Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner från Centraleuropa & Balkan - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viner från Centraleuropa & Balkan

Jag skriver rätt ofta om viner från Central- och Östeuropa samt Balkan. Det är viner som inte är vanliga på bolagshyllan men de finns ofta i beställningssortimentet. Därför får jag då och då frågor om det finns någonstans som man kan prova dem?

Det finns flera sätt att prova viner. Ett sätt är att gå på vinbarer, det finns flera bra sådana runt om i Sverige. De har ofta ett brett utbud och bra sommelierer som kan berätta om vinerna. Ett annat är gå på vinprovningar eller vinmässor, då får man dock hålla koll på vilka importörer som är med. Det finns också restauranger som fokuserar på ett land, ett område eller en viss stil av mat. Hos dem kan du prova vin i en given kontext, det vill säga med mat som är speciellt avsedd för vinerna.

Bar Central
Langos är mer än bara festivalmat.

Just viner från Centraleuropa och Balkan innehåller ofta druvor som många av oss inte hört talas om eller inte har provat. Namn som grk, grasevina, furmint, jufark, kekfrankos med mera kan låta som mumbu jumbo. Bakom en del av dessa döljer sig druvor som många av oss känner igen från andra delar av Europa så som welshriesling och grasevina eller kekfrancos och blaufränkisch.

BAR CENTRAL – Centraleuropa och Balkan

Vill du prova och njuta av godbitar från Centraleuropa och Balkan med mat inspirerad från dessa länder är Bar Central en utmärkt start. Här finns en stor mängd viner som representerar större delen av dessa länder. Du kan också hitta vin på kända såväl som okända druvor. Min rekommendation är att välja mat som du vet att du gillar och be om hjälp att få ett intressant vin till maten. Alternativt välja ett vin på en druva eller från ett område som du är sugen testa och fråga vad du bör äta till.

Bar Central
Kadarka är en blå druva som också kan hittas under namnet gamza. Den är kanske mest känd som en av druvorna i Bikavér (Tjurblod). Det här är en intressant druva som ger såväl tanniner som fin syra och frukt som ofta blir bärigt syltig kantat av svartpeppartoner. Det här är en druva som är på uppgång i Ungern, Rumänien och Bulgarien – Har du provat den?

Vill man inte sväva ut för mycket finns det också viner på mer välkända druvor från till exempel Tyskland och Österrike men också söta viner från Tokaj i Ungern. Just nu serveras inte den klassiska rätten saumage från Tyskland, men denna med riesling är en match made in heaven. Känner man att grismage är lite för tufft så funkar riesling också riktigt bra med korv.

Bar Central

Bar Central finns i Stockholm och är ett utmärkt exempel på en restaurang som specialiserar sig på denna del av vin- och matvärlden, de är dock långt från den enda. Det är ett bra sätt att resa utan att åka iväg, att ta del av en annan kultur utan långa flygresor eller plocka ut semesterdagar.

Bar Central
Furmint är en grön vindruva som kanske är mest känd för att den ingår i de söta vinerna från Tokaj, det går dock också göra riktigt fina torra viner på druvan. Druvan ger torra viner med fin syra, citrustoner och lite aromatiska smak. Det är dock en druva som tar mycket smak av sin omgivning. Just denna hade nästan rieslingvibbar.

Just Bar Central är ett ställe som jag verkligen gillar, de har välgjord mat som representerar de olika länderna, en stor vinlista med spännande viner som löpande byts ut, relativt många viner på glas och riktigt bra personal. Stämningen är mitt emellan en restaurang och en bar, så där lite lagom stökig, familjär och välkomnande – lite som ett utökat vardagsrum.

Är du sugen på något nytt, något gott och något spännande är detta ett riktigt bra val. Restaurangerna i Stockholm ligger på Birger Jarlsgatan, Norrmalm och på Skånegatan, Södermalm.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer