Svenska flaggan
olika typer av tomater
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tomatsåsens dag!

Den 9 mars är det tomatsåsens dag. Solmogna tomater är fantastiskt gott och det finns många olika sorters tomater att välja på. Med dagens galopperande priser så håller jag mig dock till konserverade tomater. Under den här delen av året så brukar jag använda konserverade oavsett priser, då de färska tomaterna sällan är mycket att hurra för under vinterhalvåret.

Tomaten är faktiskt en potatis, eller en potatisväxt, där tomaten är dess frukt eller kanske mer korrekt dess bär. Att den inte är en grönsak är uppenbart, den är ju röd. Inte heller det är helt sant, det finns tomater i mängd olika färger, röda, gröna, gula, lila, till och med bruna. Några typer av tomater är bifftomater plommontomater och körsbärstomater.

Columbus, eller någon av hans efterföljare, tog med tomaten från Sydamerika till Europa på 1500-talet. Inledningsvis åts den inte utan användes mest som prydnadsbuske vid slott, herrgårdar och universitet. Detta kom dock att ändras och idag är den älskad ingrediens i sallader, pastarätter och grytor med mera.

Bild från Dinvinguide

En riktigt bra tomatsås kan förhöja rätter eller vara basen till fantastiska tomatsoppor som Pappa al pomodoro från Toscana eller en härlig variant av tomatsoppa från Alentejo i Portugal. Det finns också många pastarätter där tomatsåses spelar huvudrollen och det finns många viner som passar bra till tomat, såväl röda som vita och rosa. När det kommer till tomater så är det ofta viner med mycket fräschör och en bra syra jag söker.

Viner till tomatsåser

Basen till tomatsoppan Pappa al pomodoro är en fantastisk tomatsås som kan användas i många andra sammanhang. När tomaterna är som bäst i slutet av sommaren och under hösten är priserna också vanligen som bäst. Då brukar jag göra rejält med tomatsås som jag fryser in och sedan använder som tomatsås, i soppor och grytor.

Vilket vin jag väljer beror lite på hur jag kryddar upp maten. Om jag gör den hetare brukar jag  välja ett vitt vin med en spelande fruktsötma men också mycket fräschör såsom ett vin gjort på alvarinho eller albarino från Portugal eller Spanien. Är det mindre hett går jag i istället på ett vin med hög syra gjort exempelvis på arinto från Alentejo eller Lisboa från Portugal. Roséviner fungerar också riktigt bra, helst ska det dock ha lite mer smak såsom ett från Tavel eller Österrike. För pastarätter med tomatsås såsom Polpette al sugo, dvs italienska köttbullar i tomatsås så går det utmärkt med ett rött vin med hög syra som ett från Chianti Classico på druvan sangiovese eller ett gjort på barbera från Piemonte.

Folklore Albariño 2020Folklore Albariño 2021, Rias Baixas, Spanien, 119:-, Nr 6263, Systembolaget

Druvan albarino ger ofta flörtiga och fräscha viner som detta. I smaken finns citrusfrukter, vita stenfrukter och en liten touch av ananas samt inslag av förska örter. Avslutet är långt och friskt med en liten ton av salinitet samt inslag av nyrivet limeskal. Härligt att njuta av till vegetariska rätter samt skaldjur.

Vitt vin PortugalQuinta Fonte Souto Branco White 2020, Alentejo, Portugal, 239:-, Nr 58467, Systembolaget beställningssortimentet

Från det soldränkta Alentejos högre norra del kommer detta smakrika och eleganta vin med en härlig kropp, fin fruktighet och pigg fräschör. Druvan arinto ger syra och druvan verdelho ger frukt och kropp. I smaken finns citrusfrukter, vit persika och en lätt blommighet med toner av jasmin och kaprifol samt vilda örter. Vinet har en fin struktur och lång elegant finsih.

Rosé Tavel FrankrikeLes Lauzeraies Tavel 2021, Tavel, Rhone, Frankrike, 139:-, Nr 2724, Systembolaget

Detta är en ständigt återkommande favorit bland rosévinerna. Härligt smakrik med massor av fräschör. I smaken finns inslag av såväl körsbär, hallon, röda vinbär och blodapelsin samt en fin blommighet med toner av vilda örter. Detta är ett vin som är utmärkt till mat med en lång elegant avslutning.

Rött vin Piemonte ItalienNizza Frasca la Guaragna 2019, Nizza, Piemonte, 246:-, Nr 92077, Systembolaget

I Nizza hittar vi viner på druvan barbera med mycket fräschör. Här finns en ren fruktighet och massor med energi. I smaken finns röda och mörka körsbär samt plommon som ackompanjeras av toner av jordgubbar, hallon och vilda örter. Tanninerna är finslipade med en hint av fathantering vilket ger en snygg struktur och lagom smak till vinet. Eftersmaken är kryddig och lång med en lätt balsamisk ton som bryter av och ger komplexitet.

Terreno Chianti Classico 2019Terreno Chianti Classico 2019, Toscana, Italien, 179:-, Nr 2373, Systembolaget beställningssortimentet

Sangiovese är en druva som ger viner med såväl spänst som fräschör, här med ett floralt och fruktigt anslag. I smaken finns röda körsbär och vilda hallon kantade av färska örter och lätt sandiga tanniner. Avslutet är långt och fräsch med en rak frisk syra. Läckert, elegant och charmigt!
En skål för tomaten!
Magnus Reuterdahl
Bild från DinVinGuide

Tomatsåsens dag! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer