Trender på svenska tallrikar.

På svenska tallrikar har man historiskt och för det mesta hittat sås och potatis som tillbehör till det protein man vill stoppa i sig. Men på sista tiden känns det som om vi är på gång att hitta andra sköna sätt att bli mätta.
Trender på svenska tallrikar.

Kött, sås och potatis är en klassiker som funnits på svenska tallrikar sedan urakajpa. Men på sista tiden känns det som om vi är på gång att hitta andra sköna sätt att bli mätta.

Fler och fler anammar olika matideologier, det finns till exempel olika sorters vegetarianer, veganer, flexitarianer, raw-foodare och sådana som äter som man gjorde på stenåldern. Själv kan jag bli lite rädd och fundersam när saker och ting blir för fundamentalistiska men jag tror samtidigt att vi måste börja tänka på vad vi stoppar i oss. Vår kropp är vårt tempel och värd att tas hand om. Så min önskan för 2017 är att vi alla börjar fundera över de produkter vi handlar. Hur har de kommit hit till oss? Är det svårt att odla denna produkt? Mår djuren i den här produktionen bra? Påverkar odling och uppfödning natur och jord på ett dåligt sätt? Innehåller produkten en massa skräp som inte är bra för min kropp? Hur långt måste den här produkten transporteras för att nå mitt bord?

Om vi tänker lite mer på sådana saker, så tror jag att vi kan slippa larmrapporter och rubriker i fetstil som skriker ut hur farligt det är med ditten och datten. För använder man sitt sunda förnuft och tänker lite så förstår man att det är svårt att göra något kvalitativt om det sedan säljs i affären för ett galet billigt pris.

Idag kommer mina tre receptlänkar – som vanligt här nedanför – tipsa om saker som är i säsong, närodlat och dessutom riktigt bra för dig.

1) Matvete – denna underskattade produkt som är den ultimata kolhydraten i vårt land.

2) Kikärtor – som blir utomförträffligt goda i det mesta och ett utmärkt sätt att få i sig mineraler, järn och fiber.

3) Strömming – denna lilla mumsiga fisk som nästan bara katter får njuta av nuförtiden.

Smaklig spis!