Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stockholm - Jönköping - Ulricehamn tur och retur - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Stockholm - Jönköping - Ulricehamn. Semestertidernas slut börjar närma sig för oss alla. En del har kunnat åka utomlands och återupptäcka favoritplatser igen. Andra som jag, har stannat hemma. Den senaste veckan har jag gjort en gastronomisk rundresa som tog mig till Småland och Västergötland men också inkluderade ett par restaurangbesök på hemmaplan. Det blev fyra stopp och fyra restauranger, alla väl värda att prova, häng med!

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Jag gillar att gå ut och äta. När jag väljer restaurang söker jag ställen som jag tror eller vet kan ge inspiration, njutning och upplevelser som jag tänka tillbaka på under grå vardagar. Tidigare i somras skrev jag om ett sådant ställe, Färna Herrgård och spa. Det är dock inte den enda restaurangen jag besökt i sommar och långt från den enda som varit minnesvärd. Under min semester har just restaurangbesöken varit i fokus och några av dem har uppfyllt alla mina önskemål, bland annat dessa fyra som omfattar Stockholm – Jönköping – Ulricehamn, tur och retur.
Till mitt första resmål åkte jag båt, inte egen utan med pendelbåt 80 från Nybroplan till Finnboda hamn. Vid hamnen ligger ett litet paradis för oss som älskar Portugal och dess gastronomi:

Botica – Portugal vid Saltsjön

Botica är en liten bit av Portugal infogat i Stockholm. Det ligger vid Saltsjöns inlopp mot Stockholm och just läget påminner till del om såväl Lissabon som Porto. Restaurangens utformning och meny låter det moderna möta det traditionella. Betong och industri möter det hemtrevliga och levande ljus. I bakgrunden spelas givetvis fado.
Portugisisk restaurang
Menyn ändras löpande, detta gäller såväl mat som vin, så du kommer alltid hitta överraskningar. Maten är baserad på det portugisiska köket som denna klassiska rätt, Bacalhau à Bras. Du kommer också finna glimtar av det asiatiska, afrikanska, centraleuropeiska och det nordeuropeiska i smakerna.
Vinerna kommer från såväl det moderna som det traditionella Portugal.
Botica
Lämna allt i sommeliern João Thiago Martins och kocken Pedro Passinhas händer och följ med på en smakresa till Portugal. Thiago har en fantastisk kunskap om Portugals viner och Pedro har arbetet på krogar som Fat Duck, Gavroche och The Square. Förutom att maten är strålande slår det mig är hur väl de fångar dig som gäst och får dig att känna dig i centrum.
Glöm bort alla fördomar du möjligen har om portugisisk mat, du kommer inte bli besviken för det är här riktigt bra!

Botica Finnboda hamn
Pedro Passinhas Botica (t.v.) och João Thiago Martins (t.h.)

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Från Finnboda hamn i Stockholm tar vi E4:an söderut och stannar till i Smålands Jerusalem, Jönköping. Här ligger restaurang Sjön. Restaurangen ligger på vätterstranden, nästan intill vattenbrynet och oavsett årstid så är läget spektakulärt och Vättern sätter i mångt och mycket stämningen oavsett om solen lyser, stormen viner eller snön faller.
Jönköping

Sjön – på vätterstranden i Smålands Jerusalem

Det som först slår mig är arkitekturen som omfamnar såväl naturen och strandläget som staden. Inredningen är modern och de stora fönstren låter dig se Vätterns olika stämningar.
Maten är en blandning av svenska klassiker och modern europeisk mat. Smakerna är utmärkta och det finns såväl lokala inslag som mer klassiskt svenska eller internationella.
Tartar på sotat innanlår med tryffelmajonnäs, jordärtskocka, parmesanost och vattenkrasse
Vinlistan är bra men här saknar jag topparna, det där lilla extra och det oväntade. Här finns med andra ord utrymme att jobba och utveckla listan. Med det sagt menar jag inte nödvändigtvis dyrare viner men t ex en muscadet sur lie eller picpoul de pinet till ostronen och några viner som sticker ut lite mer.
Det finns dock flera bra viner på listan så du behöver inte vara orolig för att gå hem med torr hals.
Vätterstranden Jönköping

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Från Jönköping rör vi oss via väg 40 mot Göteborg och stannar till vid Ulricehamn. En liten vacker stad vid sjön Åsunden som har betydligt mer att erbjuda än den industribebyggelse som du ser från vägen.
Ett stopp du ska göra om du befinner dig i närområdet är vid restaurang Lago, i det gamla kallbadhuset som står mitt i Åsunden. Tja kanske inte mitt men en bit ut i sjön i alla fall.
Ulricehamn

Restaurang Lago – mitt i sjön Åsunden

Här har kocken Christopher Lai slagit ned sina pålar och serverar gastronomisk excellens. När du sätter dig i restaurangen känns det nästan som att sitta på en båt, omgiven av vatten på alla sidor. Här har vi utsikten mot det pittoreska Ulricehamn, naturen på den motsatta sidan och vattnet. Maten får mig dock nästan att glömma detta och istället helt fokusera på vad som finns på tallriken.


Avsmakningsmenyn omfattar 8 rätter, alla utmärkta. En röd tråd är lekfullhet, varje rätt får mig att fundera på hur gjorde han det där eller vad var det som gav just den smaken. Vackert, smakrikt och innovativt.
Vinlistan innehåller mycket kul och bra, en del oväntat. Den är kanske lite spretig, men det gör den också intressant. Här finns något för alla och även en del man inte vanligen träffar på.
Rödtunga, blomkål och musslor
 

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Efter Ulricehamn bar det hemåt igen. Väl hemma var det dags att åter nyttja länstrafiken, men denna gång var målet Solna och Sveriges bästa kinesiska restaurang R.Asia. Här ska du beställa från à la carte menyn eller i samband med bokningen berätta att du vill prova riktigt kinesisk mat. Då kommer du få en smakresa på riktigt, be också att få lite baijiu till maten så blir det ännu bättre!

Restaurang R.Asia

Restaurangen R.Asia drivs av Chen Shuai och i köket står ett antal utmärkt kockar, bland andra Zhao Jinxin från  Dongbei och Liao Bian från Sichuan samt Gao Weilong som skapat den fantastiska fenixen nedan. Förutom mat från dessa två provinser gör de också mat från Guangdong (det kantonesiska köket) och Zhejiang som ofta räknas som en del av Jiangzhe-köket varifrån ägaren Chen Shuai kommer.

Chen Shuai och Zhao Jinxin
Chen Shuai (t.v) och Zhao Jinxin (t.h)

De lagar mat som du annars sannolikt bara kommer att hitta i Kina, de lagar mat på delar av djuren som du vanligen inte skulle sätta tänderna i men framförallt gör de fantastiskt god mat.
Till maten dricker vi kinesisk sprit, baijiu, och öl. Jag vet dock att Chen Shuai gillar vin och han arbetar på att framöver också ha en riktigt bra vinlista, för de som föredrar detta.

Stockholm – Jönköping – Ulricehamn tur och retur

Nu är jag hemma igen, mätt och belåten. Jag har ytterligare en vecka att sitta och njuta av semester och förhoppningsvis sköna sensommardagar på, vi får se vad jag gör – det finns en risk eller chans att jag går ut och njuter av mer mat och vin, någonstans i Stockholm med omnejd. Dessa restaurangäventyr tar jag med mig och låter mig inspireras av i köket här hemma under hösten.
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer