda vingårdarna från havet och framför allt mot vinden och sältan från havet byggdes ofta skyddsmurar upp mellan vingårdarna och havet. Stenmurarna hjälper också till att hålla uppe värmen i vingårdarna under kalla nätter.
Vid sidan av torra viner och fortifierade viner produceras det också en del late harvest viner under benämningen licoroso. Några viktiga druvor är arito dos açores, terrantez do pico, boal, fernão pires och verdelho.
Det görs riktigt bra vita torra viner och de fortiferade är riktigt häftiga med massor av syra och stensälta som bygger på fräschören. De är lite mer rustika än de från Madeira. Håll koll efter torra viner producerade av Azores wine company och Pico Wines. Jag har också provat en del röda viner som inte varit så vassa men en del kul rosé.
Portugalskolan regionerna
Det här är en liten översikt av Portugals regioner. Tanken är att detta är en artikel du kan gå tillbaka till när du provar ett vin från Portugal för att få en lite grundinformation om respektive område. Artikeln kan också ge tankar och idéer om du tänker resa till någon av regionerna. Väl på plats i Portugal eller på någon bra vinbar kan du dock uppleva mycket mer!
Skål
Magnus Reuterdahl
Prova viner från Portugals olika vinregioner
Vill du prova viner från alla Portugals vinregioner i Sverige så kan det vara lite krångligt, men du kan få tag i viner från de flesta, antingen från Systembolaget, från nätvinhandlar eller på restauranger och barer. I Stockholm finns det två restauranger som jag rekommenderar lite särskilt om du är sugen på just Portugal.
Min första rekommendation är vinbaren Cork i Gamla stan i Stockholm. Här får du en härlig känsla av hur det är att glida in på en vinbar i Alfama (Gamla stan), Lissabon. Massor med viner, fantastisk personal och riktigt skönt häng. Om du är hungrig har de sicilianska mat och några enstaka portugisiska specialiteter. Min andra rekommendation är restaurang Botica vid Finnboda hamn (ungefär vid Sickla och du kan ta färjan dit!). Botica har strålande mat och en mycket bra vinlista!