Svenska flaggan
ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil

Jag känner att det är hög tid för något med lite hetta och mycket energi för att pigga upp mig höstmörkret. I helgen gjorde jag char siu (叉燒) eller chāshāo, dvs ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil. Det är en förhållandevis enkel rätt att göra men kräver lite förberedelser. Köttet avnjutes sedan med nudlar, i sallad med syrade grönsaker eller som en del i stekt ris. Till mina rätter har jag också plockat ut några viner som passar bra till.

Jag gillar kinesisk mat. Att använda termen kinesisk mat är dock att göra det lite för enkelt för sig. Det är flera olika sorters regionala och lokala stilar av mat i Kina. Vanligen talas det om att Kina har åtta kök. Även detta är en lite förenklad ekvation. I Kina finns det 30 erkända minoritetsbefolkningar och över 400 inofficiella. Det finns med andra ord många olika kök och variationer på kök att välja emellan. Idag gör jag en rätt från det kantonesiska köket, Char siu (叉燒) eller chāshāo, dvs ugnstekt fläskkött i kantonesisk stil.

Det kantonesiska köket kommer från regionen runt Kanton i södra Kinas Guangdong-provins. Det är en av de mest kända stilarna när det kommer till kinesisk mat. Många av de rätter som traditionellt serveras på kinesiska restauranger i Sverige och andra västländer är inspirerade av den kantonesiska maten. Maten från Kanton är smakrik men lite snällare i tonen än den som kommer från de mer kryddstarka regionerna såsom Sichuan. Jag brassar dock på lite extra på mitt fläsk för att ge det rejält med smak.

ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stilChar siu (叉燒) eller chāshāo

Rätten char siu görs på fläskkött, gärna på en bit karré. Köttet smaksätts med en marinad som är baserad på olika sojor, five spice krydda, ingefära, loganma och honung med mera. Vanligen färgas köttet rött med ett pulver av red yeast rice. Jag brukar strunta i det eftersom det inte påverkar smaken i någon större grad.

Karrén får ligga i marinad i mer än 12 timmar innan den ugnssteks. Det blir ett härligt mört kött som får en smak som är både söt och lite het och kan serveras  på många olika sätt.

Vin till char siu (叉燒) eller chāshāo

Då rätten har både sötma och hetta så väljer jag att matcha det med friska vita viner som har en bra syra och gärna en aromatisk eller blommig ton. Om du inte vill ha vin till så går det också utmärkt att dricka ljus öl till maten såsom en lager eller pilsner.

Riesling är oftast min go to druva när det kommer till kryddstark mat och mat med asiatisk kryddning, så vi börjar med en sådan från Tyskland.

Vitt vin TysklandLeitz Magic Mountain Riesling 2021, Rheingau, Tyskland, 159:-, Nr 70626, Systembolaget

Johannes Leitz har fingertoppskänsla när det kommer till rieslingdruvan. Syran är frisk och pigg, frukten är mogen och kantas av en fin stenig salinitet som bygger på fräschören. I smaken finns vita och gula stenfrukter, gröna äpplen, solmogen citron och stänk av lime. Avslutet är långt och drar igång saliveringen och i avslutet finns de fina aromatiska örterna och en liten kryddighet som ger vinet karaktär.

Från Tyskland till Portugal och en annan druva med hög syra och aromatiska toner, loureiro. Anselmo Mendes som för de flesta är känd för sin strålande alvarinho visar i detta vin att han kanske är ännu bättre på att göra vin på druvan loureiro.

Vitt vin PortugalLoureiro Private 2019 Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal, 299:-, Nr 91110, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett vin med såväl elegans som komplexitet, i vinet finns en härlig fräschör och en rak, precis syra som skär genom vinet och ebbar ut i fina havstoner. Vinet har en lite karg ton som ger karaktär, men det har också en textur som ger vinet struktur. I smaken finns vita stenfrukter, melon och citrusfrukter som drar åt rivet limeskal och grillad citron. Vinet har en härlig längd, viss kryddighet och en bukett av aromatiska örter som mynta och salvia. Det är ett vin att kontemplera över eller njuta av till lite hetare mat eller skaldjur.

Jag brukar börja med mousserande viner men idag avslutar vi med ett sådant, en pet nat från Burgenland i Österrike. Det är ett vin som passar utmärkt att inleda kvällen med, dricka till maten eller avsluta kvällen med. Gott, charmigt och fräscht.

Mousserande vin ÖsterrikePitt Nat Blanc 2021, Burgenland, Österrike, 265:-, Nr 57578, Systembolaget beställningssortimentet

Pitt Nat blanc 2021 har en härlig fräschör, fina små bubblor och sprudlande fruktighet. Vinet är fräscht och smakrikt med toner av nektarin, grapefrukt, citron och vita stenfrukter uppbackat av blommiga örter. Eftersmaken är lång och har en liten skalbeska och kryddighet som ger vinet stuns.

Skål!

Magnus Reuterdahl

 

Bild från DinVinGuide

Ugnsstekt fläskkött i kantonesisk stil – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer