Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Valborg, sommar och vin
Skriven av Magnus Reuterdahl

Valborg, sommar och vin

Vi närmar oss Valborg, 1 maj och sommaren. Det ger många av oss lite extra ledighet och möjlighet till att både vila upp sig som att njuta av god mat och goda viner.

Det är många helgdagar under våren och en del av dem ger också klämdagar vilket ger extra långa ledigheter. Nu är det dags för en sådan.  Det är två helgdagar, men bara en av dem är röd, i flera meningar. Valborg är dock inte en röd dag, men då det är en klämdag får vi ändå vara lediga, åtminstone en del av oss.

Valborg är likt de flesta av våra helgdagar en högtid som kom till Sverige i och med att vi kristnandes eller lite därefter. Den har firats i Sverige sedan medeltiden och det helgon som vi firar, eller firade och kan tacka för ledigheten är Walpurgis. Hon var en abbedissa vid Heidenheims nunnekloster i Tyskland på 700-talet. Enligt sägnen var hon också en engelsk prinsessa.

valborg
En liten lagom majbrasa för oss som håller sig hemma.

Valborgsfirandet under medeltiden började på valborgsaftonen med en fest och att tända bål. Traditionen att tända stora brasor är dock mycket äldre än detta. Det kan mycket väl tänkas vara en rest av tidigare religioner för att fira in sommaren, pånyttfödelse, fruktbarhet och kommande skördar. Walpurgis som helgon kopplas intressant nog till just goda skördar och fruktbarhet även om hon också är skyddshelgon för de som är smittade av rabies (vilket förhoppningsvis inte är något som vi behöver bry oss om närmare).

Än idag tänder vi bål och festar på Valborg. Det är också vanligt att det sjungs sånger som Längtan till landet:

Vintern rasat ut bland våra fjällar
drivans blommor smälta ned och dö
Himlen ler i vårens ljusa kvällar
solen kysser liv i skog och sjö
Snart är sommarn här i purpurvågor

(Herman Sätherberg, 1838)

Till del är det en familjehögtid, då många går ut till gemensamma platser där valborgsbrasan tänds. Det är också en akademisk högtid som visar att det är dags att sätta på sig studentmössan och fira att de ser ljuset i studenttunneln. Valborgsmässoafton förknippas idag dock ofta med ungdomsfylla och stökiga nätter. Inte heller detta är dock något nytt, det finns gott om uppgifter från såväl medeltiden och framgent om festande ungdomar som ställer till problem denna natt. Personligen har jag lämnat dessa dagar långt bakom mig. Jag är hellre tillsammans med goda vänner, dricker goda viner och äter god mat. Kanske ett tecken på att man börjat lämna ungdomen bakom sig och börjar plocka lite vuxenpoäng.

Personligen kommer jag nog inte besöka något bål  i år men jag kommer laga god mat och dricka gott vin och njuta av att veta sommaren är på gång. Detta är min plan.

Tre goda viner inför Valborg

När det är fest behövs det bubbel, gärna såväl vitt som rosa samt ett rött vin, åtminstone är det vad jag behöver till Valborg.

Valborg, sommar och vin

Palmer & Co vintage brut 2009, Champagne, Frankrike, 369:-, Nr 7867

Bubbel är helgdagsdricka. Det är ett utmärkt sätt att såväl inleda som att avsluta festen med. Årgång 2009 i Champagne är riktigt tillgänglig som ung och generös i smaken så det är bara att hälla upp och njuta. Palmer är en producent som alltid levererar så också i denna årgång.

Vinet har fin fruktighet kombinerat med en härlig fräschör och små fina bubblor. I smaken finns äpple och tropisk frukt, till detta har det en lång elegant eftersmak med en hint av rostat bröd och jästtoner. Utmärkt till mat eller som sällskapsdricka.

Till champagnen kommer vi att göra en toast med anklever på rostat bröd. En klassisk smakkombination tillsammans med champagne.

Efter detta fortsätter vi med ett rosa bubbel och ytterligare en toast, dock av en annan typ, en toast skagen. Det krämiga i räkröran tillsammans med havssmaken och örtigheten från dillen kräver ett vin med fin fräschör. Inspirerad av en provning häromdagen kommer vi matcha detta med ett nytt vin, som ännu endast finns i beställningssortimentet (nästan, jag såg att det redan finns i en butik, i Vetlanda!).

Valborg

Freixenet Italian sparkling rosé extra dry, Venetien , 99:-, Nr 72739, beställningssortimentet

Freixenet är mest kända för sina spanska mousserande viner men började i fjol sitt italienska äventyr i Venetien med en prosecco. I år kommer de med en rose gjord på 85% glera och 15% pinot noir.

Freixenet Italian sparkling rosé är ett enkelt rakt bubbel med elegans och fin fräschör. Det är somrigt, okomplicerat med en fin fruktig ton. I smaken finns inslag av stenfrukter och röda bär. Syran är rak, bubblorna små och fina och fräschören byggs på med toner av syrlighet med smak av röda vinbär och en hint av hallon. Härligt somrigt!

Det här är ett utmärkt bubbligt vin som passar till såväl vardagen som festen. Fräschören gör att det fungerar utmärkt till en krämig skaldjursröra som skagenröra. Tyvärr är det för sent att beställa just detta vin inför valborg, men det är väl värt att beställa för att njuta av under våren och sommaren. Här hittar du dock andra bra rosér som finns på bolagshyllan, om än inte bubbliga.

Valborg

Efter allt detta bröd behövs något som är lite mer kraftfullt, både på tallriken och i glaset. Vi har tänkte grilla picanha, en härlig styckdetalj från nöt med fin fettkappa. Till denna kommer vi att göra en fräsch somrig sallad. För att möta upp köttet plockar jag fram en härlig cabernet sauvignon.

Mother´s ruin cabernet sauvignon 2015, McLaren Vale, Australien, 179:-, Nr 92020

Jag är inne i en cabernet sauvignon period när det kommer till röda viner och grillat kött. Många av de viner jag fastnat för på senare tid kommer från nya världen, så även detta. Mother’s ruin kommer från södra Australien och är ett rakt på, härligt, fruktigt vin med fin kryddighet.

Valborg, sommar och vin

Vinet har en intensiv ung frukt med inslag av röda lite söta körsbär samt mörka körsbär, tranbär och svarta vinbär. Detta följs av en hel kvast med örter, färska och torkade med smak av bergamott, svartpeppar, svartvinbärsblad och en hint av ekfat. Läckert, fräscht och härligt med fin kraft, bra längd och driv.

Så ser min plan ut. Känner jag mig själv rätt kan det nog också komma att bli lite portvin eller Ben Ryé till efterrätten. Dela gärna med dig på vår facebooksida eller på instagram om vad du njuter av!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer