- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Portugalskolan: Portugals blå druvor
Portugalskolan: Portugals blå druvor
Höstterminen fortsätter med ytterligare en lektion i Portugalskolan: Portugals blå druvor.
De flesta känner till Portugals fortifierade viner, majoriteten av portvinerna görs på blå druvor. Många har också upptäckt Portugals röda torra viner. Periquita från Setúbal har funnits på bolagshyllorna sedan åtminstone 1970-talet och har producerats i mer än 150 årgångar. Vila Santa från João Portugal Ramos i Alentejo blev en hit på 1990-talet. Därefter kom Douro boys och vi upptäckte de eleganta och komplexa vinerna från ett världens vackraste vinområden, Douro. På senare tid har fler och fler viner letat sig till Sverige, druvor som baga, tricadeira, jaen och bastardo börjar göra sig gällande och fler vinregioner såsom Lisboa och Bairrada har uppmärksammats.
Utsikt över Dourodalen
När vi kommer till vin är druvorna A och O, de är vinets DNA. Därför utgår vi i detta kapitel från dem och tipsar också om bra viner gjorda på druvorna eller typiska druvblender där de ingår. Många av de bästa röda vinerna från Portugal är just blender, dvs gjorda på flera druvor. Under de senaste decennierna har det dock blivit alltmer populärt med druvrena viner, precis som i resten av världen. Att många av vinerna är blender beror på tradition, att det varit en mindre ekonomisk risk för vinodlarna och att många odlat viner i så kallade field blends. Med det sagt så finns det också många riktigt bra druvrena viner, druvor såsom baga är ett utmärkt exempel på en druva som inte behöver blendas.
Utsikt över Alentejo
Det brukar sägas att det finns omkring 250 druvor i Portugal, detta inkluderar mutationer och kloner. Alla dem hinner vi inte med i denna skola och många av dessa druvor finns inte heller tillgängliga i Sverige. En del finns knappt tillgängliga i Portugal eller används och odlas bara i mycket små mängder. Bara i Douro brukar man säga att det finns omkring 80 druvor, varav många gömda och ibland glömda i gamla vingårdar och används främst i portvin.
I denna artikel går vi in på 17 druvor, majoriteten av dem är förhållandevis vanliga och de är de druvor som du sannolikt kommer att stöta på. I vår druvguide finns ytterligare ett stort antal portugisiska druvor som du kan läsa om.
Vingård i Bairrada
Vid sidan av de där 250 portugisiska druvorna odlas det givetvis också många internationella druvor, Några som är populära är som syrah, pinot noir, cabernet sauvignon och tannat. Ytterligare ett par andra kommer du stöta på i listan nedan då jag bedömt dem som viktiga för att förstå de portugisiska röda vinerna.
Portugalskolan: Portugals blå druvor
Denna artikel handlar om Portugals blå druvor. Jag kommer dock inleda med en internationell druva som nästan blivit portugisisk eller åtminstone alentejansk. Det handlar med andra ord om en druva som inte är inhemsk men som satt prägel på många viner från Alentejo och Setúbal och är en av de mest integrerade internationella druvorna i den portugisiska vinvärlden.
Alicante bouschet
Druvan alicante bouschet har odlats i mer 100 år i Alentejo. Det är en resultatet av en korsning av druvorna grenache och petit bouschet som gjordes i mitten av 1800-talet i södra Frankrike. Den ger struktur, tanniner alkohol samt en fin mörk fruktighet och framförallt färg till vinerna. I doften finns ofta skogsbär, svarta oliver och en grön örtighet. Vanligen ingår den i druvblender med andra druvor.
Alicante bouschet ingår som en viktig del i många av de bästa vinerna från Alentejo och det är en druva som verkligen lever upp i det varma torra klimat som finns i Alentejo. Jag har svårt att föreställa mig ett Alentejo utan denna druva!
Ett bra exempel på en blend från Alentejo med alicante bouschet är Dom Rafael 2017.
Alfrocheiro (preto)
Druvan alfrocheiro eller alfrocheiro preto kommer sannolikt från Dão, eller möjligen från Tejo alternativt Alentejo. I de flesta regioner används den främst som en druva i olika blender, med undantag från Dão. Där görs ofta druvrena viner på alfrocheiro och de gör det bra.
Alfrocheiro är en druva som ger mycket syra, fin färg till vinerna och har en fin bärighet med toner av björnbär och jordgubbar.
Ett bra exempel på en blend med alfrocheiro är Dão Rótulo 2017. I vinet används också druvorna jaen och touriga nacional.
Aragonês (tinta roriz, tempranillo) Aragonez
Aragones (Lisboa, Tejo, Alentejo, Sétubal) eller tinta roriz (Dão och Douro) är ytterligare en druva som inte har sitt ursprung i Portugal men som är mycket viktigt för portugisiska druvor. Den kommer sannolikt från Spanien där den går under namnet tempranillo. Det är en av de mest odlade och viktigaste blå druvorna i Portugal.
Druvan ger eleganta viner med en hel del kropp med en fin ton av frukter och bär samt en bra kryddighet. Det är en druva som kan anpassa sig till flera olika terroirer men trivs bra i såväl varma och torra områden som på lite högre höjd.
I många fall används den olika blender tillsammans med druvor som touriga nacional, touriga franca i Dão och Douro samt med trincadeira och alicante bouschet i Alentejo. Druvan används också i portviner.
Ett bra riktigt bra vin är Barca Velhas lillebror Casa Ferreirinha Vinha Grande 2018 från Douro. Övriga druvor i blenden är touriga franca, touriga nacional och tinta barroca.
Alvarelhão
Druvan alvarelhão är vanligast i Douro men odlas också i Vinho Verde. Den används i både blender och torra viner samt i portviner. Det är också en druva som dyker upp i en del vita mousserande viner.
Vinerna är i regel lätta, mycket fräscha och aromatiska med en lite bärig frukt.
Ett bra och kul vin är Aphros pet nat Phanus rosé som görs på druvorna alvarelhão och vinhão.
Baga
Baga är en av de hetaste druvorna i Portugal, framför allt när det kommer till viner från Bairrada. Druvan odlas också i Beira, Dão, Alentejo och Tejo samt I mindre omfatting i Douro under namnet tinta da bairrada.
Det är en druva med mörkt tjockt skal som används till såväl röda viner som vita mousserande.
Vinerna har i regel hög syra och tydliga tanniner. De röda vinerna har ofta smak av bär och mörka plommon samt har en örtighet som går mot tobak. I eftersmaken kan det finnas en stenrökighet och det finns ofta lite stänk av havssälta. De har i regel en bra kombination av komplexitet och elegans men det är också en druva som kan ge hög avkastning och den används därför också i enklare viner.
De bästa vinerna kommer i regel från äldre vingårdar i Bairrada. Det mest sålda vinet på druvan är dock Mateus rosé, det är dock gjort med en blend av andra druvor såsom rufete, tinta barroca och touriga franca.
Ett riktigt bra vin att prova om du vill testa på druvan kommer från Filipa Pato, Nossa Calcario Baga 2017.
Bastardo
Bastardo är det Portugisiska namnet på den franska druvan trousseau. Det är en druva som är ovanlig men som vuxit i popularitet och har lite kultstatus. Den odlas på Madeira, i Douro, Bairrada och Dão ger ljus viner som kan påminna i stilen om ett Beaujolais Cru, dock med lite mer struktur och lite mer rustika karga toner samt en fin lekfull fruktighet.
I smaken finns ofta mörka och röda körsbär, mogna vildhallon, vilda örter och kryddiga toner.
Personligen tycker jag att de bästa vinerna ofta kommer Douro. På Madeira används druvan i fortifierade viner, tyvärr finns mycket få odlingar av den kvar. Det är också tillåtet att använda den i portvin.
Conceito Bastardo 2019 från Quinta Chão do Pereiro av Rita Ferreira Marques är ett bra exempel på vin av denna druva. Niepoort gör ett annat riktigt bra vin på druvan som kort och gott heter Bastardo.
Castelão
Druvan castelão är en av de mest odlade blå druvorna i södra och centrala Portugal. Många av de bästa vinerna på druvan kommer från Setúbal men det finns också spännande viner från högre höjd, till exempel från Lisboa. Druvan odlas också i Dourodalen och kan förekomma i portvinsblender. Ett område som står ut när det kommer till kvalitet är det kring Palmela i Setúbal, söder om Lissabon.
I smaken finns ofta röda vinbär, plommontoner och mörka skogsbär. Det är inte ovanligt att vinerna kan kännas lite rustika men detta balanseras i regel upp av såväl karaktär som charm eller med andra druvor. Vinerna har ofta bra syra, tydliga tanniner och fin struktur och de åldras i regel bra.
Periquita original är ett av Portugals mest kända viner och klassiker som håller riktigt bra med sina mer än 150 årgångar i bagaget. I blenden finns också trincadeira och aragones (tinta roriz, tempranillo). Ett annat riktigt bra vin är Hugo Mendes vin Lisboa Castelão från just Lisboa.
Jaen
Jaen är ytterligare en druva som inte har sitt ursprung i Portugal men väl på den Iberiska halvön, druvan har sannolikt spanskt ursprung och i Spanien kallas den för mencia. I Portugal odlas den främst i vinregionen Dão.
Vinerna är ofta fruktiga, har oftast relativt låg syra, hög alkohol och mjuka tanniner. I smaken finns ofta röda och svarta körsbär, skogsbär, granatäpple samt blommiga örter och kryddtoner. Många lagras på ekfat och den används oftast i blender för att balansera mer tanninstinna druvor men det görs också riktigt bra druvrena viner på den.
Ett riktigt bra vin på druvan från Dão är Taboadella Jaen Reserva Red. Det är slut för tillfället men det kommer förhoppningsvis tillbaka i samband med nästa årgång.
Ramisco
Ramisco är en udda fågel och en en helt fantastisk druva. Det är en av få druvor som aldrig planterats på amerikanska rotstockar, då den överlevde vinlusen. Druvan odlas i princip bara i det lilla området Colares i Lisboa och på den produceras viner som håller och utvecklas under mycket långt tid. Det går fortfarande får tag i viner från 1930-talet som har såväl spänst som ungdom kvar.
Som unga är vinerna tuffa och rustika, druvan ger riktigt hårda tanniner och mycket hög syra. Nyare årgångar är dock lite snällare och riktigt njutningsbara redan när de släpps. I smaken finns i mörka och blå frukter och bär, en hel del örter som kan dra åt det blommiga i tonen samt stänk av havssälta. Läs mer om druvan i Magnus Reuterdahls artikel Portugals port mot väster här i DinVinguide.se.
Ett riktigt bra exempel på en förhållandevis ung ramsico som är riktigt god är Casal Sta Maria.
Rufete
Rufete är en blå druva från norra Portugal, sannolikt från Beira Interior. Ibland går den också under namnet tinta pinheira. Odlingar finns i Beira, Douro och Dão och den används i alla typer av viner men oftast i blender. Det görs dock en del riktigt kul och bra druvrena viner. De bästa kommer vanligen från Beira Interior, framförallt från trakten kring Pinhel och från Douro.
Vinerna är i regel förhållandevis ljusa i färgen, har fin kropp, låg alkoholhalt och hög syra samt tydliga tanniner. Smaken är fruktig och rik med toner av plommon, syrliga bär och lätt jordiga toner.
Quinta do Cidrô i Douro gör ett riktigt bra vin på rufete, detta finns tyvärr inte finns på bolaget just nu men de har en svensk importör och Quinta do Biaia från Beira gör en riktigt fin blend med druvan i sin Fonte da Vila tinto.
Tinta Barroca
Tinta barroca är en blå druva från norra Portugal. Det är en av de fem rekommenderade druvorna till röda portviner och den tredje mest planterade blå druvan i Douro, trots detta är det en druva som du sällan kommer stöta på förutom i portvin.
Druvan används främst i portviner men kan ibland dyka upp som en komponent i enstaka röda viner. Vinmakarna använder den främst i syfte att tillföra kropp, färg och eller alkohol.
Tinto cão
Tinto cão eller tinta cão är en annan blå druva från norra Portugal, sannolikt från Douro. Druvan används till såväl portvin som till torra röda viner. Den odlas främst i Douro och Dão och är en av de fem rekommenderade druvorna till portvin.
Vinerna får en intensiv men relativt ljus färg och en härlig kryddighet, tydliga tanniner, bra syra samt en fin sötma. Smaken är fruktig och floral. Den används ofta i blender med touriga nacional och tinta roriz.
Håll koll efter druvrena viner de kan vara riktigt häftiga, tyvärr finns det inget sådant i Sverige för tillfället. Niepoort har gjort ett i sin projectos serie och Quinta da Boavista gör ett som är riktigt bra, inga av dessa finns i Sverige. Druvan används ofta i druvblandningar med, ett bra exempel är Quinta do Popas Douro Doc tinto som finns på en del restauranger.
Tinta negra mole
Tinta negra mole är det portugisiska namnet på den spanska blå druvan negramoll. Den odlas i Portugal främst på ön Madeira och används till största delen för fortifierat vin även om det också görs en del torrt vin på druvan, framförallt rött men även vitt.
Druvan blev populär på Madeira efter att phylloxera (vinlusen) slog till på 1860-talet och är idag den mest odlade druvan på Madeira, med omkring 60-70% av odlingarna på ön. De flesta torra viner på druvan är ganska tråkiga och lite neutrala ett undantag är dock ett vitt vin på den, en blanc de noirs, det är dock inte mousserande:
Ilha Madeirense Blanc de Noirs, dvs ett vitt vin gjort på denna blå druva.
Touriga Franca eller touriga francesa
Touriga franca eller touriga francesa är en av de viktigaste blå druvorna i norra Portugal. Det är en av de fem rekommenderade druvorna i röda portviner men den har också blivit allt mer vanlig som blenddruva i torra röda viner.
Den ger lätta och aromatiska viner med smak av björnbär och aromatiskt blommiga örter. Den används i portviner för att ge mer finess, djup och färg till vinerna samt mjuka lite silkiga tanniner. Vid sidan av portvin används druvan också torra röda viner i blender tillsammans med tinta roriz och touriga nacional. Viner gjorda enbart på touriga franca saknar ofta stingens och energi, men tillsammans med andra kan den göra storverk.
Quinta do Crasto visar dock att med rätt handlag kan du göra riktigt bra vin på touriga franca som har såväl struktur som stringens: Quinta do Crasto – Touriga Franca.
Touriga nacional
Touriga nacional är en blå druva från den norra halvan av Portugal, sannolikt Dão. Många håller detta som den kanske bästa blå druvan i Portugal. Det är en viktig druva i röda portviner såväl som i torra röda viner. Många av de bästa kommer från just Douro och Dão, personligen är dcok de flesta av mina favoriter blender som ger vinerna mer djup, struktur och komplexitet.
Druvan ger viner med en fin blommig doft med inslag av bergamott, rosblad och violer och smak av svarta vinbär, hallon, söt lakrits och blommiga örter. Vinerna har ofta såväl kraft som elegans, tydliga tanniner och massor med charm. Detta är en av Portugals stora druvor!
Druvan används också till roséviner och mousserande vita viner. Om du vill lära känna Portugals viner är detta en viktig druva.
Ett riktigt bra vin som till stora delar är gjord på touriga nacional från gamla stockar är Quinta do Côtto grande escolha, vilket också är ett av de mest klassiska torra röda vinerna från Douro.
Trincadeira (tinta amarela)
Trincadeira är en blå druva från Portugal som ofta kallas dock ofta för tinta amarela i Douro. Den odlas i större delen av Portugal men de bästa vinerna kommer ofta från Lisboa, Alentejo, Tejo och Setúbal.
Det går att göra riktigt bra viner på druvan. Viner med mycket struktur, kropp och fin frukt. Syran är i regel bra och alkoholen förhållandevis låg. I smaken finns ofta av hallon, kryddor och örter samt blommor. Druvan används i portviner och i torra röda viner. I regel hittar du den i blender tillsammans med druvor som aragones (tempranillo) och touriga nacional med flera.
Vinhão (Souzão Douro Valley)
Vinhão är en blå druva från Vinho Verde som är lite av en personlig favorit. Vinerna är dock egensinniga! Druvan ger viner med hög syra, mycket primör fruktighet och massor av personlighet. De är rustika, annorlunda och jättegoda, framför allt med grillat fläskkött. I smaken finns mörka syrliga frukter och bär, jord, örter och ofta lite lätt bittra toner i avslutet.
Vinerna görs sällan i större kvantiteter och ofta säljs de bara lokalt. I Douro kallas den ofta för souzão och används främst i portvin.
Vinhão Adega Ponte Lima är ett bra vin om du vill prova på druvan vinhão.
Med det har vi kommit till slutet av kapitlet om Portugals druvor. Jag kommer dock återkomma till några av dem i kapitlet om fortifierade viner längre fram i höst.
Prova viner från Portugal
Detta är bara några av Portugals blå druvor. Ovan finns det ett antal viner som du kan hitta på bolaget om du är intresserad att prova dem. När du provat dig igenom dem är det bara att leta vidare efter fler druvor, viner och upplevelser. I Portugal finns det massor av dessa och alltid ett vinäventyr som väntar bakom nästa krök.
Jag rekommenderar vidare att du söker upp en vinbar som fokuserar på portugisiska viner, såsom Cork i Gamla Stan i Stockholm eller en portugisisk restaurang som Botica i Finnboda hamn. Bägge dessa ställen har massor med spännande och bra portugisiska viner samt utmärkt service och sommelier som kan hjälpa dig vidare. Läs mer om dem i DinVinguide här och här.
Saúde
Magnus Reuterdahl
PORTUGALSKOLAN: PORTUGALS BLÅ DRUVOR
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss
Portugalskolan: Portugals gröna druvor