Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stockholm, Sweden
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vardag i terrorns efterdyningar

Jag hade tänkt att strunta i att skriva om veckans och helgens händelser men känner att det ändå kan ha sin plats här, trots att vi vanligen skriver om livets glädjeämnen. I spåren av terrordåd behöver vi dock något att samlas kring, något som binder en till vardagen och samlar familj eller vänner. En sådan samlingspunkt kan vara mat och vin.

Vissa veckor blir mer påtagliga än andra. Jag kom hem från en resa till Sankt Petersburg och Novgorod häromdagen. I måndags var jag några 100 meter från platsen för detta terrordåd. Just då satt jag och åt middag tillsammans med en kollega. Just där och då kändes händelsen verklighetsfrämmande och långt borta, trots att det hände precis intill.

Sankt Petersburg
Uppståndelsekyrkan, Sankt Petersburg.

Igår kom nästa attack, men nu i min hemstad Stockholm. En man och en vansinnesfärd med lastbil mitt i centrala Stockholm. Denna gång var jag längre bort från händelsernas centrum men nu träffade nyheten närmare hjärtat. Kanske för att det skedde i kvarter jag besöker ofta, för att nyheterna är omöjliga att fjärma sig ifrån och för att risken blev mycket större att någon man känner skadats eller dött. För egen del verkar det inte vara så, men mina tankar går till de anhöriga och vänner till dessa.

Stockholm, Sweden

Hur återgår man till en vardag efter händelser som dessa? Hur hittar man tillbaka till säkerheten igen? För mig går den vägen via rutiner och ett beslut om att försöka leva som vanligt. Mat och vin är en sådan punkt att samlas kring, oavsett om det sker hemma eller på restaurang.

Idag hade jag ett behov av att röra mig på stan som om det vore en vanlig lördag, inte dagen efter. Att gå till platser som jag brukar besöka, att dricka ett glas vin på min vanliga vinbar, att insupa Stockholms luft. Allt detta för att koppla upp mig mot det Stockholm jag känner och hitta tillbaka till en punkt där jag känner mig hemma.

Trots det tragiska i händelsen som sådan finns det ändå något som gör mig såväl glad, lycklig och stolt att bo och leva i Stockholm. Det är ett faktum att när krisen kommer  – ställer folk upp för varandra. Detta var också något jag såg prov på i Sankt Petersburg. När allt ser hopplöst ut går vi samman, sträcker ut en hand och visar vad medmänsklighet är. Det är då man får hopp för framtiden.

En rätt att samlas kring

Mina tankar gick direkt till något som värmer, som ger energi och glädje – mat. En rätt att samlas kring som är fantastiskt god, värmande och som har koppling till mitt besök i Sankt Petersburg är Biff Stroganoff. Med det sagt var det bara att kavla upp ärmarna och börja laga mat.

Beef Stroganoff

Biff Stroganoff, recept 4-6 personer

 • 500 gram nötkött (oxbringa, högrev, fransyska e.d).
 • 2 stora eller 6 små schalottenlökar
 • 200-300 gram skogschampinjoner
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2-3 msk tomatpuré
 • 1 grillad röd paprika
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl smetana (går bra att byta ut mot rysk yougurt)
 • 2 dl kalvbuljong
 • 1-2 tsk paprikapulver
 • 2 tsk dijonsenap
 • 2-3 msk smör
 • salt, vit- och svartpeppar
 • Färsk persilja att garnera med

Börja med att strimla köttet, ungefär fingertjocka och 5-7 cm långa. Torrmarinera det med paprikapulvret, salt och vitpeppar i ca 1 timma.

Bryn därefter köttet och lägg det åt sidan. Torrstek svampen, tillför lite smör och löken, fräs denna men låt den inte ta färg. Tillför paprikan, tomatpurén och senapen, rör runt ytterligare någon minut. Lägg därefter ned köttet och fräs ytterligare någon minut innan du häller på buljongen. Låt koka ihop några minuter och häll på grädde och smetana.

Låt det hela sjuda i ca 30 minuter under lock, smaka av och salta & peppra. Servera med ris eller pasta, sallad och lite saltgurka. När jag åt det i Ryssland senast, serverades den med stekt potatis, det fungerar också.

Mat

Att dricka till valde jag ett vitt vin. Ett annorlunda vitt vin med lite ålder och en hel del oxidering. Det är också ett vin som ger lite guldkant till en vardag, något som man kan drömma sig bort med.

Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 2003, Rioja, Spanien, 299:-, Nr 72665

Vinet är gjort på 90% viura och 10 % malvasia.

I en galen tid kan man behöva en galen kombination. Helt galen är den dock inte, detta är ett vitt vin i ett rött vins kropp med såväl struktur som fräschör. Här finns en kropp med viss vaxighet, men den är inte yppig trots mogna fruktiga toner av gul frukt, mandel samt skogs- och svamptoner. Vinet har också en tydlig sälta och stentoner samt en hint anis eller fänkål samt en fin ton av bitterhet som minner om oljan i citrusfruktsskal. Det är ett komplext vin, det är ett moget vin men också ett fräscht vin som gav en spännande matchning med maten.

Rioja vitt vin

Trots en vecka som innehållit både bedrövelser och tyngd, så ser jag till att den slutar på en bra not. För mig bygger det grunden till ett mer positivt anslag för nästa vecka.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer